Kde se dětem říká Odpad

Odpad Nahled
Hrdinové příběhu žijí na skládce v Behale a po kotníky se boří do toho nejhoršího odpadu, který si umíte představit. A celým srdcem věří, že najdou něco, co jim změní život. Až jednou…

 

 

Jednou se na jednoho z nich usměje štěstí a on něco skutečně najde. Jenže do poslední chvíle není jisté, zda si tento nález od něj nevyžádá tu největší cenu, život.

Novinku z pera anglického spisovatele Andy Mullingana s názvem Odpad mohou číst jak děti, tak dospělí. Ačkoliv on sám svůj dobrodružný příběh věnoval především dětem a byl za něj oceněn jako vítěz Ceny za knihu pro děti udělovanou listem The Guardian, určité hlubiny i zákruty děje pochopí a ocení více ti dříve narození.

Andyho Mullingana inspirovali k napsání knihy zkušenosti, které získal jako dobrovolník a učitel v Indii, Brazílii, Vietnamu a na Filipínách. Jejími hlavními hrdiny jsou tři kluci – Rafael, Gardo a Jun-Jun zvaný Krysa. Všichni tři žijí na skládce v nejmenovaném městě, zřejmě však jde o Rio de Janeiro. Aby přežili, hledají mezi odpadky celého města cokoliv, co by jim mohlo přinést užitek, a doufají v to, že jednou najdou poklad, díky němuž se z toho smradlavého srabu dostanou. Až jednoho dne Rafaelo najde koženou tašku a v ní peněženku, mapu a klíč. Jenže není sám, kdo chce najít zámek, k němuž klíč patří – na skládce se totiž náhle objeví policisté a všechny obyvatele skládky pověří hledáním právě oné kožené tašky.

Proč ji tak urputně hledají? Kdo byl muž, jemuž patřila? Co vlastně lze najít, když se budou šikovně sledovat všechny stopy? Opravdu je na konci pohádkový poklad? A jakou ti tři umounění kluci zaplatí cenu, než k němu dojdou?

Možná si při čtení románu s názvem Odpad vzpomenete na všechny příběhy a pohádky o hledání pokladů, které jste kdy četli. Kluci, kteří ani nejsou všichni gramotní, jsou vtaženi do vysoké hry o velké peníze a uspějí, jen když budou držet při sobě a to, co ví, si nechají pro sebe. To je ale hodně těžká zkouška. Možná srovnatelná s pohádkovými úkoly zlé čarodějnice. Jenže ve skutečném světě nejsou žádné pohádkové babičky, které by hrdinům pomáhaly. A tak si kluci „vyrábějí“ pomocníky z těch, kteří jim jako dobrovolníci pomáhat mají – z učitele a kněze Juilliarda a dočasné vychovatelky Olivie Westonové.

Ve vyprávění se střídají všichni hlavní hrdinové a místy jim do jejich vyprávění vstupují i další postavy – „sestra“ Olivie, otec Juiliard, ale třeba i správce hřbitova. Příběh tak před čtenářem vyvstává velmi plasticky a skutečně. Až se skoro zdá, že nejde o románovou fikci, ale o dokument.

A skutečně si myslím, že svým způsobem o dokument jde. Jde o věrné zachycení stinných stran života v některých rozvojových zemích. Světa nabízejícího velké rozdíly mezi chudými a bohatými, korupci v politice, nedotknutelnost vládních činitelů a úplatnost policie, která slouží jen bohatým. Světa, v němž právo a spravedlnost dostává těžce na frak. Ať již jde o dění v Africe (viz Dobrovolnice Hany Hindrákové), Indii či Brazílii, všude je možné vidět stejný obrázek.

Román Odpad si však neklade za cíl nabízet řešení všech předestřených problémů. Věrně je však zaznamenává a obohacuje o dobrodružné osudy party kluků bojujících o holý život. Je jen na čtenářích, zda se podprahových informací „chytí“ a sami se rozhodnou něco udělat, nebo jen přijmou napínavé dobrodružství jako rozptýlení konzumního způsobu života.

Čekala jsem cely. Ale viděla jsem klece.

Byly po mé levici i pravici, vypadaly jako klece pro lvy a tygry v zastaralé zoo. Byly vysoké tak akorát, aby se v nich mohl postavit pomenší člověk, měly asi čtyři metry do délky a dva do hloubky. Podívala jsem se nahoru a uviděla tři patra klecí na sobě s žebříky po stranách. Tvořily dlouhé řady, mezi nimi byly uličky. Bylo mi příšerné vedro. Když jsme procházeli podél uliček, všimla jsem si, že se táhnou do dálky mezi dalšími klecemi. Připomínalo mi to bezútěšné skladiště, kde se v klecích skladují lidé.

Jak jsem je míjela, dívali se na mě z levé i pravé strany, shlíželi na mě shora. A stejně tak zespoda, protože mnozí seděli nebo leželi. (str. 106)

Přisoudit však knize Odpad jen punc silného příběhu je málo. Podle mne je v ní i burcující poselství a je jen na nás, zda s námi pohne.

Román byl zfilmován režisérem Stephenem Daldrym (Billy Elliot, Hodiny, Předčítač) a počátkem roku 2015 přijde i do našich kin. Určitě si ho nenechte ujít, stejně jako jeho knižní předlohu, kterou vydalo nakladatelství Argo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdpad

Mulligan, Andy

Argo, 2014

Napsat komentář