Vyřeší nedostatek financí únos?

VudoliLisekNahled
Řešení tísnivé finanční situace může být různé, ale asi jen člověk s kriminální zátěží se odhodlá unést bohatou ženu a vydírat jejího manžela. Ovšem pouze velký smolař může být zatčen ještě před tím, než požádá o výkupné…

Příběh toho největšího smolaře líčí ve svém románu s názvem V Údolí lišek německá autorka Charlotte Linková. Do podtitulu zřejmě český editor vepsal větu „Co když tvůj únosce beze stopy zmizí a nikdo neví, kde jsi?“, která je z části pravdivým lákadlem, zčásti matoucím vodítkem pro četbychtivého čtenáře.

Ona věta alespoň mně totiž vnukla pocit, že knihu bude vyprávět ona unesená oběť a trošku jsem se děsila, jaké budou její prožitky. Nicméně o pocitech unesené ženy v knize samotné není nic. Autorka totiž své vyprávění plně soustředí na pachatele onoho zoufalého činu. Malý zlodějíček a věčný smolař Ryan Lee je zatčen kvůli hospodské rvačce, která naneštěstí znamenala pro jeho soka těžkou újmu na zdraví, právě ve chvíli, kdy se vrátil do města po únosu Vanessy Willardové. Když ji opouštěl, byla zavřená v dřevěné bedně v opuštěné jeskyni v zapadlém Údolí lišek. Měla trochu jídla a pití, aby přežila pár dnů, než ji manžel výkupným zachrání. Jenže Ryan skončil ve vazbě a stěny vězení opustí až za dva a půl roku.

Co se stalo s Vanessou? A co prožívá její manžel Matthew? Jak spáchaný čin poznamenal samotného Ryana? Pomůže mu obětavá péče dobrovolnice Nory Franklinové, aby se po propuštění začlenil do společnosti, nebo naopak on strhne ji na dno propasti?

Vcelku jednoduchá, ale zajímavá zápletka poskytla autorce velice rozsáhlý materiál na hlubokou psychologickou sondu do fungování společnosti. Odhaluje skutečného viníka tragédie, na něhož je však zákon krátký. Odkrývá problematiku mezilidských vztahů. Ukazuje jejich narušení v rodinách – mezi manželi, mezi rodiči a dětmi. Upozorňuje tak na známý fakt, že zpřetrhat citová pouta je snadné, těžké je však je znovu obnovit. Leckdy až v krizových chvílích si člověk uvědomí, jak pošetile jednal.

Charlotte Linková píše velice poutavým způsobem – čtenáře navnadí hned v úvodu a ten pak nemá nejmenší šanci knihu odložit, dokud nedostane odpovědi na všechny otázky, které mu hned od začátku víří hlavou. Neustále ho udržuje v napětí dalším postupným zaplétáním děje, který rozetne opravdu až v závěru knihy.

Zklamaní by snad mohli být pouze ti, kteří očekávají klasickou detektivku. I když se v knize pochopitelně vyskytují kriminalisté, nejsou v žádném případě hlavními činiteli děje, spíše jen okrajovými postavami. To nejdůležitější se totiž neodehrává na straně zákona, ale v duších hlavních protagonistů.

Zajímavé je, že autorka o všech aktérech děje píše jako nestranný pozorovatel, s výjimkou Jenny, která do celého dění vstupuje jako nová Mattewova přítelkyně. Jakoby se autorka sama chtěla zapojit do onoho zmateného kolotoče, který se roztočil po propuštění Ryana Lee z vězení. Přestože se s ním Jenny vědomě ani nesetká, jeho činy ovlivní její život víc, než jí je milé.

Sledováním motivů konání jednotlivých aktérů děje je čtenář vtažen do bláznivé hry, v níž rozsuzuje dobré a zlé a získává pocit, že všichni jsou jen pouhými oběťmi okolností.

Charlotte Linková ovšem není jen pozoruhodnou manipulátorkou děje. Zároveň také umí vylíčit prostředí, jakoby se v něm sama denně pohybovala. Ať již jde o walesské město Swansea nebo přírodní rezervace a mořské pobřeží, kde se děj odehrává. Je až neuvěřitelné, jak samozřejmým způsobem dokáže popisovat zvyky a obyčeje ostrovní země, když sama pochází z Frankfurtu nad Mohanem a nedaleko tohoto německého města stále žije se svojí rodinou.

Knihy Charlotte Linkové, včetně této, se již dočkaly zfilmování. V nakladatelství Ikar vyšly knihy Šmírák a Zapomenuté dítě. V Údolí lišek je tedy jejím třetím románem přeloženým do češtiny a myslím, že rozhodně ne posledním.

Pokud se rádi necháváte vlákat do napínavého děje obohaceného hlubokým psychologickým pozadím konání hlavních hrdinů, pak knihu V Údolí lišek určitě nepřehlédněte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV údolí lišek

Linková, Charlotte

Ikar, 2014

Napsat komentář