Skupina H: Masakr zametený pod koberec…

einsatzgruppe-h
Věděli jste, že německé oddíly povraždily na Slovensku přes 5000 lidí? Skupina H byla tamní řídící jednotkou SS. Jak je možné, že většina jejích členů zůstala bez trestu, a kdo byli tito zločinci? Na nelehké otázky se vám pokusí odpovědět monografie Lenky Šindelářové.

Operační skupina H byla speciální jednotka berlínského Hlavního úřadu říšské bezpečnosti, která byla vyslána po vypuknutí Slovenského národního povstání koncem srpna 1944 společně s dalšími německými složkami na území Slovenska. Jejím prvořadým úkolem bylo „dořešení židovské otázky“, zejména deportace zbylého židovského obyvatelstva do vyhlazovacích táborů. Její příslušníci se mnohdy aktivně podíleli za pomoci Slováků a karpatských Němců na zde spáchaných zločinech. Tyto zločiny zůstaly po skončení války až na nepatrné výjimky zcela nepotrestány a jejich vykonavatelé se obvykle bez větších obtíží začlenili do poválečné společnosti.

Tématem předkládané monografie je činnost operační skupiny H, její struktura a personální složení, jakož i poválečné trestní stíhání jejích příslušníků.

 

Einsatzgruppe H

Einsatzgruppe H nemilosrdně vyhlazovala židy, partyzány i celé vesnice. (foto upraveno, zdroj)

 

O autorce

Lenka Šindelářová_fotoDr. Lenka Šindelářová
narozena r. 1980 v Praze

V roce 2000 se stala studentkou Univerzity Karlovy v Praze, na Filozofické fakultě.
Bakalářskou práci pod názvem „Bílá růže – odboj studentů v Třetí říši“ napsala již jako studentka Fakulty humanitních studií, na téže univerzitě.

Magisterské studium dokončila na Fakultě sociálních studií a diplomovou práci psala v němčině.
Své studium završila doktorandským titulem na rakouské Universität Stuttgart, kde také napsala svou disertační práci „Die Einsatzgruppe H in der Slowakei 1944/1945“. Ta byla podnětem ke vzniku díla v českém znění, tedy monografie Einsatzgruppe H. Působení operační skupiny H na Slovensku 1944/1945 a poválečné trestní stíhání jejích příslušníků. Za zmínku také stojí její sbírka příběhů Hrst vzpomínek… Židovské rodiny z Holicka.

(Zdroj informací a fotografie: oficiální stránky autorky)

 

Einsatzgruppe H

Působení operační skupiny H na Slovensku 1944/1945 a poválečné trestní stíhání jejích příslušníků

Autorka: Dr. Lenka Šindelářová

Edice: Historie
Cena: 485 kč
Vydáno: 02/2015
Počet stran: 448
Rozměr: 130 x 200 mm
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-200-2427-5

Kniha Einsatzgruppe H vyšla v nakladatelství Academia.

 


 

Nakladatelství Academia

Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.

Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEinsatzgruppe H
Působení operační skupiny H na Slovensku 1944/1945 a poválečné trestní stíhání jejích příslušníků

Šindelářová, Lenka

Academia, 2015

Napsat komentář