Naučme se správně jíst s Petrem Havlíčkem

DSCN5179
Potřebujete prvotní impuls pro to, abyste začali zdravě žít? Nebo už jen hledáte nové recepty a inspiraci? V obou případech vás potěší nová kniha Jídlo jako životní styl III. plná receptů a odpovědí na otázky týkající se zdravého životního stylu.

 

Jídlo jako životní styl III. s podtitulem Naučte se správně jíst pochází od autorského dua Petra Havlíčka, známého výživového poradce, a Petry Lamschové. Vydalo ji nakladatelství Mladá fronta a my jsme se zúčastnili jejího křtu. Ten se konal 18. listopadu v restauraci La Veranda.

Křest knihy proběhl v restauraci La Veranda.

Křest knihy proběhl v restauraci La Veranda.

Jak už název napovídá, kniha je již třetím společným výtvorem autorů. Tentokrát se výslovně nezaměřuje na redukci váhy, ale spíše na zdravý způsob stravování, který člověku dodá dostatek energie, sil, ale zároveň bude také chutný, pestrý a vyvážený. Jak autoři několikrát zmínili, snažili se zobrazit zdravý životní styl jako chutný, variabilní, barevný způsob žití. Chtěli alespoň trochu nalomit dogma toho, že zdravě žít a jíst je nudné, bez chuti, bez zápachu, bez barev.

Křtu knihy se zúčastnili oba autoři se svými partnery, šéfkuchař restaurace La Veranda, který byl zároveň autorem rautu, zástupci vedení nakladatelství Mladé fronty i zástupci hlavních sponzorů knihy – značky Whirlpool a Albert. Kmotrem knihy se stal moderátor Petr Vágner, který se chopil šampaňského a knihu důkladně polil! Následoval švédský stůl, na kterém byla příležitost ochutnat dobroty vyrobené na základě receptů z vydané kuchařky.

Kmotrem kuchařky se stal Petr Vágner.

Kmotrem kuchařky se stal Petr Vágner.

Jídlo jako životní styl III. je příjemná publikace plná pestrobarevných, kvalitních fotografií. Je přehledně dělená do sekcí, takže zde najdete inspiraci na hlavní chody, svačinky, dezerty i párty jednohubky. Je unikátní v tom, že u každého receptu nenajdete pouze počet kalorií nebo kilojoulů – navíc je tu přesný počet bílkovin, tuků, sacharidů, i cukrů, vlákniny a sodíku. Tyto informace neobsahuje žádná jiná kuchařka na tuzemském trhu! Autorkou receptů je Petra Lamschová. V úvodu knihy najdete odpověď na 50 nejčastějších otázek ohledně zdravého životního stylu a stravování – na ty odpovídá Petr Havlíček. Tato kuchařka si jistě najde místo i pod vaším vánočním stromečkem!

Přinášíme vám recept z knihy!

 

Salát z polníčku s kuřecím masem a hruškou

1 porce: 507 kcal, 37 g bílkovin, 22 g tuku, 40 g sacharidů – z toho 21 g cukru, 8 g vlákniny, 673 mg sodíku

Ingredience pro 2 osoby:DSCN5301

100 g polníčku
260 g kuřecích prsou
2 větší mrkve
2 hrušky
1 menší šalotka
sůl, pepř
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
citronová šťáva
několik plátků parmazánu
lžíce vlašských ořechů

Postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a orestujeme na lžíci olivového oleje. Polníček omyjeme a dáme do misky, mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, cibuli na delší proužky a hrušku na tenčí měsíčky. Dresink smícháme ze soli, pepře, citronové šťávy, hořčice a oleje. Na talíř servírujeme polníček, na něj dáme kolečka mrkve, proužky cibule, měsíčky hrušky a kuřecí maso. Dresink necháme v mističce vedle nebo pokapeme salát až na závěr. Zdobíme proužky parmazánu.

 

Foto: Petra Sýkorová

Doporučení:
Share

Napsat komentář