Kapesní atlasy domů i na cesty

bird
Jste lačni poznávat přírodu a dozvědět se mnoho zajímavostí? Představujeme vám dva velmi užitečné kapesní atlasy, které vám pomohou orientovat se mezi ptáky i na nočním nebi.

Nakladatelství Slovart letos pro velký úspěch znovu vydalo dva kapesní atlasy, v nichž najdete množství zajímavých informací o přírodě kolem nás. Ať už se chystáte na cesty, nebo chcete pouze poznávat své okolí, ve dne či v noci, knihy z našich dnešních tipů jsou pro vás jako stvořené.

 

První z knih je zaměřena na ptactvo a je už třetím vydáním příručky pro laiky i zkušené ornitology. Pokud jste tedy na procházce zahlédli nějakého ptáka, který vás zaujal, a rádi byste zjistili, o jaký druh se jedná, neváhejte sáhnout po atlasu Ptáci. Pomůže vám s rozeznáváním jednotlivých druhů žijících nejen na našem území, ale po celé Evropě. A pokud jste si nestačili pořádně všimnout zbarvení či jiných důležitých znaků, možná vám pomůže alespoň popis zpěvu.

Systematický a praktický průvodce přibližuje na svých stránkách za pomoci detailních záběrů nejvyšší kvality přes 300 druhů ptáků. Zároveň je skvělým společníkem na cestu do přírody pro nadšence každého věku i úrovně znalostí. Unikátní fotografická encyklopedie o ptácích celé Evropy. Vhodná pro znalce i laické milovníky opeřenců.

Ukázka z knihy

largeaPěvuška modrá
Prunella moduralis

Ačkoli je pěvuška modrá jen jedním z mnoha druhů malých pruhovaných ptáků, které připomínají vrabce, pozná se podle jemného zobáku, šedé hlavy a hrudia charakteristického zvyku trhaně a plíživě slídit po zemi. Když je pěvuška vyrušena, zpravidla odletí při zemi do nejbližšího hustého křoví.
Prostředí: Slídí po potravě v nízkých hustých křovinách, v houštích, na vřesovištích a v bažinách, také v lesích, parcích a zahradách.
Hlas: Hlasité vysoké a pronikavé píp, znělé týý. Zpěv vysoko položené rychlé cvrlikání.
Hnízdění: Malá miskovitá hnízda z trávy vystlaná chlupy a mechem, v křoví. Snůška 4–5 vajec, 2–3 hnízdění, duben–červenec
Potrava: Malý hmyz a semena.
Podobné druhy: Červenka obecná, střízlík obecný, vrabec domácí.

Ptáci

ptaci Autor: Jonathan Elphick, John Woodward

Přeložila: Petra Bidlasová
Nakladatelství: Slovart
Vydáno: 1/2015
Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7391-611-4

 

——————————————-

Kapesní atlas Noční obloha vám pomůže zahnat nudu při bezesných nocích, na nočním výletu vám poslouží jako průvodce, a když budete chtít okouzlit drahou polovičku znalostí hvězd, bude skvělým rádcem. Srozumitelně vám představí jednotlivá souhvězdí, hvězdy i planety, seznámí vás s jejich polohou, historií i mytologií.

Tento unikátní vizuální průvodce je vaším klíčem při vyhledávání a určování planet a hvězd viditelných na noční obloze. Je to perfektní průvodce světem hvězd a planet, které jsou pozorovatelné kdekoli na Zemi a pomůže úplným začátečníkům i zkušeným astronomům.

Ukázka z knihy

nocni obloha obrVodní had

Hydra, Hydrae (Hya)

je největším souhvězdím na obloze. Podle jedné z bájí představuje mnohohlavou stvůru, kterou zabil Héraklés. Podle jiné to byl vodní had, kterého spolu s Havranem vyhnal na oblohu Apollón. Třebaže je souhvězdí velké, jeho hvězdy jsou jen slabé, nejjasnější nese jméno Alphard, což arabsky znamená „osamocený“. Ve Vodním hadu je nicméně několi cílů vhodných ke sledování amatérskými přístroji.

M48 je otevená hvězdokupa, která je o něco větší, než plocha úplňku. Lze ji pozorovat prostým okem, ovšem za jasné a temné oblohy.
NGC 3242 je planetární mlhovina, kterou lze nalézt malými teleskopy, ale jejíž podrobnosti jsou příštupné až větším přístrojům. Říká se jí také „Jupiterův duch“ podle podobnosti s Jupiterem.
M68 Tuto hvězdokupu lze v polním dalekohledu nalézt jako rozmazanou hvězdu. K rozlišení jednotlivých hvězd je třeba větších dalekohledů.
M83 je spirální galaxie najdeme ji v polním dalekohledu nebo malým teleskopem. K rozpoznání jemných podrobností jsou zapotřebí větší přístroje.
Poznámka: Hydra byla v řeské mytologii devítihlavým hadem a jedna její hlava byla nesmrtelná. Zabít tuto hydru bylo druhým Héraklovým úkolem. Ten všechny hlavy postupně usekal a poslední – nesmrtelnou – pohřbil pod balvanem.

 

Noční obloha

nocni oblohaAutor: Kevin Tildsley

Přeložil: Jaromír Máša
Nakladatelství: Slovart
Vydáno: 2/2015
Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7391-932-0

 

Pokud máte chuť dozvědět se něco například o houbách nebo stromech, podívejte se do edice Kapesních atlasů.

 


Berete si s sebou na cesty nějaké příručky? Napište nám do komentářů.

Nejen výše uvedené knihy naleznete v našich aukcích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční obloha
Nový kapesní atlas

Tildsley, Kevin

Slovart, 2015

zobrazit info o knizePtáci
Nový kapesní atlas

Elphick, Jonathan - Woodward, John

Slovart, 2015

Napsat komentář