Mají doma místo psa kytku masožravou

danda2
O zmlsanější masožravé květině jste jistě ještě nečetli. Krade z talíře klobásky a nepohrdne ani naloženým králičím masem. Nebylo by nakonec lepší pořídit dětem psa nebo kočku? Takové myšlenky napadly rodiče hlavního hrdiny knížky pro začínající čtenáře, kterou vám dnes představím.

Spisovatelka Ivona Březinová píše knihy pro děti a mládež. Přečíst si můžete recenzi detektivního příběhu pro začínající čtenáře F jako Fík nebo recenzi knihy nazvané Lentilka pro dědu Edu, která nejmenším čtenářům zprostředkovává setkání s Alzheimerovou chorobou. Nabízíme rovněž i rozhovor se samotnou autorkou, a to nejen na téma další její úspěšné knihy nazvané Začarovaná třída.

Dalším titulem, v němž autorka dokazuje, jak dokáže proniknout do světa dětské fantazie, je knižní novinka Danda má hlad. Byla vydána letos nakladatelstvím Mladá fronta. Pohádkový příběh je zasazen do současnosti a pojednává o klasické české čtyřčlenné rodině, kterou tvoří maminka, tatínek a jejich dvě děti – starší chlapec Otík a mladší holčička Olívie. Otík slaví sedm let a touží dostat k narozeninám koně. Ze svých přání během přijímání dárků slevuje. Spokojil by se i se psem či pískomilem. Rozbaluje ale jen knížku o dinosaurech, vstupenku do zoo a namalovaného koně od sestry. Celou situaci zachraňuje až prateta Vilemína, která mu daruje květinu. Není to však ledajaká kytka, tahle je masožravá! Otík ji pojmenuje Danda (zkratka křestního jména Daniela) a stará se o ni jako o domácí zvířátko. Květina neustále roste a roste a má neskutečný apetit. Spořádá ohromné množství uzenin, následkem čehož musí být zavřena do klece a držet dietu.

Kromě neuvěřitelných zážitků s nenasytnou květinou se v knize dočkáte také ponaučení. Pohádky se vyznačují tím, že dobro vítězí a zlo je potrestáno, a stejně je tomu i v pohádkovém příběhu Ivony Březinové. Děj se odehrává nejen v domácnosti, v níž Otík žije, ale také ve škole, kam je po dohodě s panem školníkem květina umístěna. Trojice agresorů z páté třídy, která šikanuje mladší spolužáky, dostává za vyučenou. Můžete hádat, kdo je chytí a jak je potrestá. Odpověď se ale dozví jen ten, kdo si knihu přečte až do konce.

Příběh doplňují veselé ilustrace Anety Holasové. Celá publikace je napsána verzálkami (velkým tiskacím písmem). Text se skládá z jednoduchých vět, které snadno přečte i začínající čtenář. Příběh je napsán humorně, mé děti, s nimiž jsem knihu četla, se na mnoha místech chování květiny smály. Doporučila bych ji k předčítání předškolním dětem a k samostatnému čtení žákům prvních a druhých tříd.

Ukázka z knihy:

MAMINKA DÁVÁ OTÍKOVI KAŽDÝ DEN DO ŠKOLY SVAČINU. OLIVĚ NE, TA DOSTÁVÁ SVAČINU VE ŠKOLCE. OTÍK MĚL DŘÍV RADŠI SÝR. ALE TEĎ CHCE PO MÁMĚ VŽDYCKY ŠUNKU. VE ŠKOLE JI ZE SVAČINY POKAŽDÉ VYNDÁ A SCHOVÁ PRO DANDU. DANDA ŠUNKU RÁDA. A ZE SALÁMŮ MÁ NEJRADĚJI UHERÁK. (str. 23)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDanda má hlad

Březinová, Ivona

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář