České dějiny, jejich osobnosti i nejstarší literární památky

book
Dnešními tipy bychom chtěli potěšit všechny, kterým není lhostejná historie našeho národa.  Přeneste se s námi o několik staletí zpět!

Jako první vám představíme knihu Literární památky epochy velkomoravské. Významný slavista Josef Vašica tuto knihu napsal pro všechny, které zajímají základní dokumenty české literatury právě z doby soluňských bratrů Cyrila a Metoděje. Dílo vyšlo poprvé již v roce 1966, ale nakladatelství Vyšehrad jej novým vydáním vzkřísilo ku příležitosti 80. výročí svého založení. Neváhejte a přečtěte si ukázku z knihy!

Literární památky epochy velkomoravské

Autor: Josef Vašica

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Přečtěte si více o knize Literární památky epochy velkomoravské.
Literární  práce  Cyrila  a Metoděje  v české překladu ze  staroslověnštiny  jsou  v dnešní  době  těžko  dostupné.  Ideální  kombinaci  literárněvědné  studie  s texty  významných cyrilometodějských  děl  přitom  stále  představuje  dílo  jednoho  z našich  nejvýznamnějších slavistů  Josefa  Vašici  (1884–1968). Literární  památky  epochy  velkomoravské  vyšly  poprvé  roku  1966,  kdy  pozornost  veřejnosti  vzrušovaly archeologické  nálezy  z velkomoravského  období.  Za polovinu  století  kniha  nijak  neztratila  na své  aktuálnosti  a i druhé vydání  z roku  1996  bylo  rychle  rozebráno. Původní  vydání  připravila, poznámky  a bibliografii  doplnila  a medailon  Josefa  Vašici  napsala Zoe  Hauptová,  studií  o Životech  Konstantina a Metoděje  a novým  doslovem  dílo  opatřil  Vladimír  Vavřínek.

Text na záložce

Literárními památkami doby velkomoravské se Josef Vašica zabýval intenzivně v posledním desetiletí svého života. V první části stejnojmenné knihy, která vychází již ve 3. vydání, shrnul výsledky svého badatelského díla tak, aby byly přístupné i širší kulturní veřejnosti. Ve druhé části shromáždil překlady památek velkomoravského období. S výjimkou Kyjevských listů, z nichž je uveřejněn pouze výňatek, jsou texty publikovány v úplnosti. Čtenáře zaujmou zejména Životy Konstantina a Metoděje s bohatým komentářem, které poskytují velmi přesný obraz období cyrilometodějské misie.

—————————————————

Kniha Osobnosti českých dějin, se věnuje všem, kteří hýbali českou zemí a v její historii zanechali svou stopu. Nahlédněte do osudů 436 význačných českých panovníků, politiků, ale také lékařů, vědců a objevitelů! Knihu napsal kolektiv autorů – Eva Lesná, Alena Wagnerová, Jiří Fidler a spol. Každý medailon je doplněn portrétem osoby. Knihu vydalo nakladatelství Fragment. Přečtěte si kus ukázky!

Osobnosti českých dějin

Autoři: Eva Lesná, Alena Wagnerová a kol.

Vydalo: nakladatelství Fragment
Počet stran: 536
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Osobnosti českých dějin.

 

Seznamte se s nejvýznačnějšími osobnostmi českých dějin! Tato výpravná publikace zahrnuje široké spektrum osobností, které významným způsobem ovlivnily život v našem středoevropském prostoru v průběhu staletí. Bohatě ilustrovaný soubor původní bestsellerové edice Odkaz obsahuje přehled medailonů osobností od českých panovníků a slavných vojevůdců po přestavitele kultury, slavné lékaře a průkopníky vědy a techniky. Jedinečné souborné dílo, doplněné portréty je originální pomůckou, po které sáhne celá rodina.

—————————————————

Na předchozí knihu lehce naváže biografická knihu o jednom z důležitých Čechů – Václav Novotný. Dozvědět se více o známém univerzitním profesoru českých dějin, který sám vydal několik svazků, může být určitě zajímavé. Václav Novotný pocházel z rodiny učitele, za svůj život se setkal mimo jiné i s T. G. Masarykem. Kniha Jaroslavy Hoffmanové vyšla v nakladatelství Academia v edici Paměť.

Václav Novotný

Autor: Jaroslava Hoffmanová

Vydalo: nakladatelství Academia
Počet stran: 562
Vazba: pevná bez přebalu

Přečtěte si více o knize Václav Novotný.

 

Monografie přibližuje život a dílo významného pražského univerzitního profesora V. Novotného (1869 – 1932). Byl žákem především J. Golla a J. Emlera, ovlivnil ho rovněž T. G. Masaryk a po studiích se stal pomocníkem V. V. Tomka. Jako zemský stipendista odjížděl do Říma v roce 1898 coby zaměstnanec Místodržitelského archivu. Teprve v roce 1908 po jmenování skutečným mimořádným profesorem se mohl plně věnovat pedagogickému a vědeckému působení. Z obsáhlé řady jeho historických prací jsou nejznámější, vedle některých základních pramenných edic, první čtyři svazky Českých dějin a dva svazky Mistra Jana Husa.

—————————————————

Dnešní tipy zakončíme dílem klasika! Brněnské nakladatelství Host uvádí na trh reedici slavného díla Labyrint světa a ráj srdce. Kniha Jana Amose Komenského, která vznikla v roce 1623, je stále aktuální a vyhledávaná. Nejnovější verze obsahuje aktualizaci některých zastaralých komentářů a vhodné vysvětlivky k textu. Na vydání knihy se podílelo mnoho předních českých odborníku, zmínit lze například přední komeniologa Tomáše Havelku. Prolistujte si ukázku!

Labyrint světa a ráj srdce

Autor: Jan Amos Komenský

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 256
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Labyrint světa a ráj srdce.

 

Česká knižnice uvádí reedici jednoho z nejslavnějších děl české literatury Labyrint světa a ráj srdce. Komenského alegorické zobrazení marnivosti, ale i nebezpečí, nástrah, lstivosti a falše, nakonec však marnosti všeho počínání v obzorech veškerého jen světského světa, které vzniklo v roce 1623, je stále živé a aktuální. Samo částečně inspirováno triptychem Hieronyma Bosche Rajská zahrada podnítilo řadu nejen literárních ohlasů, ale i výtvarných reminiscencí. Naše edice vychází z posledního vydání za autorova života (Amsterodam 1663). Kniha také obsahuje vysvětlivky k textu a překlady dnes již neznámých či zapomenutých výrazů starší češtiny.


 Máte rádi české dějiny? Zaujaly vás dnešní tipy? Sdílejte s námi váš názor v diskuzi!

Některé dnešní knihy a mnohé další můžete vydražit
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVáclav Novotný (1869–1932)
Život a dílo univerzitního profesora českých dějin

Hoffmannová, Jaroslava

Academia, 2014

zobrazit info o knizeLabyrint světa a ráj srdce

Komenský, Jan Amos

Host, 2014

zobrazit info o knizeLiterární památky epochy velkomoravské

Vašica, Josef

Vyšehrad, 2014

zobrazit info o knizeOsobnosti českých dějin

Lesná, Eva, Wagnerová, Alena a kol.

Fragment, 2014

Napsat komentář