Svět za objektivem

camera
Ať už jste věčný začátečník a v rámci fotografování jste zatím neopustili režim AUTO, nebo už s focením máte své zkušenosti a chcete se pouze vylepšit, přinášíme Vám tipy na knihy z nakladatelství Zoner Press, které Vás ve vašem snažení zajisté inspirují.

Expozice – problémy a řešení

Kniha Expozice – problémy a řešení od Bryana Peterson popisuje různé konkrétní problémy se světlem, jasem a ostrostí, se kterými se každý fotograf může setkat. Přináší mnoho praktických a účinných triků a postará se, aby vaše snímky stály za to!

A jak se tedy naučit „malovat světlem“?

Problém: Pokud si představíte, že senzor fotoaparátu je čisté malířské plátno (na což je dobré si zvyknout), určitě si snadněji představíte efekt kreslení světlem. Při běžném denním focení budeme používat expoziční časy rychlejší než mrknutí oka. Když ale mluvíme o kreslení světlem, budeme se bavit o několikasekundových až minutových expozicích. Na rozdíl od malíře, který používá olejové a akrylové barvy, my budeme pracovat s prskavkami, blesky a baterkami. A občas si budeme muset na pomoc zavolat také ND filtr.

Řešení: Kreslení světlem je velmi často technikou pokus/omyl a občas je to jen omyl za omylem, ať děláte cokoli. Pravidlem ale je, že se budete chtít dostat na expoziční čas mezi 8 až 60 sekundami. O expozičním času bude rozhodovat jak denní doba (a okolní dostupné světlo), tak clona, ISO a použité filtry. Většina lidí fotí tento typ snímků za soumraku, úsvitu nebo v nějakém temnějším pokoji. Všechny tyto situace spojuje nízká hladina osvětlení. Pokud to zkombinujeme s nízkým ISO a clonou f/16 nebo f/22, dostaneme se na použitelné expoziční časy mezi 15 a 30 sekundami. A pokud ještě přidáte ND filtr, můžete se klidně dostat až na expoziční časy okolo 1 minuty. O tom, jak dlouhý má být expoziční čas, většinou rozhodne, jak moc chcete světlem malovat.


Takže začnete tak, že si rozmyslíte, jak dlouho asi budete potřebovat na osvětlení objektu. Jakmile máte v hlavě čas, upravte clonu tak, abyste se na něj dostali. Pokud máte nastaveno f/11 a čas 4 sekundy a na osvětlení objektu potřebujete 8 sekund, musíte jít na clonu f/16. Z toho důvodu s sebou také vždycky mám nastavitelný ND filtr s rozsahem 2-8 EV, který mi pomůže expoziční čas ještě protáhnout.

Ať už jste na pláži, poušti, v horách, v lese, ve městě nebo kdekoli jinde, možností pro malování světlem najdete všude kolem sebe bezpočet. Nezáleží na tom, jaké je roční období, jestli je zataženo, prší nebo sněží. Důležitá je jediná věc – nepoužívat expoziční čas kratší než 8 sekund.

A co když fotíte během dne? S použitím ND filtru den rychle změníte na noc a získáte tak ty správné expoziční hodnoty pro malování světlem.

O autorovi

 

Bryan Peterson je světoznámý fotograf, autor knih o fotografování a lektor. Jeho obrovským přínosem je nezaměnitelný a především srozumitelný a velmi praktický styl výkladu bez zbytečných technických podrobností. Je to styl, který otevřel dveře do světa kreativní fotografie miliónům lidí na celém světě. A je to i styl, jakým je napsána tato kniha, která je určena především začínajícím fotografům nebo těm, kteří se rozhodli po několika letech práce s jednoduchými fotoaparáty typu „namiř a stiskni“ přejít ať již k pokročilým kompaktům nebo (bez)zrcadlovkám.

Více informací najdete v knize Expozice – problémy a řešení

Opusťte režim Auto a začněte fotografovat! Není to tak těžké, jak byste si mohli myslet. Úspěch vašich fotografií spočívá ve správně nastavené expozici. Kniha uvádí celou řadu problémových situací, se kterými se fotografové běžně a pravidelně setkávají: buď je světla málo, nebo moc, dokonce ho může být málo i mnoho současně, může také svítit z nesprávné strany nebo nesvítit vůbec a budete ho muset sami vytvořit. Bryan Peterson uvádí desítky takových případů a ukazuje, jak je řešit. Zapomeňte na režimy Auto a Program a vydejte se na cestu kreativní fotografie, na níž vám bude Bryan Peterson spolehlivým průvodcem.

Brožovaná, vydáno 2014, 190 x215 mm, 144 stran

——————————————————————

Strobist info – Průvodce fotografa (profesionální práce s blesky)

Pro pokročilejší fotografy, kteří se chtějí dozvědět více o práci s blesky, odrazkami a světle obecně, je zde kniha Strobist info – Průvodce fotografa (profesionální práce s blesky). Zabývá se sice zejména svícením portrétů, ale využít ji může každý, kdo si chce v celé této oblasti rozšířit obzory.

