Toulejte se po naší vlasti s originálními průvodci!

vylety
Určitě už jste to zažili. Chystáte se na poznávací výlet, abyste si rozšířili obzory o rodné zemi, ale najednou nevíte, kam vyrazit. Přinášíme vám tři knihy, díky nimž budete mít dostatek cílů pro své cesty.

Často se říká, že na tak malou republiku, jako je ta naše, máme až neuvěřitelně památek. Mezi ně samozřejmě patří i hrady a různé zříceniny. Víte ale, kde můžete koho potkat a jaká zajímavá událost se pojí k jakému místu? Ne? Pak je takto kniha pro vás tím pravým.

Největší záhady dávných Čech

Autor: Vladimír Liška

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7466-557-8
Doporučená cena: 249 Kč

Přečtěte si více o knize Největší záhady dávných Čech, kterou vydalo nakladatelství Alpress.

Navštívili jste Býčí skálu, hrad Houska, Zvíkov, slyšeli jste o létajících hadech, skřítcích a upírech v Čechách? Víte, kde je ukryto kouzelné zrcadlo a co se stalo na Devíti křížích? Čechy jsou krajinou plnou magických míst, nadpřirozených bytostí i čarovných příběhů. Staňme se svědky uplynulých věků a poodhalme závoj tajemství, který naši historii obestírá.

Nakladatelství Alpress vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

——————————————-

Praha krásná, Praha má… aneb v Praze je blaze. Jak je to ale v matičce měst s přírodou? Takovou, kde nechodíte po chodníku a skutečně máte pocit, že jste se dostali z města?

Divoká příroda Prahy a blízkého okolí

Autoři: Radek Mikuláš, Jan Šturma

Počet stran: 212
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7363-371-4
Doporučená cena: 295 Kč

Zaujala vás kniha Divoká příroda Prahy a blízkého okolí? Přečtěte si o ní více.

Při výletech do městské a příměstské krajiny už nevystačíme se zažitými hesly z turistických map a průvodců. Pojmem poměrně novým je nová divočina, která vzniká tam, kde se lidským aktivitám přestalo dařit a kde se šance chopila vegetace. Často to jsou nepřehledné lesíky a křoviny nepůvodních, k nám přivandrovalých druhů, většinou porůstající popínavými liánami. K méně nápadným formám patří zanedbané výsadby okrasných dřevin, které se pak mísí s tím, co nikdo nevysadil, nebo vegetace kolejišť. Psát průvodce novou divočinou, tedy místy, které se velmi rychle proměňují, je obtížný úkol. Geolog Radek Mikuláš a botanik Jan Šturma se o to však pokusili. Vybrali, popsali a fotografovali několik desítek míst v Praze a v jejím okolí, nad kterými se zájemcům o přírodu tají dech, ať už zděšením a hrůzou, nebo obdivem.

Knihu Divoká příroda Prahy a blízkého okolí vydalo nakladatelství Academia ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán.

Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

 

Nakladatelství Dokořán oslavilo v minulém roce 10. výročí svého založení! Vydali jsme již přes 500 knižních titulů a náš původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie se nám snad podařilo naplnit.

 ——————————————-

Už jste si někdy položili otázku, proč se dané město jmenuje tak a ne jinak? Nebo jste někam přijeli, dali si sraz s přáteli a pak nevěděli, kam máte jít? „Sejdeme se pod koněm“ už je všeobecně známé. Jaké výrazy se ale používají jinde?

Názvy míst

Autoři: Jaroslav David, Přemysl Mácha

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-425-6
Doporučená cena: 299 Kč

Přečtěte si i náš článek ke knize Názvy míst.

Kde se říká v Ostravě U hodin? Používají v Havířově spíše označení Namko, U Lenina, nebo náměstí Republiky? A kde v Praze najdeme Husákovo ticho? Kniha se zabývá nejen obecnými vztahy toponym k historii a konkrétnímu místu, ale rovněž hledá odpověď na otázky, jak zeměpisná jména utvářejí prostor a paměť místa a jak se podílejí na formování lokální identity jeho obyvatel. Výzkum byl prováděn v městském i venkovském prostředí. Případovou studii městského prostředí reprezentují obce Ostrava a Havířov. Jedná se o specifická sídliště městského typu, jejichž vývoj ve 20. století byl dynamický a velmi těsně propojený s politickými a společenskými dějinami regionu i státu. Předmětem případových studií venkovského prostředí byly obce v horní části povodí řeky Morávky a horní části údolí Vsetínské Bečvy.

Nakladatelství Host, které knihu vydalo, zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.


 Jak jste na tom vy ohledně znalostí naší vlasti? Máte své oblíbené zákoutí nebo tip na dobrý výlet? Podělte si o ně s námi!

Nezapomeňte se také podívat do našich aukcí, kde můžete vydražit spoustu krásných knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejvětší záhady dávných Čech
Magická místa, tajemné bytosti, zázračné jevy

Liška, Vladimír

Alpress, 2015

zobrazit info o knizeDivoká příroda Prahy a blízkého okolí
Průvodce tou částí pražské přírody, o kterou se nikdo nestará, málokdo ji zná a skoro nikdo ji nemá rád

Mikuláš, Radek - Šturma, Jan A.

Dokořán, 2015

zobrazit info o knizeNázvy míst
Paměť, identita, kulturní dědictví

David, Jaroslav - Mácha, Přemysl

Host, 2015

Napsat komentář