Vyrobte si své vlastní originální šperky!

tvoreni-sperku
Rádi tvoříte a nebojíte se poznávat nové techniky? V dnešních knižních tipech se dozvíte více o technice prýmkování, korálkování a kroužkování! Vyrobte si náramek pro sebe nebo jej věnujte někomu z vašeho okolí. Určitě udělá radost!

Prýmkování je poměrně novou technikou výroby originálních textilních šperků, kdy postupným sešíváním sutašek a našíváním korálků vzniká výsledný šperk. V knize Prýmkování – Výroba textilních šperků naleznete podrobné postupy doplněné fotografiemi, podle kterých výroba nebude těžká. Knihu Drahomíry Fejtkové vydalo nakladatelství Fragment.

Prýmkování – Výroba textilních šperků

Stačí trocha šikovnosti a brzy obohatíte svou šperkovnici o více než dvě desítky nových originálních přírůstků v podobě náušnic, náramků, čelenek, prstenů, náhrdelníků i sponek do vlasů. Navíc získáte inspiraci pro své vlastní nápady! Naučte se jednoduchou techniku, při které sešíváním sutašek, což je druh galanterních prýmků, a všíváním různých typů korálků vznikají velmi originální výrobky. Komponenty Swarovski, které v naší knize používáme a doporučujeme, dodají výsledkům vaší práce na kráse, preciznosti a eleganci.

Korálkový hrozen

Začneme jednodušším návodem, na kterém si vysvětlíme principy prýmkování. Sutaška má uprostřed žlábek a všechny stehy by měly tímto žlábkem procházet. Nikde na lícové straně by neměla být vidět žádná přetahovaná nit. Při sešívání sutašky musíme zpočátku pracovat opatrně, nesmíme vytahat nitě, ze kterých je sutaška utkaná, protože by pak kazily elkový dojem. Při šití můžeme používat zadní nebo obyčejný steh. Šijeme vždy na jednoduchou nit. První postup si vysvětlimé hodně podrobně.

Materiál: 1m oranžové sutašky; sluníčka Swarovski Bead 4 a 6mm, art 5328, col. Fireopal (237); zlaté Miyuki Round vel. 11; 2 ks koncovky na kůži; 2ks kroužků 6 mm; karabinka; nit 1,2m; ploché kleště. 

1. Sutašku přestřihneme na polovinu, z jedné poloviny budeme šít přívěsek, druhou použijeme na zavěšení přívěsku. Na konci nitě si uděláme uzlík. 5 cm od kraje sutašky provlékneme jehlu, navlékneme sluníčko 4 mm, okolo sluníčka do půlkruhu obtočíme sutašku a prošijeme jehlou.

2. Korálek několikrát prošijeme. 3 mm od prvního korálku navlékneme další sluníčko 4 mm a prošijeme sutašku. Každý korálek prošijeme alespoň dvakrát, lépe pak v přívěsku drží.

 

3. Stejně přišijeme ještě jedno sluníčko, ale tentokrát 6 mm. Za posledním korálkem obtočíme sutašku do půlkruhu a sutašky důkladně sešijeme k sobě.

Pokračujte v prýmkování s ukázkou z knihy!

 

Prýmkování – Výroba textilních šperků
Autorka: Drahomíra Fejtková

Počet stran: 80
Formát: 166×235
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Prýmkování – Výroba textilních šperků

————————————————————

N arozdíl od prýmkování je technika kroužkování (jinak nazývaná také Chainmaille) mnohem starší. V Evropě je používána již nejméně od patnáctého století, kdy zpočátku sloužila k výrobě válečné zbroje. S knihou Kroužkované šperky se naučíte základní techniky, podle kterých si můžete vyrobit desítky různých šperků, se kterými budete šik! Knihu Andrei Váchové vydalo nakladatelství Grada.

Kroužkové šperky

Technika Half Persian

Kroužkování je velice stará technika vycházející z výroby středověkých drátěných košil. Autorka v knize popisuje postupy, jak z kovových kroužků různých velikostí, barev a tloušťky drátu vyrobit neobvyklé šperky či zajímavé řetězy, které kombinuje s dalšími materiály, jako jsou korálky, vinuté perle, velice oblíbené krystaly Swarovski, minerály a drahé kameny. Nechybí názorné vysvětlení základních vazeb, provlékání drátěných kroužků s následným využitím pro zhotovení efektních doplňků. Technika kroužkování je v USA a Kanadě již několik let velice populární a nabývá stále větší obliby i u nás.

Half Persian

Nejjednodušší z perských vazeb je Half Persian 3 in 1. Tato vazba je v podstatě polovinou vazby Full Persian.