Jedna z nejnudnějších věcí ve fotografii je zcela jistě fakt, že světlo ubývá se čtvercem vzdálenosti. Popravdě by to tak vůbec nemělo být. Většina lidí ani neví, že to tak je, ale je to tak. Takže se s tím srovnejte. Ale ještě než se začnete drbat na hlavě a říkat si „světlo ubývá s čím?“ nebo křičet „kdo mi do umění cpe fyziku?!“, chvilku počkejte. Pochopení tohoto pravidla je jako naučit se jezdit na kole. Ne. Znovu. Naučit se jezdit na kole je brnkačka. Popravdě, pokud neumíte jezdit na kole, odložte tuhle knihu a běžte se to rychle naučit. Pochopení toho, že světlo ubývá se čtvercem vzdálenosti, je spíš jako naučit se řídit auto. Vyžaduje to nějaký čas, soustředění a musíte si na to zvyknout. Než se nadějete, jste už za volantem jako doma a vůbec nad tím nepřemýšlíte. Prostě jen jedete, mezi ostatními auty, trochu doleva, pak doprava, během toho posloucháte rádio a bavíte se s přáteli.

Abyste mohli fotit na profesionální úrovni, nemusíte se naučit fyziku na úrovni raketového inženýrství. Pokud ale máte zrcadlovku a chcete ovládnout vše kolem expozice, měli byste alespoň vědět, že existuje fyzikální zákon, který říká, že světla ubývá se čtvercem vzdálenosti. A samozřejmě nejčastěji se v praxi s tímto zákonem setkáte (pokud jste to ještě neuhádli) při focení s bleskem.

Takže pokud patříte k těm fotografům, kteří tvrdí, že žádný blesk nepotřebují a bohatě si vystačí s přirozeným světlem, tak se vůbec ničeho nebojte a klidně pokračujte ve vymýšlení výmluv, proč by vás nemělo zajímat fotografování s bleskem. Jistě, váš zbrusu nový Nikon nebo Canon s 50mm objektivem se světelností f/1,4 dokáže s ISO 3200 pořídit perfektní fotky i v noci. Já tu ale mluvím o profesionálně nasvícených ateliérových snímcích v kvalitě obálek časopisů, kde se blesk používá k dosažení perfektní ostrosti, barevnosti a sytosti. A to ani nemluvím o tom, že blesk máte vždy po ruce připravený k použití!

Více informací naleznete v knize Strobist info – Průvodce fotografa (profesionální práce s blesky)

Kniha mladého fotografa Dustina Diaze se v mnohém liší od jiných. Zabývá se svícením především pro portrétní fotografii. Po krátkém úvodu s řadou doporučení základní a nezbytné výbavy (protože bez výbavy se žádné svícení konat nebude) vám předvede 50 snímků a ukáže, jakým způsobem byly nasvíceny. Na jedné straně v knize je výsledný snímek a na druhé je fotografie celé scény, která ukazuje rozmístění světel, použité modifikátory – deštníky, softboxy, reflektory, odrazné a jiné desky, voštinové filtry, barevné gely apod. Žádné povídání nebo vysvětlování co, proč a jak. Vše je velmi jednoduché: na obrázku scény vidíte, kde stál např. stojan s 1x SB-900 adeštníkem, kde byla odrazná deska, a stručné popisky uvádí nastavení jak světel, tak i parametrů expozice na fotoaparátu. To je vše. Proč je vše nastaveno a použito tak, jak to je, to si už každý musí přebrat sám podle přiloženého výsledku.

Brožovaná, vydáno 2014, 254 x 203 mm, 128 stran


Vydavatelství Zoner Press

Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. V roce 2007 byla nabídka vydavatelství rozšířena o řadu oblíbených knih Naučte se kreslit… a v roce 2008 o fantasy žánr v edici Zoner Fantazie a populární publikace s japonskou mangou a komiksy, které vychází pod logem Zoner Manga. Pro vydavatelství jsou velmi inspirativní webové diskuse, názory, tipy a přání čtenářů, které probíhají na Facebooku Manga Zoner, kde jsou stále nové aktuální informace.
V průběhu let 2010 až 2011 vydavatelství zařadilo do nabídky tituly z žánru osobní růst, volný čas a hobby. V edičním plánu nechybí ani dětmi oblíbené pohádky.

Zdroj inofrmací a obrázků: zonerpress.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeExpozice – problémy a řešení

Peterson, Bryan

Zoner Press, 2014

zobrazit info o knizeStrobist Info
Průvodce fotografa – profesionální práce s blesky

Diaz, Dustin

Zoner Press, 2014

Napsat komentář