Najít se a jít za svým cílem

JackieCollins_ZpovedDivosky
Pamatujete si ještě, jaké to bylo, když na vás přišla puberta? Zpověď divošky od Jackie Collins přináší pohled na takovou dobu v prostředí neomezených finančních možností. Přiznejme si, kdo z nás by dokázal obstát se ctí?

 

Předposlední říjnový den 2014 oficiálně vychází u nakladatelství Alpress v edici Klokan nový překlad zatím předposlední z knih Jackie Collins Zpověď divošky (Confessions Of A Wild Child: Lucky – The Early Years, 2013). Za překladem stojí Petra Klůfová, mimořádně plodná překladatelka desítek knih nejen tohoto zaměření.

Jackie Collins je anglickou autorkou dosud publikovaných pětatřiceti románů, z nichž nadpoloviční většina spadá do tří románových cyklů – Hollywoodská série, série o Lucky Santangelo a série o Madison Castelli. Svůj první na svou dobu naprosto šokující román Svět je plný ženatých mužů (The World Is Full Of Married Men, 1968, česky poprvé 1993, v nakladatelství Alpress 1998) vydala ve svých jednatřiceti letech. Kniha rozbouřila vlny emocí na tehdejší literární scéně, v Austrálii a Jižní Africe byla dokonce zakázána. Přesto nebo možná právě proto nastartovala pro Jackie Collins hvězdnou spisovatelskou dráhu. Romány, v nichž ubohé dívky přemáhají slintající mužské plémě, jemuž jde za všech okolností „jen o to jedno“, začaly zaplavovat svět a z Collinsové se záhy stala jedna z nejčtenějších ženských autorek všech dob. Zda za tímto jednostranným pohledem na svět stojí autorčina krátká herecká kariéra v béčkových filmech, či ještě dříve rodinné zázemí otce divadelního agenta (jeho klientela zahrnovala i Beatles, Toma Jonese či Shirley Bassey), nebo jde o tak dokonalou schopnost vcítit se do pro většinu z nás neobvyklých prostředí, o tom se lze jen dohadovat.

Zpověď divošky je osmá a zatím poslední kniha ze série o Lucky Santangelo, ženě s obrovskou cílevědomostí a mocí. Jackie Collins vyslyšela, vlastními slovy, přání svých čtenářů a rozhodla se představit „zrod“ Lucky Santangelo alias Saint (Svaté) v čase jejího dospívání. Kniha zachycuje Lucky v rozpětí jejích patnáctin až šestnáctin a vrhá na celou sérii mnoho čerstvého světla. Jak pravděpodobně fanoušci Lucky vědí, jde o dceru bývalého mafiána Gino Santangela, jenž ve snaze zlegalizovat své „podnikání“ vystavěl v Las Vegas síť hotelů a heren a jenž dělá vše proto, aby své impérium posvětil i na politické úrovni. Lucky a její o rok mladší bratr Dario vyrůstají bez matky, jež byla zavražděna před Luckyiními pátými narozeninami (a Lucky byla právě tím, kdo její zkrvavené tělo v jejich rodinném bazénu nalezl). Gino se rozhodne, že přišel čas postarat se o životní dráhu své dcery tím, že ji odešle do prestižní dívčí školy v Evropě. Zanedlouho však své rozhodnutí musí zvážit, neboť Lucky i se svou spolubydlící Olympií Stanisopolousovou jsou ze školy vyloučeny poté, co jsou přistiženy při intimních hrátkách s cizími chlapci přímo v internátním pokoji. Zajímavé je, že i Jackie Collins byla ve svých patnácti letech vyloučena z prestižní londýnské dívčí školy, byť v jejím případě byla oficiálním důvodem pro vyloučení skutečnost, že zahodila svoji školní uniformu do Temže. Po vyloučení ze školy evropské, je Lucky svým otcem zapsána na prestižní internátní dívčí školu v Connecticutu, odkud ovšem uprchne, aby se se svou bývalou spolužačkou Olympií vydala na své první skutečné dobrodružství – cestu za hledáním své sexuální identity v jižní Francii. Celá kniha je o hledání sama sebe a jakkoli se může zdát prostředí rozmazlených dětiček multimilionářů většině naší čtenářské obce vzdálené, nelze příběhu upřít slušnou dávku napětí a vzrušení. Lucky si během všech svých pokusů o nalezení sama sebe ujasňuje svůj plán převzít otcův obchod, což je ovšem v přímém rozporu s otcovými vlastními představami o jejím osudu. Přes všechna pokušení a svody, dokáže Lucky jít za svým cílem a každou nástrahu na cestě za svým předsevzetím dokáže využít ve svůj prospěch, potkávajíc cestou nejen vychytralé kariéristy a prospěcháře, ale i spřízněné duše. Příběh knihy končí s Luckyiními šestnáctými narozeninami, kdy se před ní má otevřít naprosto nový svět možností.

Pro koho je tato kniha určena? Román nalezne své zastánce mezi početnou množinou příznivců Jackie Collins, k nimž překvapivě nepatří pouze ženy, byť ty jsou zastoupeny nepochybně majoritně. Kromě vlastních příběhů z prostředí většině z nás vzdálených nejen místně, ale hlavně z hlediska životního stylu, přispívá k úspěchu knih této anglické autorky i její spíše jednoduchý literární styl. Většina knih je psána v přítomném čase, což přímo volá po tom, aby nejen překlady, ale i originály hltali zájemci o zdokonalení svých znalostí anglického jazyka.

Pro koho se kniha nehodí? Četby obecně všech autorčiných knih by se asi měli vyvarovat ti čtenáři, kteří nedokáží nebo nejsou ochotni přehlédnout její neskrývané pohrdání povrchním mužstvím – u takové skupiny čtenářů bude kniha vyvolávat jen zděšení, nechuť a v mnoha případech i agresivní reakce, z větší míry však spuštěné zbytečnou ješitností.

Zpověď divošky je řemeslně velmi dobře zvládnutý pohled na pubertální období, posazený do kulis neomezených finančních možností. Jde o lehkou a relaxační četbu, více než vhodnou pro nadcházející podzimní večery.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpověď divošky

Collins, Jackie

Alpress

Najít se a jít za svým cílem - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Brytanyiva napsal:

    Jsem velkou fanynkou této autorky.Vlastním všechny knihy co napsala.Tato poslední mě ale nenadchla.Na začátku jsem si myslela, že nás autorka chce navést a popisuje část, co už známe.Ale celá kniha byla stejná. Vše co jsem četla, už jsem znala dopředu, jako bych to už četla v jiné knize. Předem jsem věděla co přijde.Dokonce vím co následovalo, i když kniha už byla u konce. Podivné.Prostě nic nového.

Napsat komentář