Expert na dětskou duši

DSCN5340
Dětské literatury není na pultech knihkupectví málo. Ovšem unikátní sbírka básniček pro děti od amerického autora a textaře Shela Silversteina je zatím jen jedna! My jsme samozřejmě nechyběli na jejím křtu.


Pátého prosince na Malé Straně v Divadle Na prádle proběhlo slavnostní uvedení knihy Jen jestli si nevymejšlíš od Shela Silversteina. Autor, který je znám jako textař písní pro Johnyho Cashe nebo Jerry Lee Lewise, zpěvák, multiinstrumentalista i amatérský kreslíř, sice zemřel již v roce 1989, přesto se jedná o jeho první představení čtenářům České republiky.

Děti přednesly své oblíbené básně ze sbírky.

Děti přednesly své oblíbené básně ze sbírky.

Kniha je určená zejména pro děti, je plná zábavných a veselých básniček a říkanek. Bylo velice těžké zde prosadit její vydání – vydavatelský tým chtěl zachovat autentičnost textů i ilustrace, které vytvořil sám Silverstein. S tím však většina nakladatelství nesouhlasila a kladla si vlastní podmínky. Nakonec si knihu vzalo pod křídla nakladatelství Albatros. Celý proces snahy o vydání knihy v Česku trval téměř 18 let.

Křtu i samotné recitace se zúčastnil také Josef Somr.

Křtu i samotné recitace se zúčastnil také Josef Somr.

Na akci se představili překladatelé knihy a vyprávěli o úskalích, se kterými se při překladu potýkali. Silversteinovy básničky jsou totiž velmi specifické, plné slovních hříček a neobvyklých jazykových obratů. Celý večer se ony básně recitovaly – představili je dospělí i děti. Několik básní bylo předneseno v originále. Akce se zúčastnil také český herec Josef Somr. Na vystupující poté čekal krásný dort ozdobený jako titulní strana knihy.

Zúčastnění byli obdarováni dortem s motivem obálky knihy.

Zúčastnění byli obdarováni dortem s motivem obálky knihy.

Silverstein začal psát knihy pro děti v roce 1961. Ve Spojených státech se sice prodávaly, ovšem ze školních knihoven byly odstraněny – rodiče a někteří pedagogové je totiž prý považovali za nevhodné. Během večera několikrát padla věta, která autora a jeho vztah s dětmi prý absolutně vystihuje: „Silvestein děti nežral – to ony žraly jeho!“

Přeplněná vana

V téhle vaně je nějak moc dětí,
lokty a kolena v obrovské změti.
Záda jsem umyl už troje,
ani jedny nebyly moje.
V téhle vaně je nějak moc dětí.

 

Třásti krávou

Karolíno, přestaň třást s tou krávou, kdes to viděla?
V zájmu zachování zdraví
mého, tvého i té krávy,
takhle se mléčný shake rozhodně nedělá.

Doporučení:
Share

Napsat komentář