Láska v multikuturním světě kontra tradice

858518_islamic_woman
Lásku nezastaví žádné zákazy, natož hranice státu, vyznání či barva pleti. Přesto jsou situace, v nichž je o tento mocný, a přesto křehký cit nutné bojovat. Dnes vám představíme několik knih zaměřených na vztahy v multikulturním světě.

O příběhu jedné Slovenky, dvou dětí, dvou Arabů a jednoho manželství se dočtete v knize Recept na Araba. Román autorky Viktórii Darsane vydalo nakladatelství Motto.

Recept na Araba

Nina, stejně jako mnoho jiných dívek, odešla za prací do Švýcarska, kde pracovala jako au-pair. Byla přesvědčená, že se jednou vdá za muže ze své rodné země, ale stalo se to, co nečekala, ba přímo vylučovala – zamilovala se do Araba z Maroka. Teprve když otěhotněla, zjistila, jak pravdivé je tvrzení o „nepřekonatelném rozdílu v kultuře“, navíc ji její milovaný Omar začal podvádět. Navzdory zklamání se rozhodla dítě si ponechat a v budoucnu být mnohem opatrnější. Jenže – její další partner je opět Arab…

Vystoupila jsem z letadla a zhluboka se nadechla. I vzduch tady chutnal úplně jinak. Trochu cize, ale ne tak, že by mě to odradilo. Spíše lákalo. Čekala mě už jen pasová kontrola a život v novém přechodném domově mohl začít. Postavila jsem se do řady a připravovala si zásobu pohotových odpovědí na podezřívavé otázky celníků. V tom období bylo naprosto normální, že se na nás dívali skrz prsty. Byly jsme holky z východní Evropy, z té části, která v jejich očích ještě nebyla hodna toho, aby její obyvatele pustili do své země bez otázek.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autorka: Viktórie Darsane

Překlad: Tomáš Krejčí, Miluše Krejčová
Počet stran: 215
Formát: 121×185
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Recept na Araba

——————————————————-

Příběh Míny z knihy Čaj s nápadníkem autorky Mardžány Kamaliové nás zavede do jedné íránské rodiny. Jakou zde mají kulturu a tradice? Knihu vydalo nakladatelství Ikar.

Čaj  nápadníkem

Mína, která právě oslavila pětadvacáté narozeniny, strávila dětství v Íránu, než její rodina v roce 1979 emigrovala po islámské revoluci do New Yorku. O kulturních rozdílech mezi Východem a Západem by tedy něco mohla vědět. Jenomže co je to proti tomu, co dennodenně zažívá doma s matkou? Zatímco ona, ač je rodinou nucená studovat něco „praktického“ – tedy ekonomii –, tíhne k výtvarnému umění, její matka je matematička, jež se svému oboru oddává s až fanatickým zápalem, jen aby zaplašila stesk po Teheránu. A stejným způsobem přistupuje i ke svému nejoblíbenějšímu koníčku, jemuž se soustavně věnuje už několik let a kterým je hledání vhodného ženicha pro svou dceru – kvality jednotlivých mužů systematicky zpracovává do různých grafů a tabulek. Když se obě ženy, byť každá z jiných pohnutek, rozhodnou společně navštívit rodnou zemi, ani zdaleka netuší, jaký to na jejich život bude mít dopad…

Schůzka u čaje
Mína ještě nebyla úplně vzhůru, když zavolala její matka Darja a oznámila jí, že přišla na ideální dárek k jejím dvacátým pátým narozeninám. „Jmenuje se pan Daští,” řekla Darja do telefonu udýchaně. „Má doktorát z filozofie a magistra z ekonomie. Je potomkem třetího bratrance Rézy Šáha. Žije v Atlantě a těší se dokonalému zdraví. Má pěkné zuby. Přijede v neděli na čaj a taky proto, aby nám odpověděl na pár otázek.“

Neváhejte a pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autorka: Mardžán Kamalíová

Překlad: Klára Bulvasová
Počet stran: 296
Formát: 125×200
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Čaj s nápadníkem

——————————————————-

Na závěr si představíme knihu Šaraf autora Raje  Kumara, který popisuje zamilovaný příběh saúdskoarabské dívky Marjam a amerického zubaře Joea. Knihu vydalo nakladatelství Alpress.

Šaraf

Saúdskoarabský generál Farhan al-Baláví oznámí své krásné dceři Marjam, že pro ni má ženicha. Nader je islámský fundamentalista a násilník. Nešťastná Marjam se z lásky k otci a oddanosti k islámu obětuje. Pak pozná amerického zubaře Joea, zamilují se do sebe a sní o společném životě. Když s ním Marjam otěhotní, Nader chce, aby Farhan dceru zabil – pošpinění rodinné cti šaraf se trestá krutě…

Marjam se svlékla a lehla si na vlhkou matraci. Roztřásla se chladem. Stařena vzala list z dřevěné misky a prohlédla si ho ve světle svíčky. Převrátila ho, promnula ho mezi prsty, složila ho do úhledného čtverečku a vhodila si ho do úst. Několik minut se zavřenýma očima žvýkala, odlivla do kouta zelenou slinu a začala nad Marjam mávat vějířem z pavích per. Její tělo se kývalo v podivném rytmu vějíře. Dýchala mělce, oči ji vylézaly z důlků, rty se jí chvěly a v koutcích úst se jí tvořila pěna.

Přečtěte si více z ukázky z knihy!

Autor: Raj Kumar

Počet stran: 320
Formát: 135×205
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Šaraf


Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi!

Některé z dnešních knih a mnohé další můžete vydražit
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRecept na Araba

Darsane, Viktoria

Motto, 2015

zobrazit info o knizeČaj s nápadníkem

Kamalíová, Mardžán

Ikar, 2014

zobrazit info o knizeŠaraf
Začarovaný kruh tradice, cti a lásky

Kumar, Raj

Alpress, 2014

Napsat komentář