Jedna z nejvýznamnějších knih středověkých dějin

dvě_těla_krále
Mezi náhrobky anglických a francouzských panovníků lze najít takové, které zobrazují panovníka zároveň jako rozkládající se mrtvolu a současně jako věčně živý majestát. Jde o problematiku „rozdvojení“ králova těla, jež ve své studii vysvětluje historik Ernst Kantorowicz.

Autorem díla Dvě těla krále, které je považováno za jednu z nejvýznamnějších knih týkajících se dějin středověkých politických a teologických představ a idejí, je Ernst Hartwig Kantorowicz. Ernst Kantorowicz se narodil v židovské podnikatelské rodině v Poznani. Jeho první knihou byl provokativní životopis císaře Fridricha II., na jehož základě získal místo profesora na univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem. Později, s nástupem nacismu, musel emigrovat do Ameriky, ačkoli v jeho publikaci o Fridrichovi II. hledal moudrost i Adolf Hitler. Ve Spojených státech Kantorowicz zprvu přednášel na univerzitě v Berkeley, kde dokončil knihu Laudes regiae. Svou slavnou studii středověké politické teologie pod názvem The King´s Two Bodies dokončil na Institute for Advanced Study v Princetonu, kde získal stolici středověkých dějin. V českém překladu Daniely Orlando vydalo publikaci nakladatelství Argo v edici Historické myšlení.

V knize Dvě těla krále se historik Ernst Kantorowicz věnuje podstatě sakrality královské moci, jejímu formování a všemu, co s tímto tématem souviselo. Skrze názory tehdejších teologů a anglických právníků dospívá ke zjištění, že během 12. a 13. století se zrodila představa o rozdvojení králova těla. Král měl mít tělo přirozené, které bylo postiženo různými zdravotními problémy a mohlo zemřít, a tělo politické, jež nikdy neumíralo a žilo a vládlo věčně. Tato teorie byla základem mnohých složitých právních vztahů, do kterých král vstupoval. Kromě představy o dvojím těle krále se autor ve své knize, která je jakousi složeninou nejméně deseti různých studií, zabývá kupříkladu korunovačními obřady, volebními kapitulacemi, uměleckou propagandou a podobně. Čtenář díky knize například pochopí smysl slavného zvolání „Král je mrtev, ať žije král!“.

Pravděpodobně jednou z prvních věcí, jež čtenáře na knize zaujmou, je doopravdy velmi bohatý (čítá přes dvě stovky stran) poznámkový aparát, obsahující množství odkazů na prameny a literaturu a různých vysvětlení a odboček, jež vyčleněním z hlavního textu tento text odlehčují od přemíry informací. Rovněž obsáhlý seznam bibliografie zase umožní po faktech bažícímu čtenáři, aby si k dotyčnému či příbuznému tématu vyhledal více informací. Zatímco příloha plná ilustrací pomůže čtenáři k vytvoření lepší představy o problematice, jmenný rejstřík zlepší jeho orientaci v knize.

Kniha Dvě těla krále potěší především nadšené zájemce o historii, jelikož ke svému plnému pochopení předpokládá jisté penzum odborných znalostí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDvě těla krále

Kantorowicz, Ernest

Argo, 2014

Napsat komentář