Risk je zisk

Riskantní plavba - perex
Vyrazit na moře a srovnat si myšlenky. Přesně to udělala hlavní hrdinka Malvína, i když ne zcela dobrovolně. Nečekaně ji to ale změní život. Přečtěte si novou knihy Simony Mahlerové-Šustové a možná změní život i vám.

Jednoho horkého rána vstoupí Malvína na palubu plachetnice, která se právě chytá vyrazit na týdenní plavbu mezi chorvatskými ostrovy. Moc si od toho podniku neslibuje, tím spíš, že zde vystupuje v roli nikým nečekané náhradnice za svého muže. Zpočátku si není ani trochu jistá, zda týden na moři s bývalými kamarády přežije. Život amatérských mořeplavců a pocit volnosti na otevřeném moři ji ale natolik uchvátí, že se rozhodne užít si plavbu stůj co stůj. Odkryje přitom mnohá nečekaná tajemství z minulosti i současnosti, ale hlavně si udělá pořádek ve vzpomínkách, přátelích, těžko pochopitelných otázkách lidské existence – a především ve svém životě.

Ukázka z knihy

SOBOTA

Taxík prudce zastavil. Malvína vystoupila na betonovou silnici a zůstala stát se dvěma zavazadly v oblaku prachu před závorou vedoucí do oploceného areálu. Nevěděla, co dál. Ve vrátnici u vjezdu do komplexu seděl nevrle vyhlížející stařec a Malvína čekala, až se prach usadí, a snažila se zachytit jeho pohled. Hleděl na ni lhostejně nejméně dvě minuty, než vyšel před vrátnici a zeptal se jí chorvatský, co chce. Překonala zakořeněnou nechuť komunikovat s domorodci, vypěstovanou při předchozích návštěvách Chorvatska, usmála se a vyslovila jméno společnosti, které patřila jachta. Zatvářil se nechápavě, proto vyndala z kabelky smlouvu o pronájmu lodi a ukázala mu ji. Doufala, že ji i s kufry sveze autem, které stálo vedle vrátnice, ale on se na papír ani nepodíval a lhostejně mávl rukou k moři. Pak jí plivnul pod nohy sliny hnědé od žvýkacího tabáku a bez zájmu zalezl do boudy, aniž se namáhal zvednout závoru. Nadzdvihla ji tedy sama, trochu se pokrčila a podtáhla zavazadla. Komicky zavrávorala na vysokých lodičkách, uchopila teleskopickou rukojeť kufru, do druhé ruky vzala vak a vyrazila rozpálenou asfaltovou cestou k naježeným stěžňům plachetnic. Podpatky se jí zapichovaly do rozteklého asfaltu, kufr nad- skakoval a Malvína si přiznala, že to tentokrát přehnala. Šla mezi upravenými záhony fialové levandule a vdechovala její vůni smíšenou s cvrkotem cikád ve středomořský koktejl, až pomalu došla na dlouhý betonový břeh, ze kterého vybíhaly desítky mol s řadami bělostných lodí s vysokými stěžni. Musela se na chvíli zastavit, aby vydechla. Slunce pálilo jako rozžhavená kamna.

Riskantní plavba

Autor: Simona Mahlerová-Šustková

Vazba: pevná s přebalem
Počet stran: 224
Formát: 130×200
ISBN: 978-80-7428-230-0

 

 

Knihu Riskantní plavba vydalo nakladatelství Plot

O autorce

Simona Mahlerová-Šustková chtěla být novinářkou, ale když to nevyšlo, dálkově vystudovala ASŘ na VŠE, kurzy psychologie na Karlově univerzitě a dějiny umění. Pracovala jako matematička-analytička, po revoluci jako IT specialistka u britské firmy, s manželem vybudovala a vedla malou restauraci. Již dvacet let působí v rodinném obchodě se starožitnostmi Alma a v aukční síni Valentinum, byla dlouholetou prezidentkou Asociace starožitníků a je členkou CINOA, mezinárodní organizace obchodníků s uměním. Zařizuje interiéry, kde spojuje starožitnosti s moderním designem, píše články o starožitnostech a umění a přednáší. Je třicet let vdaná a má tři děti. Píše proto, že ji to baví, a také proto, že má pozitivní ohlasy na své předchozí romány Přes kočičí hřbet a Štěstí někdy pelichá, které vyšly v nakladatelství Plot.

 


Nakladatelství Plot  zahájilo svou činnost v roce 1998 jakožto malé rodinné nakladatelství a začalo vydávat knihy o přírodě, literaturu pro volný čas a zábavu a především literaturu kynologickou. V průběhu času se postupně ediční řady rozšiřovaly a pro lepší orientaci vzniklo několik tematických okruhů od odborné literatury přes mytologii, beletrii a poezii, dětskou literaturu, kuchařky a zdraví. Prim ovšem v Nakladatelství Plot hraje stále kynologická literatura, která se věnuje výchově, výcviku, psím sportům i monografiím jednotlivých plemen.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRiskantní plavba

Mahlerová-Šustková, Simona

Plot, 2014

Napsat komentář