Nenechte si ujít v týdnu od 1. do 7. září 2014

Nenechte si ujít
Prázdniny jsou nenávratně pryč a školákům začnou zase povinnosti. Mnozí rodiče jistě uvítají znovu nastolený režim. Kromě toho všem přibude i řada úkolů, od kterých si mnozí rádi „odskočí“ na nějakou zajímavou literární akci. Pro všechny příznivce křtů knih, výstav a předčítání máme několik horkých tipů, kam mohou v prvním zářijovém týdnu zajít.

1. září vykročí tisíce dětí poprvé do školy, aby se tam naučily psát, počítat a samozřejmě i číst. V Knihovně Jiřího Mahena v Brně již tradičně spolu se začátkem školního roku začíná i projekt Poprvé do školy – Poprvé do knihovny na podporu dětského čtenářství. Na prvňáčky čeká bezplatná registrace, slavnostní pasování na čtenáře a mnoho akcí v průběhu celého školního roku (kterých se samozřejmě mohou zúčastnit i starší děti). Jednou z takových akcí je i soutěž Sekorovo mraveniště, která má za cíl připomenout 115. výročí narození brněnského rodáka Ondřeje Sekory. Děti ve věku od 6 do 10 let se mohou zapojit nakreslením pěkného obrázku nebo vyplněním soutěžního listu. Bezplatná registrace prvňáčků i soutěž potrvají celé dva měsíce, až do 31. října.

Ve středu 3. září se s literárními akcemi doslova „roztrhl pytel“. Jako malou ochutnávku uvedeme alespoň dva tipy. Pokud jste Pražáci, možná budete mít dilema, kam zajít. V Praze na Žižkově se koná již druhý ročník festivalu navazujícího na diskuzi o zkvalitnění veřejného prostoru v České republice i o úloze krajinné architektury. Jedná se o Landscape festival. Do projektu jsou zapojeni nejen dobrovolníci, ale i mnoho studentů z vysokých škol z celé ČR, kde se koná výuka na téma krajinářské architektury. V rámci tohoto festivalu proběhne ve středu od 19 hodin prezentace knihy Současná umělecká díla v krajině. Publikace je dílem Radka Mikuláše, Dagmar Šubrtové a Radoslavy Schmelzové. Ze spolupráce sochařky, geologa a historičky umění tak vzešla publikace, která představuje umělecká díla čekající na jarní prudké deště či první sníh, než se rozpadnou a splynou znovu s lesem a se zemí… Vyšla v nakladatelství Academia v edici Průvodce.

Nenarodili jste se náhodou v roce 1984? Pětice autorů, která je připravena ve středu na setkání s vámi, se narodila právě v tomto roce. Literární generace 1984 je označení pro pět básníků, kteří vám budou předčítat v Domě čtení v Praze. Patří mezi ně Ondřej Buddeus, Jonáš Hájek, Žaneta Lichtenbergová, Martin Poch a Janele z Liků. Literární večer proběhne od 18 do 20 hodin.

Tipy na literární akce ale nemáme jen do Prahy. V Domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích se bude konat beseda s autorkou knihy Mlýny na Zlatém potoce, paní Jaroslavou Pixovou. Křest této nové knihy se konal letos v červnu za účasti mnoha mlynářských rodin. Na besedu se spisovatelkou můžete přijít ve čtvrtek 4. září od 14 hodin.

Na závěr pro vás máme tip na víkendovou akci pro děti. Galerie umění pro děti v Praze bude pořádat od září každou sobotu a neděli od 14 do 16 hodin zábavné tvůrčí dílny určené dětem všeho věku. V sobotu 6. září a neděli 7. září bude na programu výroba vesmírné lodi. Pomáhat dětem bude sám ilustrátor Honza Smolík. Inspirací bude kniha Viktorka a vesmírná dobrodružství, již si můžete zakoupit v rámci dílen na galerii. Na akci vás zve srdečně nakladatelství Portál. Pokud chcete mít knihu Viktorka a vesmírná dobrodružství doma, pak není nic jednoduššího, než si zasoutěžit na našem webu. Ve hře jsou rovnou 3 výtisky!

Další pozvánky najdete v našem Kalendáři akcí. Pokud máte nějaký zajímavý tip, můžete sami pozvánku do Kalendáře přidat přes tento formulář.

Doporučení:
Share

Napsat komentář