Román o štěstí a posedlosti

ZenaZhornihoPatra
Kniha, kterou právě vydalo nakladatelství Host, ukazuje, jak najít odvahu vylézt z dosavadní „škatulky“ a začít si skutečně užívat život podle těch nejniternějších tužeb… Bohužel to však může mít i negativní následky.

Mistrovský román z pera autorky bestselleru Císařovy děti nemají šaty.

Nora Eldridgeová, sedmatřicetiletá učitelka na základní škole v Bostonu se už dávno vzdala svého snu být úspěšnou umělkyní, matkou a milenkou. Místo toho se z ní stala „žena z horního patra“, spolehlivá kamarádka a sousedka, která je pro každého vždycky až na druhém místě. Jednoho dne se jí do života připlete okouzlující kosmopolitní rodina Šahidových – její nový žák Reza, dítě jako z pohádky a jeho rodiče: Skandar, světácký libanonský profesor, a Sirena, šarmantní italská umělkyně.
Nora se postupně do všech tří zamiluje, do každého zvlášť a jiným způsobem.
Náhlý příslib přátelství, lásky a umělecké tvorby boří veškeré její limity a Nora v sobě objevuje nebývalý hlad — touhu žít tak velkou, že je v sázce její vlastní přesvědčení a chápání sebe samé.
Vynikající román o vášni a uměleckém naplnění plný naléhavosti, intimity a sžíravých emocí, který promlouvá o zničující ceně za autentický život.

 

Žena z horního patra

Autorka: Claire Messudová
Přeložila: Johana Eliášová

Počet stran: 300
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-252-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Žena z horního patra vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Jak moc zuřím? To ani nechtějte vědět. To ať nikdo radši vůbec nechtějte vědět.
Jsem poslušná holka, hodná holka, holka, co mívala samé jedničky, spořádaná, dobrá dcera, ambiciózní v práci, nikdy jsem nikomu nepřebrala kluka a nikdy jsem nenechala žádnou kamarádku ve štychu, zvládám problémy svých rodičů a zvládám problémy svého bratra, a v žádném případě už dávno nejsem holka, je mi přes čtyřicet, sakra, v práci se mi daří, jde mi to s dětmi, držela jsem matku za ruku, když umírala, v tu chvíli i ty čtyři roky umírání před tím, a každý den volám otci — přesně tak, každý den, a jak je tam u vás na protějším břehu, tady je zataženo a taky trochu dusno. Předpokládala jsem, že na mém hrobě bude jednou napsáno „významná umělkyně“, ale kdybych zemřela právě teď, bylo by tam spíš „báječná učitelka/dcera/kamarádka“, a mně se chce křičet a velkými písmeny si na hrob napsat: JDĚTE VŠICHNI DO PRDELE.

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Ohlasy na knihu

Nora Eldridgeová je paní Bovaryová naší doby.

Alison Lurieová, The New York Review of Books

Před padesáti lety Simone de Beauvoir vyčítala kreativním ženám, že se „neodvažují dráždit, zkoumat, vybuchovat“. O dvě generace později je takto třaskavý hněv stále osvěžující.

Megan O’Gradyová, Vogue

Messudová píše o štěstí a o posedlosti — o lásce — přesvědčivěji než jakýkoli jiný autor, s nímž jsem se za poslední roky setkala. Naplňuje svoji hrdinku vnitřním životem tak bohatým a zuřivým, že už nikdy nekývnete na pozdrav „ženě z horního patra“ bez rozmýšlení.

Lionel Shriverová, National Public Radio

V dramatu, jehož součástí je jedna z nejvíc šokujících zrad v současné beletrii, Messudová klade otázky týkající se stále ještě jasně vymezených ženských rolí a toho, jaká je cena úspěchu.

Kim Hubbardová, People

 

Claire Messudová

(nar. 1966) pochází z Connecticutu, vyrůstala v USA, Austrálii a Kanadě. Studovala na Yale a Cambridgeské univerzitě. Vyučuje literaturu a tvůrčí psaní. Se svým manželem, významným literárním kritikem Jamesem Woodem, a dvěma dětmi žije v Bostonu. Napsala několik kritikou oceňovaných románů, za něž získala řadu cen. V češtině jí vyšel román Císařovy děti nemají šaty (2006; česky Odeon 2008), který byl zvolen Knihou roku deníky New York Times, Los Angeles Times a Washington Post. Její první román When the World Was Steady (Když byl svět ještě klidný, 1994) a kniha novel The Hunters (Lovci, 2001) se dostaly do finále PEN/Faulknerovy ceny. Žena z horního patra (2013) je její šestou a zatím poslední knihou.
(Informace o autorce: nakladatelství Host)

 


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu.  V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽena z horního patra

Messudová, Claire

Host, 2015

Napsat komentář