Nahlédněte do literární vědy

the-story-1440526-m
V dnešních knižních tipech vám představíme knihy, které se věnují literatuře z teoretického hlediska. Pronikněte do literární analýzy a nahlédněte do populární příručky zahrnující úvahy nejen o literatuře!

Dnešní knihy pochází z nakladatelství Host, které  zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou; publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

———————————–

Vědecká monografie s názvem Dvojí domov Jana Čepa je povídková sbírka evokující úvahy a zamyšlení. Knihu napsal vysokoškolský profesor Tomáš Kubíček. Je vhodná pro všechny zájemce o teorii literatury i milovníky podrobných analýz. Prolistujte si ukázku!

Dvojí domov Jana Čepa

Autor: Tomáš Kubíček

Počet stran: 282
Vazba: brožovaná
Formát: 135×211 mm
ISBN: 978-80-7491-261-0
Doporučená cena: 299 Kč

Přečtěte si více o knize Dvojí domov Jana Čepa.

 Analýzy jednotlivých povídek se pak paprskovitě vydávají ke kontextu dvacátých a třicátých let dvacátého století a k celku Čepovy tvorby. Kubíček prostřednictvím textové analýzy poukazuje na souvislost poetiky a estetiky díla Jana Čepa s pojmy jako moderní literatura, realismus, ruralismus, tradicionalismus, katolické ghetto a literární život první republiky. Součástí knihy je kompletní bibliografie díla Jana Čepa i sekundární literatury, která se stává základem studia proměn recepce Čepovy tvorby.

Tomáš Kubíček

Autor vystudoval Filozofickou fakultu UK v Praze i MU v Brně. Nyní je vyučujícím na Filozofické fakultě na Univerzitě Palackého v Olomouci. Jeho zaměřením je například literární teorie, naratologie a literární strukturalismus. Je členem několika oborových rad a autorem četných monografií.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

——————————-

Následující kniha patří mezi nejoblíbenější a nejpřekládanější příručky literární teorie. Autorem knihy je Jonathan Culler, kterému se snaží vysvětlit a předložit i obtížné pojmy a úvahy. O knize Krátký úvod do literární teorie jsme vás již informovali v tomto článku. Dílo vás jistě zaujme!

Krátký úvod do literární teorie

Autor: Jonathan Culler
Přeložil: Bareš, Jiří

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7491-233-7
Doporučená cena: 239 Kč

Přečtěte si více o knize Krátký úvod do literární teorie.

Úspěch knihy je založen na jeho schopnosti kondenzovaně a přitom srozumitelně vyložit i značně obtížné poetologicko-filozofické úvahy, kromě toho však také na jeho celkovém přístupu k literatuře a pojetí teorie. Teorii literatury nechápe jako neměnnou znalost daných a nezpochybnitelných pojmů, regulí a schémat, ale především jako myšlení o literatuře, které je neustále v pohybu, je živé, otevřené, a které se odvíjí v těsném sousedství s jinými disciplínami, jako jsou filozofie jazyka, hermeneutika, sémiotika, psychoanalýza či kulturální studia. Culler si je dobře vědom toho, že zpochybnit či „otevřít“ určitý problém může i bez sdělení definitivního závěru znamenat někdy víc než podat striktní odpověď. Cílem jeho Krátkého úvodu tedy není předložit vyčerpávající výklad jednotlivých teoretických směrů nebo přesné definice vybraných literárních jevů, ale spíše představit různé postoje k některým tématům, jimž se současná teorie literatury věnuje. Velký prostor v knize proto patří úvahám o samotných pojmech teorie a literatura.

Jonathan Culler

Autor je významným americkým literárním teoretikem a vykladačem strukturalistické a poststrukturalistické tradice. Ve své badatelské činnosti se zaměřuje především na sémiotiku, teorii interpretace a naratologii.

(Zdroj informací: nakladatelstvá Host)


Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi!

Některé z dnešních knih a mnohé další
můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrátký úvod do literární teorie

Culler, Jonathan

Host, 2015

zobrazit info o knizeDvojí domov Jana Čepa

Kubíček, Tomáš

Host, 2014

Napsat komentář