Cesta římskou starověkou společností

e72c6e10
Starověký Řím odedávna poutá pozornost nejen historiků a filosofů pro svou bohatou kulturu, ze které dodnes v mnohém těžíme. O tom, jak vypadala starověká římská společnost a kdo ji tvořil, se čtenáři mohou dočíst ve sborníku prací těch nejvýznamnějších odborníků na dané téma.


Titul Římský člověk a jeho svět vyšel v roce 2014, v němž shodou okolností uplynulo právě osmdesát let od založení nakladatelství Vyšehrad, které knihu vydalo. Editorem tohoto sborníku je Andrea Giardina, profesor dějin římské antiky na univerzitě ve Florencii, pod jehož pomyslnou taktovkou se sdružily práce různých autorů, jakými jsou například Paul Veyne (autor historikům určitě známé knihy Jak se píšou dějiny), Jean-Paul Morel, Jean-Michel Carrié nebo John Scheid. Kniha je závěrečným dílem edice Člověk a jeho svět, jež čítá kupříkladu tituly Středověký člověk a jeho svět, Řecký člověk a jeho svět, Barokní člověk a jeho svět nebo Člověk romantismu a jeho svět.

Starověký Řím je světem přitahujícím laiky i odborníky napříč všemi obory. Dodnes těžíme z dědictví, jež nám tato říše zanechala. Vzpomeňme kupříkladu na římské právo, umění, vzdělanost, válečnictví, filosofii nebo strukturu měst. Publikace Římský člověk a jeho svět se zabývá strukturou římské společnosti, vybírá z ní ty nejreprezentativnější typy a na tomto základě se snaží přiblížit čtenářům starověký římský svět.

Stejně jako jiné díly edice, i Římský člověk a jeho svět je rozčleněn na kapitoly, z nichž každá pojednává o jednom typickém představiteli dané historické epochy. V případě starověkého Říma jsou to občané a politici, kněz, právník, voják, otrok, propuštěnec, rolník, řemeslník, kupec, chudý a bandita. Tato pojednání uzavírá práce Paula Veyneho, nazvaná Humanitas: Římané a ti druzí, pojednávající mimo jiné o vztahu Římanů k ostatním národům.

Jelikož autorem každé části je jiný odborník z jiné země, jednotlivé práce se od sebe liší, a to jak co do stylu psaní, tak i znalostí předpokládaných u čtenáře. Zatímco některé stati by se daly označit za více filozofující, jiné citují z historických pramenů a operují s pojmy, které sice budou s největší pravděpodobností známé historikovi, běžný čtenář však bude možná trochu tápat. Tuto rozdílnost příspěvků ve sborníku považuji za výhodu, jelikož demonstruje různost možných pohledů na danou problematiku a zaručuje, že každý čtenář si ve sborníku najde téma a styl, který bude vyhovovat jeho čtenářským preferencím.

Knihu Římský člověk a jeho svět mohu doporučit především o historii starověku zajímajícím se čtenářům a těm, které zajímá kulturní podloží naší civilizace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘímský člověk a jeho svět

Giardina, Andrea a kol.

Vyšehrad, 2014

Napsat komentář