Recept na krizi středního věku najdete na palubě lodi

plavbaNahled
Vlny, vítr v plachtách, drink s přáteli a plavání v teplém moři – tak může vypadat dovolená, kterou bychom si rádi dopřáli. Podvědomě totiž cítíme, že by mořský proud omývající naše tělo mohl vyplavit z naší duše stres a úzkost…

V románu s názvem Riskantní plavba se na palubě plachetnice v Chorvatsku sejde parta přátel z Čech, která právě tímto způsobem rok co rok tráví dovolenou. Ovšem, je tu malá změna – na obvykle „pánskou jízdu“ místo Adama, který je po havárii na motorce celý zasádrovaný v nemocnici, přijede jeho žena Malvína. První, co ji udeří do očí, jsou dvě mladé dívky, které v seznamu posádky neviděla. Že by kvůli nim měl Adam ve sbalené bagáži ty malé modré pilulky?

Co všechno ještě Malvína zjistí o sobě, svém manželství i o těch, které považovala za své přátele, se dočtete v novince z nakladatelství Plot. Její autorka Simona Mahlerová-Šustková pokračuje ve své skvěle zahájené spisovatelské kariéře již třetím titulem. Po knihách Přes kočičí hřbet (2009) a Štěstí někdy pelichá (2011) přichází s letním zamyšlením, pohodovým čtením, ale také psychologickým poučením, jak ven z krize středního věku.

Riskantní plavba je ani ne tak plná nebezpečí, i když moře umí připravit nepříjemná překvapení, jako spíš riziková v soužití odlišných povah a osudů na malém ohraničeném prostoru. Hrozí, že masky tak dobře použitelné v občasném styku rozpraskají a na povrch vyplují skrývaná tajemství. Možná to však může být prospěšné – jako když praskne absces a hnis vyteče ven.

Vlastně nevím, co jsem od knihy čekala, ale rozhodně jsem od ní dostala víc, než jsem si mohla představit. Malvína mi byla velmi blízká – na jednu stanu energická, silná bytost, na druhou stranu žena unavená životem, plná starostí o své blízké, snadno využitelná a zranitelná. Ocitá se na křižovatce svého života a hrozí jí, že ji pohltí vnitřní prázdnota. Její spontánní rozhodnutí odjet na plavbu místo manžela, přestože Chorvatsko nesnáší, a odhodlání ten týden na palubě plachetnice vydržet a co nejlépe si ho užít, jí paradoxně přinese víc užitku, než doufala.

Psycholog Josef jí totiž každý den dá malou lekci pozitivního myšlení. Najednou Malvína objeví, že vždy má za co být vděčná, přestože se jí soukromý život drolí pod rukama. A dost možná najde i sílu překonávat překážky.

„Pěstujte si jen příjemné obrazy. Jak přijde špatná myšlenka, rychle ji zhodnoťte a zakažte se v ní nimrat. Stejně nic nevymyslíte. Ano, stárneme všichni, i vy. Rodiče vám jistě časem zemřou, ale to není důvod, abyste si neužili jeden druhého, dokud žijete. Práce je jen práce. Anežka se musí naučit žít sama jako každý. Co si myslíte, že posunete, když trávíte čas přemýšlením, co všechno může přijít? Až to přijde, tak to přijde a spousta zlých věcí nikdy nepřijde. Na světě se dějí i hezké věci, jenže o těch se nemluví, ani nepíše. Pamatujte, že jediný negativní obraz může působit na vaši psychiku jako jed. Musíte svou mysl metodicky cvičit, aby se zaměřovala na dobré věci. Protože těch špatných je plný svět, ale těch dobrých taky. Jen jsme se odnaučili na ně myslet.“ (str. 85)

Josefovy rady však nejsou určeny jen hrdince Malvíně, povzbudí každou čtenářku, která má pocit, že jiná než špatná nálada neexistuje. Děti ji nepotřebují, manžel tráví víc času s kamarády než s ní a ve vztahu k rodičům převládá strach, že o ně brzy přijde. Pokud se i vy nacházíte ve stejné situaci, nenechte si příjemnou prázdninovou četbu s nenápadným psychoterapeutickým účinkem ujít. Nejen, že si přečtete o tom, co trápí Malvínu, ale také se dozvíte mnohé o lodi a technice plavby na ní, poznáte chorvatské ostrůvky s jejich obyvateli a dostanete možná i chuť na pokrmy v knize zmíněné.

Dno zátoky bylo bílé jako v Karibiku, voda svítila tyrkysovou barvou a malá pláž, která se táhla přes celý záliv, byla pokrytá jemným bílým pískem. Vroubil ji pás bujné zeleně táhnoucí se nahoru do svahu. Kdyby místo keřů stály na břehu kokosové palmy, myslela by si, že je někde na Kubě. Rozhrnovala rukama průzračnou hladinu, která se neskutečně třpytila a voněla, slunce ji hřálo do zad.  (str. 49)

Riskantní plavba je prázdninovým čtením, které rychle přečtete, ale jeho vlny vás budou unášet dál a jeho poselství bude rezonovat ve vašem nitru ještě dlouho. Pokud máte chuť v životě už všechno zabalit, pak se sbalte a vyplujte s Malvínou. Určitě nebudete litovat!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRiskantní plavba

Mahlerová-Šustková, Simona

Plot, 2014

Napsat komentář