Kým jsi vlastně byla, Amelie?

PripadAmelia
Ve chvíli, kdy je Kate uprostřed důležitého jednání, jí zavolají ze školy, aby si okamžitě vyzvedla svou patnáctiletou dceru, jež je kvůli podvádění dočasně vyloučena. Kate má jako obvykle zpoždění, a když konečně dorazí do Grace Hall, je už pozdě. Amelia totiž mezitím skočila ze střechy školní budovy…


Předtím, než se americká autorka Kimberly McCreightová rozhodla naplno věnovat psaní, pracovala v soudních odděleních v největších newyorských právních kancelářích. Své pracovní zkušenosti promítla i do své prvotiny Případ Amelia, v níž hlavní hrdince románu, Ameliině matce Kate, přiřkla totožné povolání. U nás tento napínavý thriller s detektivními prvky vydalo nakladatelství Ikar.

Kate se vždy snažila být Amelii co nejlepší matkou. Kvůli náročnému povolání advokátky v jedné z nejznámějších právních kanceláří v New Yorku často pracovala od rána až do pozdních večerních hodin, všechen zbývající volný čas však trávila se svou dcerou. Kate s Amelií skvěle vycházela a dívka nikdy neměla pocit, že jí matka dostatečně nemiluje. Chápala, že pracuje proto, aby se obě měly dobře a Amelia mohla mít to nejlepší vzdělání.

Jenže Ameliina smrt všechno změnila. Kate začala pochybovat, že svou dceru vůbec kdy znala, a nebyla schopná pochopit, proč spáchala sebevraždu. Amelia vždy patřila k bezproblémovým dětem, ve škole vynikala nad svými spolužáky a své matce se nikdy nezmínila o tom, že by s někým chodila. Také milovala literaturu a román K majáku přečetla snad tisíckrát, proto Kate nechtěla uvěřit tomu, že by zrovna při psaní eseje o své oblíbené knize její dcera podváděla.

Od Ameliina pohřbu uplynulo několik týdnů, ale Kate je na tom čím dál hůř. Proto se rozhodne vrátit se do práce, která jí má přivést na jiné myšlenky a pomoci překonat bolest, jež ji celou sžírá. Jenže sotva se vrátí do své kanceláře, přijde jí na mobil zpráva, v níž se píše, že Amelia neskočila. Kate si nejprve myslí, že se jedná o krutý žert, jenže pak jí přijde ještě jedna podobně znějící SMS. Je možné, že se policie zmýlila a Ameliina smrt nebyla sebevražda, ale vražda? Kate nezbývá než zjistit, co se její milované Amelii osudného 24. října doopravdy stalo…

Román Případ Amelia je zajímavý hned z několika hledisek. Tím nejvýraznějším je samotný způsob vyprávění. Kromě současnosti, zachycující dobu těsně před Ameliinou smrtí a hlavně události následujících týdnů z pohledu její matky Kate, autorka do příběhu zakomponovala také vzpomínky samotné Amelie. Dívka nás seznamuje s průběhem posledních dvou měsíců před svou smrtí, a právě od ní se dozvídáme mnoho klíčových informací, díky nimž postupně zjišťujeme, co Amelii na střechu soukromé školy Grace Hall tehdy přivedlo. Tyto dvě hlavní linie jsou prokládány zápisky z deníku, který si Kate vedla v době, kdy čekala Amelii a kdy se jí dcerka narodila. McCreightová děj ozvláštňuje také občasnými záznamy SMS zpráv, které si Amelia vyměnila se svými přáteli a spolužáky.

Druhým důvodem, proč byste si tuhle knihu měli přečíst, je autorčina schopnost neustále vás držet napnuté, jakým směrem bude příběh pokračovat. Důležitá fakta vedoucí k rozuzlení tohoto spletitého případu McCreightová trousí náhodně a jakoby mimochodem. Proto je možné, že vás samotné finále velmi překvapí.

Za zmínku stojí rovněž velká propracovanost příběhu a způsob, jakým si autorka pohrává s osudovými okamžiky. McCreightová poukazuje na to, že někdy i mnoho let staré křivdy mohou mít mnohem větší dopad na naši budoucnost než naše současné činy.
Do své prvotiny spisovatelka zapracovala taktéž téma školní šikany a potažmo kyberšikany, homosexuality a problematického dospívání.

Román Případ Amelia je často srovnáván s psychothrillerem Zmizelá od Gillian Flynnové. Oba se mohou pyšnit bravurní výstavbou příběhu, nečekaným rozuzlením a velmi čtivým zpracováním. Tematicky se však značně liší, takže je na vás, jaké zápletce dáte přednost.

Tato kniha je nejen výborným oddechovým čtením, ale dokáže ve čtenáři vyvolat také spoustu otázek. Každého rodiče při čtení Případu Amelia zřejmě napadne, jak dobře zná své vlastní děti a zda to, co si o nich myslí, není jen snůška zidealizovaných představ. Stejně silně může román zapůsobit i na ty, jež si prošli během dětství a dospívání šikanou. Své si v ní najdou rovněž lidé, jež se trápili nebo stále trápí kvůli své homosexuální orientaci. Každopádně se jedná o titul, který nenechává čtenáře chladným a naopak očekává určitou odezvu.

Pokud si troufáte odhalit tajemství, jejichž rozuzlení vám nemusí být vždy po chuti, sáhněte po Případu Amelia. Třeba vám tato kniha připomene, na čem v životě opravdu záleží a za co bychom měli být nejvíce vděční.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřípad Amelia

McCreight, Kimberly

Ikar, 2014

Napsat komentář