Rodinné vztahy jako zdroj inspirace

nahled-obrazek-rodina
Tématem rodinných vztahů se inspirovalo ve své prozaické tvorbě mnoho autorů. Pojďte si dnes s námi některé z nich představit!

Příběh dětí takzvané Velké migrace Afroameričanů, jež předurčila osudy jedné rodiny, představila ve své tvorbě Ayana Mathisová. Nahlédněte do strhujícího příběhu v knize Dvanáct kmenů Hattiiných, kterou vydalo nakladatelství Host.

Dvanáct kmenů Hattiiných

V roce 1923 odchází patnáctiletá Hattie Shepherdová se svou matkou a sestrami z Georgie a s vidinou lepšího života se usazuje ve Filadelfii. Její naděje se však nenaplní a Hattie se provdá za muže, který jí přinese jen zklamání. Postupně přivede na svět jedenáct dětí, avšak první dvě zemřou. Po celý život musí Hattie čelit chudobě a svým dětem nedokáže dát ani špetku lásky a něhy, po níž všechny tak touží. Rozhodla se připravit je na těžký život, který na ně podle ní čeká, na svět bez lásky a soucitu.

Philadelphia a Jubilee

„Philadelphia a Jubilee?!“ vykřikl August, když mu Hattie sdělila, jak chce pojmenovat jejich dvojčata. „Nemůžeš dát přece děckám taková jména!“
Kdyby byla naživu Hattina matka, byla by s Augustem souhlasila. Řekla by, že Hattie zvolila vulgární jména, označila by je za laciná a okázalá. Ale matka už nežila a Hattie chtěla dát svým dětem jména, která ještě nikdo netesal na rodinné náhrobní kameny tam doma v Georgii. Vybrala jim tedy jména nesoucí příslib a naději, která hledí vpřed, nikoliv do minulosti.

Autorka: Ayana Mathisová

Překlad: Ivana Jíchová
Počet stran: 304
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Dvanáct kmenů Hattiiných

Nepřehlédněte také ukázku z knihy a náš článek!

————————————————————-

Jak se vypořádat s životní krizí? Hlavní hrdinka Dana v knize Nejsem jen přítelkyně prožívá rozvod, výchovu dítěte ve své péči a podivného nového přítele. Jak to může dopadnout? To se dozvíte v napínavém románu, který vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Nejsem jen přítelkyně

Dana Laubová žije ve vile po svém otci v okresním městě, kde je profesorkou na gymnáziu. Provdala se za zubaře Dušana Lauba, který se tímto sňatkem zařadil mezi místní elitu. Zubní ordinace mu vynáší a chce se vyšvihnout výš. Rozvede se, i když má s Danou syna Aleše, a ožení se s mladou dcerou okresního soudce. Dušan usiluje přes tchána získat syna do své péče, neboť bývalá manželka má údajně zdravotní problémy. Mezitím se Dana seznámí s Markem Kraftem, který se zdá být pro ni ideální partner, ale její přítelkyně Eliška tomu nevěří. Přinese Daně časopis, kde je reportáž o Markovi a jeho zavražděných společnících. Je pravděpodobné, že je dvojnásobný vrah, kterého se nepodařilo usvědčit. To se roznese po městečku a lidé čekají stejně jako Eliška, jakým způsobem paní profesorka ztrátu společenské prestiže odčiní.

Bylo krátce po osmé večer, když se dole v hale ozval silně zvonek. Dokonce opakovaně. Marek Kraft se vrátil, napadlo mě v první chvíli. Ale proč by zvonil? Má přece svoje klíče. Stačilo několik opatrných kroků k oknu, abych uviděla, že dole u dveří stojí Eliška.
V ruce nesla velkou tašku. Vyklonila jsem se z okna a zamávala na ni, že už běžím.
„Koukáš, proč jdu k tobě s taškou? Nesu ti půlku krocana. Dostala jsem ho od jedné pacientky. Víš, kolik vážil? Ani se neptej. Tak velké zvíře se nedá v naší rodině sníst. Olda krocana rozporcoval a vyhnal mě k tobě. Prý v poslední době zapomínáš jíst.“

Autor: Karel Štorkán

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Nejsem jen přítelkyně

Přečtěte si také další ukázku z knihy!

————————————————————-

Hlavní hrdinové Jodi a Todda v posledním románu, který si dnes představíme, prožívají kritický bod zlomu. On vede dvojí život a ona si odmítá přiznat pravdu. Jaké je vidět svět z obou perspektiv? Je tichá žena vždycky tak tichá? To se dozvídáme v knize Tichá žena, kterou vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Tichá žena

Zdánlivě harmonické soužití Jodi a Todda v blahobytu trvá už dvacet let, nyní se však jejich vztah ocitá v kritickém bodě zlomu. On se rozhodne vsadit všechno na jednu kartu. Ona má ráda vyrovnané účty a už nemá co ztratit… A. S. A. Harrisonová ve své prvotině, jejíhož vydání se nedožila, mistrně rozehrává partii, kterou nelze vyhrát. Z partnerů se stávají protihráči, ze souhry zákeřný souboj. Oba mají dojem, že jsou ke svým tahům donuceni, a my střídavě nahlížíme situaci z obou perspektiv. Možná jejich jednání chápeme, možná v něm s úlekem nacházíme tak trochu sami sebe, ale rozhodně s napětím sledujeme vývoj na šachovnici, ačkoliv se zdá, že výsledek známe od samého začátku.

O Toddovi se nadalo říct, že by byl podlý nebo zlý. Právě naopak. Když ho člověk něčím popudil, dostal od něj novou šanci, a kdyby ho popudil třeba stokrát, dostal by od něj stokrát i tu šanci. Jenomže Todd se zkrátka hodlal žít podle sebe a jí nezbývalo něž to akceptovat, třebaže jí docházelo, že se chová obdobně jako máti. I když si zvolila něco jiného, i když žila v jiné době, i když ji předem mohlo a mělo varovat psychologické vzdělání, které ji učilo, že vzorec chování přechází z generace na generaci, ocitla se nakonec přesně v té pozici, jíž se od samotného začátku chtěla vyvarovat.

Autorka: A. S. A. Harrisonová

Překlad: Kateřina Klabanová
Počet stran: 304
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Tichá žena


Která z knih vás nejvíce zaujala? Napište nám!

Tyto knihy a mnohé další si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejsem jen přítelkyně

Štorkán, Karel

Šulc-Švarc, 2014

zobrazit info o knizeDvanáct kmenů Hattiiných

Mathisová, Ayana

Host, 2014

zobrazit info o knizeTichá žena

Harrisonová, A. S. A.

Pavel Dobrovský – BETA, 2014

Napsat komentář