Zasoutěžte si o biografii palestinského lékaře

nebudu-nenavidet
Skutečný příběh lékaře a mírového aktivisty Izzeldina Abuelaishe je příběhem nejen o něm samotném, o smrti jeho dcer a práci, ale všeobecně o životě v nebezpečné izraelsko-palestinské oblasti. A věřte, že kniha rozhodně nenechá čtenáře chladným.

Pohled z druhé strany barikády

Působivé svědectví o boji za odpuštění a smíření.
Palestinský lékař a mírový aktivista Izzeldin Abuelaish vzpomíná na své dcery, které zahynuly při bombovém útoku v Pásmu Gazy v roce 2009, a přitom vypráví příběh svého života, své rodiny i národa.
Izzeldin Abuelaish prosazuje mírové řešení vztahů mezi Palestinou a Izraelem, prosté násilí a zaslepenosti. Sám jde příkladem a léčí jak palestinské, tak izraelské neplodné ženy. Z jeho vyprávění si lze udělat představu o dějinách izraelsko-palestinské oblasti po roce 1948, kdy vznikl samostatný izraelský stát, a tisíce Palestinců byly nuceny odejít do stísněného uprchlického tábora v Pásmu Gazy. Jedná se o pohled nanejvýš lidského a vzdělaného Palestince z druhé (a málo prozkoumané) strany barikády.
Text doprovázejí fotografie Abuelaishových rodinných příslušníků a citace z dokumentů a dopisů.

 

Nebudu nenávidět

Autor: Izzeldin Abuelaish

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Martina Neradová
Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Vydáno: 8/2014
ISBN: 978-80-7294-977-9

Přečtěte si více o knize Nebudu nenávidět, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Můžete si také prolistovat krátkou ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Cesta z Gazy do fakultní nemocnice není nic jednoduchého. Nikdy nevíte, jestli nebude zavřená hranice a jestli se dostanete zpátky. Izzeldin a jeho gazští spoluobčané zažívají tyto útrapy každý den, a tak mi připadalo neuvěřitelné, že se za žádných okolností nedopouštěl jakékoli generalizace. Nikdy jsem neslyšel, že by si stěžoval na všechno a na všechny, a jestliže se ohrazoval proti bezpráví, vždy se to týkalo nějaké konkrétní křivdy. Tento přístup se také odráží v jeho optimistickém pohledu na svět: jako by ho nikdy nepřepadal existenciální pesimismus ani beznaděj. Vůbec se nezaobírá tím, „co se mohlo udělat v minulosti“, a raději se soustředí na to, co lze vykonat v budoucnosti. Myslí na zítřek a vyzařuje z něj naděje, přestože to není v dnešním světě lehké – a už vůbec ne v tom jeho. (str. 11–12)

 

O autorovi

Izzeldin Abuelaish (nar. 1955) je palestinský lékař, který vyrostl v uprchlickém táboře Džabálijá v Pásmu Gazy. Než byly zabity jeho tři dcery, pracoval jako výzkumník Gertnerova institutu v Nemocnici Chaima Šeby v Tel Avivu. Nyní žije se svou rodinou v Torontu, kde působí na Torontské univerzitě. Kniha Nebudu nenávidět se stala mezinárodním bestsellerem, práva byla prodána do sedmnácti zemí. Izzeldin Abuelaish objíždí se svým mírovým poselstvím celý svět a za prosazování smíru prostřednictvím nenásilí byl tři roky po sobě nominován na Nobelovu cenu míru
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Nebudu nenávidět

Izzeldin Abuelaish se snaží propagovat mírové řešení sporu v izraelsko-palestinské oblasti a za tuto snahu byl několikrát nominován na Nobelovu cenu míru. Přestože sám během konfliktů přišel o dcery, snaží se udržet si svůj optimismus a nepoddat se křivdám. Přečtěte si více o jeho životě, názorech a nadějích, že jednou bude lépe. Možná i vy si potom uvědomíte, že není vždy špatné všechno a všichni.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Nebudu nenávidět vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Nebudu nenávidět
probíhá od 10. září do 23. září 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 autobiografie Nebudu nenávidět

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNebudu nenávidět
Cesta lékaře z Gazy za mírem a lidskou důstojností

Abuelaish, Izzeldin

Host, 2014

Napsat komentář