Netradiční pojednání o lidském těle

lidske telo prebal – kopie.indd
Nenechte si ujít další knihu z edice Pergamen nakladatelství Dokořán. Autorem knihy je lékař, který čtenáře seznamuje s embryologií, tkáněmi, buňkami, ale i nejdůležitějšími orgány lidského těla. Vše je doplněno četnými ilustracemi.

Výpravná a graficky působivá kniha nás seznamuje s vývojem porozumění anatomii lidského těla. Výklad se pohybuje v prostoru od indických čaker a čínských akupunkturních drah až po poslední objevy medicíny, od jednobuněčného embrya po dospělého jednice a seznamuje nás s hlavními orgánovými systémy a jejich kooperací, rolí mikroorganismů i cholesterolu při látkové výměně, důvody zrcadlového vztahu mezi ledvinami a plicemi i fungováním dědičnosti. Velké množství půvabných starých rytin i novodobých ilustrací přispěje k tomu, že se k poučení přidá i estetický prožitek.

 

Ukázka z knihy

Před početím

Vaječníky naší matky obsahovaly již před jejím narozením tisíce vajíček. O generaci později se jedno z nich setkalo se spermií našeho otce (jednou ze třísetmilionové série), jež vznikla před dvěma měsíci.

V okamžiku početí splynou dvě buňky, gamety, ale další buňky už se jen dělí, a to mitózou anebo v řidších případech meiózou. Gameta má 23 chromozomů, dlouhých vláken DNA, která v sobě nesou geny, takže když se dvě gamety spojí, má takto vzniknuvší zárodek chromozomů 46, a ty se poté kopírují do každičké buňky našeho těla. Chromozomy v gametách, které se spojily, abyste vznikli vy, jsou směsí prarodičovských chromozomů, vzniklých v profázi I během meiózy, kdy si chromozomy vašich babiček a dědečků mezi sebou povyměňovaly nožičky. Takže vy jste kombinací svých rodičů, ale zároveň také náležitou směsicí svých prarodičů.

poceti

Dívka dědí 23. chromozom X od obou rodičů, avšak chlapec dědí po matce chromozom X a po otci chromozom Y. Dívka pak v každé buňce svého organismu jedno ze svých X inaktivuje, a vytvoří tak tzv. Barrovo tělísko.

Na silný štít vajíčka útočí miliony spermií, ale jen jedna se dostane dovnitř, aby mohla spojit svých 23 chromozomů s 23 chromozomy vajíčka (jež na ni léta čekalo v anafázi II), aby společně vytvořily novou, zcela jedinečnou sadu 46 chromozomů.

 

Lidské tělo

Zázrak přírody

Autor: Moff Betts
Přeložila: Bronislava Bartoňová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná s přebalem
Formát: 145 x 175 mm
ISBN: 978-80-7363-614-2
Doporučená cena: 198 Kč

Kniha Lidské tělo vyšla v ediční řadě Pergamen v nakladatelství Dokořán.

Další ukázku z knihy naleznete zde.

 

O autorovi

Moff Betts je lékař, vedle své praxe se zajímá o alternativní medicínu. Žije ve Walesu.

 

Edice Pergamen

Kratičké, výtvarně zaměřené ochutnávky velkých témat se špetkou mystiky a radosti z čiré spekulace – tak by se dala charakterizovat řada Pergamen. Atraktivní grafické zpracování a půvabné ilustrace dělají z těchto knížek ideální dárky pro sběratele a milovníky krásných knih.

Zdroj: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vydalo již přes 500 knižních titulů a jejich původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie – se podařilo naplnit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLidské tělo
Zázrak přírody

Betts, Moff

Dokořán, 2014

Napsat komentář