Proklínání po římsku

Latinske-proklinaci-tabulky
Máte rádi starověk a obzvláště starověký Řím? Potom byste si neměli nechat ujít novou knihu Latinské proklínací tabulky na území římského impéria, v níž se dozvíte, jak se staří Římané proklínali v průběhu věků.

Monografie Latinské proklínací tabulky na území římského impéria je určena klasickým filologům, historikům, religionistům, archeologům a všem zájemcům o tyto obory. Přináší podrobnou analýzu latinské dokumentace proklínacích tabulek z celého území římského impéria, mapuje a analyzuje dochované latinské defixe, jejichž produkce je na území římské říše doložena od konce 2. století př. Kr. zhruba do konce 4. až počátku 5. století po Kr.

Práce sleduje výskyt, rozvoj a šíření latinské proklínací tradice v jednotlivých provinciích na území římského impéria, přináší české překlady a interpretace těchto „magických“ latinských textů a snaží se postihnout specifické, geograficky či kulturně historicky podmíněné zvláštnosti textů kleteb i proseb o spravedlnost, zmapovat rozšíření typů kleteb a proklínacích formulí, kategorizovat cíle pisatelů, zachytit případné vývojové tendence, vzájemné ovlivňování a vlastní adaptace středomořského magického dědictví, zvláště v odlehlejších oblastech impéria.

Latinské proklínací tabulky na území římského impéria

Autorka: Daniela Urbanová

Počet stran: 444
Formát: 160 × 230 mm
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7294-681-5

 

Knihu Latinské proklínací tabulky na území římského impéria vydalo nakladatelství Host

Ukázka z knihy:

Defixiones amatoriae

Týkající se lásky a tužeb s ní spojených. V milostném kontextu se setkáváme jednak s milostnými kouzly, která mají vzbudit lásku milované osoby neopětující pisatelovy city, jednak se snahou poškodit soka/sokyni v lásce. Milostná kouzla usilují o dočasné omezení intelektuálních schopností i tělesných funkcí obětí, které mají trvat tak dlouho, dokud nedojde k naplnění vytoužené lásky. Na rozdíl od ostatních typů kleteb se v těchto případech objevuje také jméno pisatele, aby bylo jasné, koho přesně má oběť milovat. Méně průkazné jsou případy rivality v lásce, kdy jde o snahu uškodit sokovi/sokyni, mnohdy je velmi pravděpodobné, že je kletba namířena proti sokyni v lásce, avšak zcela spolehlivě to nelze prokázat.

Ukázky si můžete prolistovat zde!

O autorce

Daniela Urbanová (1963) působí v Ústavu klasických studií Masarykovy univerzity v Brně. Zabývá se archaickými latinskými nápisy, jazyky staré Itálie, latinskou historickou gramatikou a antickými proklínacími tabulkami.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLatinské proklínací tabulky na území římského impéria

Urbanová, Daniela

Host, 2014

Napsat komentář