Literární soutěž Cena Maxe Broda pro mladé talentované autory zná témata letošního ročníku

Cena Maxe Broda
Společnost Franze Kafky vyhlašuje 21. ročník studentské literární soutěže o nejlepší esej – Cenu Maxe Broda 2015. Jaká jsou letošní témata a komu je soutěž určena?

Aktuální témata:
Islám jako hrozba, realita nebo fikce?

Je věrnost v lidských vztazích ještě hodnotou? Esej o lásce, přátelství a věrnosti.

„Když se Gregor Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz.“ O Kafkově „hrdinovi“ Gregoru Samsovi (k 100. výročí prvního knižního vydání povídky Franze Kafky Proměna)

Literární soutěž Cena Maxe Broda je určena mladým lidem do 20 let, přihlásit se mohou i autoři, kteří žádnou školu nenavštěvují. Uzávěrka pro odevzdání textů je 17. dubna 2015. Do tohoto termínu je zapotřebí doručit (osobně či poštou) text v pěti kopiích na adresu:
Společnost Franze Kafky, Široká 14, Praha 1.
Jméno a věk autora + kontaktní údaje: telefon, adresa (případně adresa školy, kterou navštěvuje) musí být přiloženy na samostatném listu. Délka textu je omezena na 5 stran. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny do konce školního roku 2014/2015. Vítěz získá odměnu ve výši 6 000 Kč, 2. místo je dotováno 3 500 Kč a 3. místo 2 000 Kč. Více informací na www.franzkafka-soc.cz
Ceny Maxe Broda se každoročně zúčastní desítky studentů a studentek z celé republiky. Mezi mladými talentovanými autory, kteří se ucházeli o zisk Ceny Maxe Broda, byli například mnozí nynější respektovaní publicisté či úspěšná spisovatelka Petra Hůlová. Texty hodnotí literární redaktoři, badatelé a spisovatelé. Oceňují hlavně úsilí autora o vyjádření vlastního názoru, dodržení žánru eseje a stylistickou úroveň textu. Soutěžní žánr eseje organizátoři nevybrali náhodou. Nejlépe rozvíjí písemné schopnosti studentů, vede je k samostatnému uvažování, k promyšlenému písemnému vyjádření názorů. Tradičně bývá zařazeno i literární téma, které má soutěžící pobídnout k četbě a k samostatné interpretaci literárních děl.
Cena je poctou spisovateli, velké osobnosti středoevropské kultury a věrnému příteli Franze Kafky. Max Brod pro světovou kulturu objevil dílo Kafkovo, hudební tvorbu Leoše Janáčka a knihy Jaroslava Haška. Za svého působení v Praze či později v izraelském Tel Avivu se neúnavně staral o mladé a nadějné literární talenty.

Doporučení:
Share

Literární soutěž Cena Maxe Broda pro mladé talentované autory zná témata letošního ročníku - DISKUZE

Počet reakcí: 1

Napsat komentář