Vztahy poznamenané politikou

Dvojice - náhled
Společenský systém a politika dokáží zasáhnout do běžných životů silou kulového blesku. Dvojice románů z dnešních tipů připomíná, že vztahy mohou být poznamenané dnes, ve 21. století, stejně jako v minulosti.

Otázka češství a němectví zůstávala v naší zemi žhavou po mnohé generace. Právě na vztahy mezi příslušníky těchto národností se v knize Kavky nad městem zaměřuje česká spisovatelka Vlasta Dušková. Vypráví historii česko-německé rodiny a jejích zážitků, počínaje první republikou a konče komunistickým režimem padesátých let. Pročtěte si rovněž ukázku z románu, který vydalo nakladatelství Knižní klub.

Kavky nad městem

Autorka: Vlasta Dušková

Vydalo: nakladatelství Knižní klub
Počet stran: 216
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Kavky nad městem.

Silný, drsný, přitom však jímavý příběh jedné „obyčejné“ německo-české rodiny s kořeny pevně zasazenými v Krumlovsku, v pohraniční oblasti, kde se nepokoje mezi obyvateli německé a české národnosti vyskytovaly už před vznikem Československé republiky, natož pak v létech, která následovala. Čtenář se seznamuje se třemi generacemi příslušníků smíšené rodiny, jejichž osudy a lásky se volně prolínají v časovém úseku v letech 1917 až 1958. Děj sleduje životní příběh Němce Frederika Webera a jeho sestry Gréty, provdané za Čecha Jáchyma Vilhuma, i jejich potomků, kteří se posléze potýkají nejen s poválečným šílenstvím, ale i s další obměnou totalitního režimu, nastupujícím komunismem.

Ukázka z knihy:

„Tak mi poraď, Berto, co mám dělat? Když přijdu za mamkou a je tam tatínek, vždycky se pohádáme. S Jáchymem si nemáme co říct. Dokola omílá písničku o českých spolcích, o nespravedlnosti namířené od nás Němců proti Čechům. Nevím, co mě to napadlo, vdát se za Čecha… A tu vaši řeč… i kdybych se postavila na hlavu, nikdy se ji nenaučím. Je stejně složitá jako vaše myšlení. A kde byl můj rozum… proč mi to táta nezakázal, když mu to dnes tak vadí? No proč… hergot, proč? Co si myslel, že se mnou bude? Co po mně chtěli? A kdo jsem dneska já, řekni? Doma od rána do večera řvou – většinou hladem – fakani, kteří nikam nepatří. Jáchymova práce u firmy Porak je nejistá a k tomu všemu,“ nadechla se Gréta Vilhumová, „jsem už určitě zase v tom. Další dítě, jezukriste, nechci! Nechci je. Nenávidím ten pocit, že mi v břiše roste další hladovej krk. Chci si zase vyjít do města na špacír, jako před lety, když nám bylo patnáct… Pamatuješ? A to je dneska zhola nemožné. Pořád tam někdo proti něčemu demonstruje, vykřikuje… jenom já musím držet jazyk za zuby! Nemám právo něco říkat, ani se vzpírat. Protože já,“ nadechla se po dlouhé litanii, „já už vlastně nikam nepatřím!“ Na závěr do sebe s vervou opilce hodila sklenku kořalky.

––––––––––––––––––––––––

Stačí uvést, že děj románu s názvem Nebudu nenávidět se odehrává v Pásmu Gazy, a nejeden čtenář si jistě ihned vybaví, na jaké problémové vztahy se ve své knize Izzeldin Abuelaish zaměřuje. Autor jakožto lékař sám bojuje za mírové řešení problémů v Izraeli a Palestině. V publikaci, již přináší nakladatelství Host, poukazuje na nesporný fakt, že v jádru jsou všichni lidmi a předsudky by měly jít stranou. Nahlédnout můžete i do ukázky.

Nebudu nenávidět

Autor: Izzeldin Abuelaish

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 240
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Nebudu nenávidět.

Izzeldin Abuelaish prosazuje mírové řešení vztahů mezi Palestinou a Izraelem, prosté násilí a zaslepenosti. Sám jde příkladem a léčí jak palestinské, tak izraelské neplodné ženy. Z jeho vyprávění si lze udělat představu o dějinách izraelsko-palestinské oblasti po roce 1948, kdy vznikl samostatný izraelský stát a tisíce Palestinců byly nuceny odejít do stísněného uprchlického tábora v Pásmu Gazy. Jedná se o pohled nanejvýš lidského a vzdělaného Palestince z druhé (a málo prozkoumané) strany barikády.

Ukázka z knihy:

Izzeldin Abuelaish je palestinský lékař, který se narodil a vyrůstal v uprchlickém táboře Džabálijá v Pásmu Gazy. Přestože žije v Gaze, značnou část své gynekologicko-porodnické praxe specializované na léčbu neplodnosti provozuje v Izraeli. Kromě toho vystudoval obor veřejné zdraví na Harvardské univerzitě a stal se v této věci odborníkem, jehož názory a vědecká práce jsou vyhledávány po celém světě. V současnosti působí jako docent na Škole veřejného zdraví Dalla Lanových při Torontské univerzitě. Pověst lékaře, který ví, jak uzdravit Blízký východ, ovšem Izzeldin Abuelaish získal na pásu země, který nazývá domovem — na místě, o němž jiní mluví coby o největším koncentračním táboře na světě, protože se zde na ploše tři sta šedesát kilometrů čtverečních tísní jeden a půl milionu Gazanů. Izzeldin Abuelaish překračuje písečnou linii mezi Izraelci a Palestinci většinu svého života: jako lékař, který léčí pacienty na obou stranách hranice, jako humanitární pracovník, který si uvědomuje, že má-li mít neklidný region nadějnou budoucnost, dospívající dívky a ženy potřebují lepší zdravotní péči a vzdělání.


Máte rádi romány s podobnou tematikou? Zaujala vás některá z dnešních? Napište nám!

Tyto knihy a i další můžete vydražit v našich aukcích!

(Autor náhledového obrázku Rod Amaru; zdroj flickr.com)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKavky nad městem

Dušková, Vlasta

Knižní klub, 2014

zobrazit info o knizeNebudu nenávidět
Cesta lékaře z Gazy za mírem a lidskou důstojností

Abuelaish, Izzeldin

Host, 2014

Napsat komentář