Opatrovníkem dětí snadno a rychle?

KezJeNamNahled
Leckdy není snadné se postarat ani o vlastní děti, natož o děti cizí. Obzvlášť, když jste muž a nestojí vám po boku žádná žena…

Příběh o nečekaných tajemstvích, která vám ze dne na den změní celý život.

Harold Silver tráví život pozorováním svého mladšího, ale vyššího bratra George, výstředního televizního producenta se sympatickou manželkou, dvěma dětmi a vilou na předměstí New Yourku. Harry, historik a expert na prezidenta Nixona, však také zná Georgovu násilnickou povahu. A chvíle, kdy se George přestane ovládat, má za následek čin tak násilný, že oběma bratrům převrátí život naruby. Bezdětný Harry se naráz ocitá v roli náhradního rodiče i opatrovníka. Pomoc hledá v houštinách online sexu, svépomocných skupinách i akademickém prostředí. To vše sledujeme autorčiným pohledem, třeskutě satirickým a soucitným zároveň. Po roce je Harry někým úplně jiným – ale kým?

Chcete znát můj recept na katastrofu?
Varovné znamení – loňská oslava Dne díkůvzdání u nich doma. Dvacet až třicet lidi u stolů, které se táhly z jídelny do obýváku a končily až u piana. On seděl v čele stolu, šťoural si párátkem ze zubů kousky krocaního masa a mluvil o sobě. Sledoval jsem ho, kdykoli jsem nesl z kuchyně nebo do kuchyně další talíř a máčel si konečky prstů v nepopsatelných břečkách – brusinková omáčka, zbytky sladkých brambor a cibulek, chrupavky. S každou další cestou z jídelny do kuchyně jsem ho nenáviděl o něco víc. Vracel se mi každý jeho prohřešek z dětství, počínaje jeho narozením. Přišel na svět jedenáct měsíců po mně. Zpočátku byl neduživý, protože měl nedostatek kyslíku, takže se všechno točilo kolem něho. A od té doby, přestože jsem mu neustále říkal, jak je hrozný, se pořád choval, jako by byl darem z nebes. Dali mu jméno George.

Přečtěte si pokračování ukázky z knihy.

 

Kéž je nám odpuštěno

Autorka: A. M. Homesová
Přeložila: Lenka Kapsová

Počet stran: 573
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-249-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Kéž je nám odpuštěno vydalo nakladatelství Host.

Ohlasy na knihu

Román už začíná na maximu — a pak se ještě rozjede. Nevzpomínám si, kdy jsem naposledy četl knihu s takovou vypravěčskou intenzitou… Naprosto úžasné.

– Salman Rushdie, spisovatel

Homesová zachycuje temnou stránku americké psychiky lépe než kterýkoliv jiný autor od dob Johna Updikea…

– National Public Radio

Kniha tak vtipná, že budete slzet smíchy, a přímo srdceryvně osobitá. Vypráví o svobodě a zklamání, úspěchu a druhé šanci, ale nechybí v ní ani milostný příběh, tajemství a pomsta servírovaná za studena.

– Los Angeles Times

 

A. M. Homesová

(nar. 1961) pochází z Washingtonu, píše romány, povídky i literaturu faktu, svými texty přispívá například do New York Times, spolupracuje s Vanity Fair. Pracovala také jako producentka pro HBO a napsala scénář k televizní adaptaci svého prvního románu Jack (1989). Její knihy, za které získala řadu ocenění, byly přeloženy do více než dvaceti jazyků. Za nejnovější román Kéž je nám odpuštěno (2012) obdržela prestižní cenu BAILEYS Women’s Prize for Fiction 2013 a nyní se připravuje jeho filmová verze. Žije v New Yorku a učí tvůrčí psaní na Princetonské univerzitě.
(Informace a fotografie: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKéž je nám odpuštěno

Homesová, A. M.

Host, 2015

Napsat komentář