Hrdý na svou práci nejsem, říká hlavní hrdina románu Smluvní podmínky

Smluvní podmínky - Robert Glancy
Vtipný a povznášející – takový je podle zahraničních ohlasů román Smluvní podmínky. Hlavním protagonistou příběhu  je právník – ten, který píše drobným písmem dodatky ke smlouvám. Sám o sobě říká, že je temná síla odhodlaná zničit životní víru, naději i zázraky.

 

Ohlasy na knihu

Báječný román. Vtipný, dojemný, prostý a hluboký – přesně ten typ knihy, který mám nesmírně rád. A kromě toho už jsem dlouho nečetl tak dobrý konec.

– Gavin Extence, spisovatel

Tato skvělá prvotina je svěží, hravá a výjimečně čtivá (poznámky pod čarou nikdy nebyly tak návykové). Je to kniha o životě a také o tom, jak je důležité vidět celkový obraz – i malé písmo. Kdejaký román má na obálce napsáno „vtipný a povznášející“, ale tenhle takový opravdu je.

– Matt Haig, spisovatel

 

Frank měl autonehodu.* Doktor mu řekl, že přišel o slezinu, ale Frank je přesvědčený, že přišel o víc. Chybějí mu vzpomínky – na lidi, kteří ho obklopují, na společnou minulost i na to, jak došlo k osudné srážce. Pamatuje si jen, že je právník, který se specializuje na doložky ke smlouvám psané drobným písmem.** Frank pomalu začíná odkrývat svůj předchozí život a své bývalé já. Avšak obrázek, který před ním vyvstává, neukazuje jeho manželství, rodinu a kariéru v pěkném světle. Je možné, že smluvní podmínky, podle nichž žije, mu tak docela nesvědčí?*** Při rozplétání uzlů svazujících jeho život si uvědomí, že ďábel se opravdu skrývá v detailech a nikdy není příliš pozdě na to, aby člověk přepsal svůj osud.

____________________
* zřejmě docela vážnou
** které nikdo nečte
*** a možná nikdy nesvědčily

 

Ukázka

Jmenuju se Frank Shaw a živím se psaním smluv. Hrdý na svou práci nejsem. Ve chvílích, kdy mě přepadnou chmury, se mi zdá, že představuju zhoubu, která zabíjí podstatu lidskosti. Kdysi se dohody uzavíraly podáním ruky. Já tenhle zvyk nahradil drahým inkoustem. Lidský dotek jsem vyměnil za neosobní smlouvy. Mezi mnou a důvěrou je stejný vztah jako mezi antihmotou a hmotou – jsem antidůvěra, jsem temná síla odhodlaná zničit životní víru, naději a zázraky. Jednoduše řečeno – jsem firemní právník.

Mou specializací jsou smluvní podmínky psané drobným písmem, čímž se ve své branži řadím na jednu ze spodních příček. Jsem právnickým ekvivalentem chlápka, který zametá vlasy v holičství. Když jste si dneska kupovali něco na internetu, pravděpodobně jste klikli na políčko „Souhlasím“, aniž jste si přečetli mnou sepsané obchodní podmínky. A nečetli jste je, ani když jste naslepo podepsali smlouvu, jíž se vzdáváte svých práv, svého života, libry svého masa.

Pokračujte ve čtení ukázky na stránkách nakladatelství.

 

O autorovi

Robert Glancy - Smluvní podmínkyRobert Glancy (1975) se narodil v Zambii a vyrostl v Malawi. Ve čtrnácti letech se přestěhoval do Edinburghu, později vystudoval historii na univerzitě v Cambridgi. Se svou ženou a dětmi žil na Novém Zélandu, kde pracoval v oblasti PR. V současnosti pobývá ve Francii, kde píše svou druhou knihu.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Smluvní podmínky

Autor: Robert Glancy

Přeložila: Martina Neradová
Počet stran: 296
Vazba: vázaná
ISBN 978-80-7491-178-1

Knihu Smluvní podmínky vydalo nakladatelství Host.

 


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmluvní podmínky

Glancy, Robert

Host, 2014

Napsat komentář