Vyhrajte biografii ikony českého písničkářství

Jarek-Nohavica-perex
Za minulého režimu byl povolován, trpěn i zakazován a lidé si nahrávali jeho písničky na koncertech na magnetofony. Jiná možnost nebyla, jeho alba nebyla vydávána. Zpíval a zpívá totiž o tom, co trápí obyčejné lidi, takže se „nehodil“.

 

Tvorba a život šedesátiletého zpívajícího básníka

Zpívající básník, aristokrat folku, ikona českého písničkářství, bohém, filozof, člověk velmi inteligentní, moudrý a sečtělý, slezský patriot, který přebásnil Mozartovy opery – to všechno je Jaromír Nohavica. Jeho jméno představuje už víc jak třicet let pojem nejen v rámci folku, ale i v celé české hudební tvorbě. Za bývalého režimu, kdy nebyla vůle jeho tvorbu vydat na albu, si lidé jeho písně na koncertech nahrávali na kazetové magnetofony a šířili je dál, takže existovalo snad sto tisíc kazet. Byl tehdy trpěn, zakazován i povolován. Skládá, píše a zpívá srdcem o tom, co ho trápí a co trápí obyčejné lidi kolem něj. Není divu, že se nehodil do výstavní síně bezobsažné a konformní socialistické pop-music. Netají se vztahem k ruským písničkářům Vladimíru Vysockému a Bulatu Okudžavovi, jejichž písně přebásnil, ani ke Karlu Krylovi, který ho v mnohém inspiroval.

Po sametové revoluci se zdálo, že písničkáři už nebudou mít o čem zpívat, protože hlavní nepřítel zmizel v propadlišti dějin. Jaromír Nohavica to ustál, ovšem za cenu toho, že počátkem 90. let absolvoval protialkoholní léčbu. Od té doby nepije ani nekouří. Svá témata našel i v nové společnosti, takže se jeho písněmi můžeme nechat těšit i burcovat dál. Nezůstal jen u písniček s kytarou nebo heligonkou, realizoval projekty s vlastní kapelou, se skupinou Čechomor, s kolegou a přítelem Karlem Plíhalem, s polským akordeonistou Robertem Kuśmierským, s Janáčkovou filharmonií… Objevil také kouzlo Mozartových oper – přebásnil libreta ke třem nejznámějším a také k Mozartově prvotině Bastien a Bastienka.

V červnu 2013 oslavil šedesátku, což ovšem nijak neubralo na jeho tvůrčí invenci ani popularitě. Sám se už stal vzorem a inspirací pro jiné – svým vztahem k jeho tvorbě se netají například držitel Českého slavíka za rok 2012 Tomáš Klus. Kniha zkušené autorky biografií známých osobností přibližuje život i tvorbu Jaromíra Nohavici jako jedné z největších legend české hudební scény posledních třiceti let.

 

Jarek Nohavica

Autorka: Dana Čermáková

Vydalo: nakladatelství Imagination of people
Počet stran: 208
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 11/2014
ISBN: 978-80-87685-26-6

Přečtěte si více o knize Jarek Nohavica, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.cz.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Vyhrajte knihu Jarek Nohavica

Oblíbený písničkář, který v současné době zdaleka nevystupuje pouze se svou věrnou kytarou, se již stal vzorem pro mnohem mladší kolegy z hudební branže a jeho písničky jsou mezi lidmi stále oblíbené. Přečtěte si o tom, jak jeho popularita rostla, jaké překážky musel překonat a co vše zažil na cestě mezi nejoblíbenější folkové zpěváky. Připomenout čtenářům kariéru jedné z nejvýraznějších osobností české hudební scény za posledních 30 let se rozhodla autorka životopisných knih a publicistka Dana Čermáková.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum.cz vám navíc právě nyní přinášíme soutěž, ve které pět z vás může knihu Jarek Nohavica vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jarek Nohavica
probíhá od 24. listopadu do 7. prosince 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 5 biografií Jarek Nohavica

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJarek Nohavica

Čermáková, Dana

Imagination of People, 2014

Napsat komentář