Z Francie do Libye v knihách z Velkého knižního čtvrtku

NovinkyZkniznihoCtvrtkuNahled
V nabídce Velkého knižního čtvrtku, který proběhl 16. října tohoto roku, se objevilo na trhu dvanáct nových titulů zároveň. Dva z nich si dnes představíme…

Do Francie utekla jako studentka FAMU v září 1989, kdy se možná v některých kruzích už dalo větřit změnu. Nechtěla čekat, ale ani nevěděla, jak se jí podaří vplout do neznámých vod. Nyní se svěřuje ve své knize, již jako filmová režisérka, co vše ji potkalo. Kniha Moje pařížská revoluce Andrey Sedláčkové určitě při Velkém čtvrtku, pro nějž ji vybralo nakladatelství Prostor, nezapadla!

Moje pařížská revoluce

Vzpomínám na svoji první noc v emigraci v září 1989. Přijela jsem v sobotu v podvečer a předpokládala, že budu mít štěstí a někoho ze svých pařížských přátel zastihnu doma. Ale nacházím jen hlasy na záznamnících. Už je devět, stmívá se, nevím, kam jít. V kapse mám sto franků, můj kapitál do emigrace, nepřichází tedy v úvahu, že bych ho utratila za hotel. U Alexandry jsem už jednou bydlela, znám to tam a myslím si, že přelezu plot předměstského domu a přespím na zahradě. Překvapením je nový, nejspíš hlídací pes, který na mě vyštěkne, jakmile se k plotu přiblížím. Rozhoduji se, buď budu spát někde v parku, čehož se bojím, anebo se prostě pokusím přelézt plot a uvidím.

Pokračování ukázky najdete na našem webu 10. listopadu.

Autorka: Andrea Sedláčková

Počet stran: 248 + 16 přílohy
Vazba: brožovaná
Vydalo nakladatelství Prostor

Přečtěte si více o knize Moje pařížská revoluce

Dva měsíce před listopadem 89 se mladá žena, studentka FAMU, rozhoduje k riskantnímu a osudovému kroku. Zůstává v Paříži!
Následují týdny a měsíce plné dramatických situací, nejistot a zklamání, ale i okouzlení novým prostředím, krásným městem, ve kterém stojí za to žít, svobodou, kterou stojí za to dýchat. Hrdinka poznává, jak je nečekaně těžké ocitnout se sama, bez domova, ve světě sice lákavém, ale přece jen cizím a chladném. Přichází první nárazy s realitou, ale i nová přátelství, zážitky, lásky…
Kniha známé filmové režisérky Andrey Sedláčkové je působivým literárním dokumentem, který se čte jedním dechem. Z deníků, které si tehdy autorka vedla, z dopisů, které psala svým rodičům a přátelům, ze vzpomínek, které ji utkvěly, zrekonstruovala již jako zralá žena pestrý obraz dramatické doby a prostředí, ve kterém se ocitla. Čtenáři před očima ožívá Paříž z konce osmdesátých let, poznává české exilové prostředí s jeho sny, iluzemi a touhami.

O autorce

Andrea Sedláčková (nar. 1967) studovala v letech 1986–1989 scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Po emigraci do Francie absolvovala katedru střihu a režie (1990–1993) na pařížské FEMIS. Podle vlastních scénářů režíruje hrané filmy. Pro Českou televizi natočila sérii částečně autobiografických filmů: o dospívání Ze života pubescentky (1999), o hledání místa v životě a emigraci Můj otec a ostatní muži (2003), o nešťastné lásce Krásný čas a o mateřství Opravdová láska (2005). Úspěšný byl její televizní film Rytmus v patách podle předlohy Josefa Škvoreckého. Natočila tři celovečerní filmy, psychologické drama Oběti a vrazi (2000), komorní komedii Musím tě svést (2002) a film o dopingu v socialistickém sportu Fair Play (2014). Ve Francii, kde Andrea Sedláčková trvale žije, stříhá celovečerní filmy.

—————————————-

Mnohá zvěrstva diktátorů již byla odhalena a přenesena ze tmy na světlo. Kniha Kořistí v Kaddáfího harému však ukazuje ještě nepoznané… Osobní svědectví zneužívané dívky, která byla unesena a musela čelit zvrácenosti velkého libyjského diktátora, pro české čtenáře připravilo nakladatelství No Limits.

Kořistí v Kaddáfího harému

VĚZENKYNĚ

Jeli jsme dlouho. Neměla jsem ponětí o čase, ale zdálo se mi to nekonečné. Opustili jsme Syrtu a vjeli do pouště. Dívala jsem se před sebe a neodvážila se zeptat. Dojeli jsme do Saddádu, kde byl jakýsi tábor. Stálo tam několik stanů, terénní vozy a obrovský luxusní karavan. Mabrúka se vydala rovnou k němu, a naznačila mi, abych šla za ní. Měla jsem pocit, že jsem v právě odjíždějícím autě zahlédla dívku, kterou stejně jako mě vybrali, aby přivítala Vůdce. Mohlo mě to uklidnit, místo toho jsem ale při vstupu do karavanu ucítila nepopsatelnou úzkost. Jako kdyby celé mé já danou situaci odmítalo. Jako kdyby tušilo, že se chystá něco hodně zlého.

Pokračování ukázky si přečtete v našem článku již 9. listopadu!

Autorka: Annick Cojean

Překlad: Martina Pařízková
Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Vydalo nakladatelství No Limits

Přečtěte si více o knize Kořistí v Kaddáfího harému

Výjimečná kniha odkrývá pravděpodobně poslední tajemství libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, které pobouřilo celý svět. V listopadu 2011 publikovala francouzská novinářka Annick Cojean článek o libyjské dívce Surajje, kterou si Kaddáfí v jejích patnácti letech vybral při své návštěvě ve škole a nechal odvléct do svého paláce, kde ji několik let věznil jako sexuální otrokyni. Ukázalo se, že Kaddáfí věznil dívek jako ona stovky, a tak se Annick Cojean rozhodla napsat tuto knihu. Její první část přibližuje životní osudy Surajji, druhá zavádí čtenáře do zákulisí libyjské diktatury, do pavučiny korupce, teroru, zločinu, fyzického i psychického znásilňování libyjských občanů. Seznamuje čtenáře nejen s osudy dalších dívek, které Kaddáfí věznil, ale také se životem a názory členů diktátorovy vlády a ženy, která byla nejsnaživější Vůdcovou dohazovačkou a pravou rukou. Kniha Kořistí v Kaddáfího harému patří mezi nejzajímavější a nejpoutavější díla tzv. dokumentárního románu.

O autorce

Annick Cojean (*1957)  je francouzská novinářka , reportérka deníku Le Monde , autorka několika knih, režisérka a moderátorka programu  Empreintes et Duels na France 5.


Vybrali jste si v říjnu mezi knihami Velkého čtvrtku tu svoji? Zaujala vás některá z výše zmíněných knih? Podělte se s námi o své pocity.

Nejen knihy z Velkého knižního čtvrtku můžete
vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoje pařížská revoluce

Sedláčková, Andrea

Prostor, 2014

zobrazit info o knizeKořistí v Kaddáfího harému

Cojean, Annick

No Limits, 2014

Napsat komentář