Nenechte si ujít v týdnu od 9. do 15. února 2015

Nenechte si ujít
Čeká nás další únorový týden a s ním jsou tu nové pozvánky na literární akce. Pojďte se podívat na autogramiádu Juraje Červenáka či Jiřího Kratochvila. Nebudou chybět ani křty právě vydaných knih či další cyklus LiStOVáNí, tentokrát s bláznivou tetou.

Nejvíce pozvánek máme na úterý 10. února. První je na již známý projekt LiStOVáNí – tentokrát pro scénické čtení připravili knihu Bláznivá teta a já. Její autorkou je německá spisovatelka a novinářka Sylvia Heinlein, která na turné naší republikou nebude chybět. Kniha je určena nejen dětem, ale i jejich rodičům. Popisuje příběh Sáry a její milé, mentálně zaostalé tety. Po konci představení si budete moci nejen nechat podepsat knihu, ale také se v rámci tlumočené besedy autorky na cokoliv zeptat. V představení účinkují Lenka Janíková a Petra Bučková. Zajímavostí je, že se kniha připravuje k zfilmování a autorka již pracuje na scénáři.
A kdy a kde že se budete moci přijít podívat? Vše začíná v Praze (10. 2.), pak se LiStOVáNí přemístí do Jevíčka (12. 2.), Poličky (12. 2.), Břeclavi (13. 2.), Valtic (13. 2.), Písku (14. 2.), Plzně (14. 2.), Třince (15. 2.), Olomouce (15. 2.), Prostějova (15. 2.) a Brna (15. 2.). Úplný program naleznete zde.

Druhá pozvánka míří opět do Prahy. V literární kavárně Knihkupectví Academia se koná křest knihy Žena a muž v rodině. Začátek akce je v 16 hodin. Autory knihy jsou Vladislav Chvála (sexuolog), Pavla Loucká (bohemistka, redaktorka časopisu Psychosom) a Ludmila Trapková (klinická psycholožka). Pokud vás zajímá, proč si ženy s muži nerozumí, proč se pravděpodobně u nás i v Evropě rodí méně dětí či zda se mohou interakční vzorce nevědomě přenášet na potomky, pak je tato kniha pro vás ta pravá.

V úterý se koná i setkání v malém sále Městské knihovny v Břeclavi. Od 16 hodin můžete přijít na Historickou detektivku. Takové je téma únorové literární kavárny. Pokud máte rádi historii, přijďte si popovídat nejen o českých, ale i světových autorech,  kteří čtenářům prezentují své představy o fungování spravedlnosti napříč staletími. A nemůžete-li přijít v úterý 10. února, další šancimáte ve čtvrtek 12. února, kdy se Historická detektivka koná ještě jednou.

I v Praze můžete 10. února vyrazit na literární akci. Konkrétně pak do Paláce knih Luxor, kde se od 17 hodin koná autogramiáda slovenského spisovatele Juraje Červenáka. Juraj Červenák je jedním z nejvýznamnějších slovenských autorů fantastiky. Věnuje se především historické fantasy se slovanskými motivy. Na svém kontě má více jak dvě desítky knih, mimo jiné se proslavil svými knihami o barbaru Conanovi. Do Prahy ale přijede představit svou novou knihu – Krev prvorozených. Jedná se o druhý díl ze série historických detektivek, která se tentokrát odehrává Praze za doby císaře Rudolfa II. První díl, Mrtvý na Pekelném vrchu, měl mezi čtenáři nebývalý ohlas.

Poslední pozvánka na úterý 10. února míří do Karlových Varů. V tamní knihovně se od 17 hodin koná další ze série Literárních pořadů – ŽIVÁ KNIHA. Motto pořadu zní: Každý člověk má v sobě mnoho příběhů, stačí jenom správně „otevřít a číst“. Tentokrát bude hostem Dan Horna, který má opravdu má o čem vyprávět. Rockový zpěvák a psychoterapeut v sedmnácti letech studoval uměleckou školu a byl mistrem republiky v běhu na 1500 metrů. Pak byl ale zatčen za protistátní písničky a po dvou měsících tvrdé vyšetřovací vazby se zlomil. Začal s pervitinem. Dnes žije bez drogy, a to díky buddhismu. Jeho životní příběh inspiroval tvůrce filmu Piko.

Ve středu 11. února se v Brně bude konat autogramiáda Jiřího Kratochvila. V knihkupectví Barvič a Novotný se s tímto spisovatelem budete moci setkat od 17 hodin. Autogramiáda je spojena s autorským čtením z knihy Bleší trh. Jedná se o soupis esejů, fejetonů, sloupků i dalších útvarů, které sice netvoří memoáry tohoto známého autora, jsou však jeho nejosobnějším dílem.

Naše poslední pozvánka je určena všem dětem z Havířova. Městská knihovna Havířov totiž na únor vyhlásila vědomostní soutěž s názvem Škola v knihách pro děti. Zadání si můžete vyzvednout v dětském oddělení knihovny v ulici Šrámkova. Pak ho vyplněné odevzdejte do konce února 2015 a možná vyhrajete některou z cen.

Doporučení:
Share

Napsat komentář