Zahrajte si o příběh záhadných dobročinných darů

Daniel-Glattauer--Neni-zac--Prebal+lak.indd
Gerold se cítí jako ztroskotanec vysedávající v redakci bezplatných reklamních novin. Chybí mu energie a jeho nejlepším přítelem je lahev alkoholu. To vše se však změní v okamžiku, kdy vyjde jeho článek o noclehárně pro bezdomovce.

Odhalte tajemného dárce

Román, ve kterém dárce zaujme místo, jež obvykle patří zločinci. Kdo stojí za tajemnou sérií dobročinných darů?

Gerold Plassek je novinář, pracuje pro bezplatné reklamní noviny. Jednoho dne se mu ozve jeho bývalá přítelkyně a požádá ho, aby se několik měsíců staral o jejího čtrnáctiletého syna Manuela. Sama totiž musí odjet na zahraniční pracovní cestu. Gerold není zrovna nadšený, ale nemůže odmítnout – Alice mu totiž svěří, že je chlapcovým otcem. Manuel tedy vysedává v Geroldově kanceláři, pozoruje ho při nicnedělání a netuší, že tenhle ztroskotanec je příčinou jeho existence. Geroldovi chybí energie, volný čas tráví po hospodách a jeho nejspolehlivějším přítelem je alkohol. Pak ale v jeho životě nastane zásadní změna: napíše krátkou zprávičku o přeplněné noclehárně pro bezdomovce. Ta vzápětí dostane velkou sumu peněz od anonymního dárce. To je začátek série dobročinných darů, díky které se Gerold postupně dostává do středu veřejného zájmu – všechny peněžní příspěvky totiž záhadně souvisejí s jeho články. A nakonec si ho oblíbí nejen Manuel.

 

Není zač

Autor: Daniel Glattauer

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Iva Kratochvílová
Počet stran: 303
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 3/2015
ISBN: 978-80-7491-417-1

Přečtěte si více o knize Není zač, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Můžete si také prolistovat krátkou ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Manuel? Ne, to teda nemůže. To nejde. Není to možné. Šéf to nedovolí. A i kdyby to nakrásně chtěl dovolit, tak já nedovolím, aby to dovolil. Já a čtrnáctiletý kluk jménem Manuel, kterého neznám a ani nechci poznat, my dva v tom mém ubohém krcálku, to prostě nejde. Už jen pomyšlení na takové pomyšlení bylo nemyslitelné.
„Určitě máš aspoň stovku přátel, tak proč s tím jdeš zrovna za mnou?“ zeptal jsem se.
„Myslela jsem si, že by to bylo vhodné, ty a Manuel.“
„Já a cizí čtrnáctiletý kluk? Můžeš mi říct jeden jediný důvod, proč by to mělo být vhodné?“
„Jeden jediný?“
„Jo, jeden jediný,“ zopakoval jsem.
„Protože jsi Manuelův otec.“
„Co?“
„Protože jsi Manuelův otec.“
„Řekni to ještě jednou.“ (str.13)

 

Vyhrajte román Není zač

Článek o noclehárně pro bezdomovce nastartuje vlnu událostí, které Geroldovi změní život. Brzy po jeho vydání totiž útulek obdrží velkou finanční podporu od neznámého dárce. A stejně to pokračuje i u dalšího článku, který žurnalistovi obrátí život naruby. Do té doby zkrachovalá existence znovu nachází nejen smysl své práce, ale i svého života. Kdo za tajemnými dary stojí a proč si vybral právě Gerolda Plasseka? To si pojďte přečíst v příběhu, který je inspirovaný skutečnými událostmi.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které mohou dva z vás knihu Není zač vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Není zač
probíhá od 1. do 14. dubna 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Není zač

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNení zač

Glattauer, Daniel

Host, 2015

Napsat komentář