Postup:

1. Na tuto perskou vazbu budeme potřebovat kroužky jedné velikosti ve dvou barvách. Vnitřní průmět kroužku bude 4,8 mm a průměr drátu 1,2 mm. Dva stříbrné kroužky si zavřeme a další stříbrné a modré otevřeme. Pro lepší orientci k návodu bude vždy právě používaný kroužek fuchsiové barvy.
2. Na otevřený modrý kroužek navlečeme dva zavřené stříbrné a kroužek zavřeme.
3. Kroužky si položíme na podložku tak aby modrý prostřední kroužek směřoval k nám a stříbrné od nás.
4. Nyní stříbrné kroužky polžíme přes sebe tak aby modrý kroužek zůstal uvnitř stříbrných kroužků. Levý kroužek by měl překrývat kroužek pravý.
5. Další modrý kroužek provlečeme oběma stříbrnými kroužky z pravé strany vazby.
6. Nyní vezmeme další modrý prožek a provlečeme ho tentokráte pouze jedním stříbrným kroužkem opět z pravé strany vazby.
7. Nový stříbrný kroužek protáhneme dvěma krajními modrými kroužky. Důležité je, aby tento kroužek spočíval za předcházejícím stříbrným kroužkem.
8. Další modrý kroužek opět provlečeme krajním stříbrným a zavřeme.
9. Následující stříbrný kroužek opět protáhneme krajními modrými kroužky jako v kroku 7. Dále pokračujeme kroky 6. a 7. dokud nedostaneme požadovanou délku vazby.

Jak pracovat s kroužky, zjistíte v ukázce z knihy!

Kroužkované šperky
Autorka: Andrea Váchová

Počet stran: 112
Formát: 170×240
Vazba: pevná bez přebalu

Přečtěte si více o knize Kroužkované šperky

————————————————————

Drahomíra Fejtková je autorkou několika publikací, které se zabývají výrobou šitých šperků. Prýmkování jsme si již představili, ale co například technika korálkování? Tato technika je velmi oblíbená a s knihou Korálkování – výroba šicích šperků nebude navlékání korálků do různých tvarů žádný problém! Knihu vydalo nakladatelství Fragment.

Korálkování – výroba šicích šperků

Kroužkování je velice stará technika vycházející z výroby středověkých drátěných košil. Autorka v knize popisuje postupy, jak z kovových kroužků různých velikostí, barev a tloušťky drátu vyrobit neobvyklé šperky či zajímavé řetězy, které kombinuje s dalšími materiály, jako jsou korálky, vinuté perle, velice oblíbené krystaly Swarovski, minerály a drahé kameny. Nechybí názorné vysvětlení základních vazeb, provlékání drátěných kroužků s následným využitím pro zhotovení efektních doplňků. Technika kroužkování je v USA a Kanadě již několik let velice populární a nabývá stále větší obliby i u nás.

Set šperků s hvězdou Twin

Materiál: TOHO Round 11/0 20 g č .113 (TO), PRECIOSA Twin™ č .52 20 g (TW), Rivoli Swarovski 12 mm 2 ks, 14 mm 1 ks, náušnice zapínací 1 pár, zamačkávací rokajl 2 ks, spojovací kroužky 5 mm, kalota 2 ks, karabina 10 mm, jehla, Nymo B

Twin jsou dvoudírkové oválné korálky. Velmi ráda je používám. Dají se z nich dělat jednoduché, ale i poměrně složité vzory. My si ušijeme hodně jednoduchou šňůru a dozdobíme ji efektním přívěskem s rivoli Swarovski.

1. Šňůra: Ustřihneme si 1,5 m Nyma. Navlékneme 2 TW a 2 TO a 1 TW, prostřední TW provlékneme druhou dírkou, navlékneme dva TO.

2. Stáhneme 10 cm od konce nitě , a svážeme dvěma uzlíky. Směrem od uzlíku provlékneme 2 TO pod Twiny.

3. Navlékneme 2 TO, provlékneme na posledním TW druhou dírku.

4. Navlékneme nový TW a 2 TO, provlékneme předcházející TW první dírkou shora.

5. Provlékneme ještě TW pod ním. Podle kroku 2–5 navlé kneme celou šňůru. Zakončíme kalotou a karabinou viz str. 13.

Jednotlivé fotografie k postupu naleznete v ukázce z knihy

Korálkování – výroba šicích šperků
Autorka: Drahomíra Fejtková

Počet stran: 80
Formát: 166×235
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Korálkování – výroba šicích šperků


Vyrábíte ve svém volném čase šperky? Které technice dáváte přednost? Napište nám!

Všechny knihy i mnohé jiné můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrýmkování – Výroba textilních šperků

Fejtková, Drahomíra

Fragment, 2012

zobrazit info o knizeKroužkované šperky
chainmaille

Vachová, Andrea

Grada, 2014

zobrazit info o knizeKorálkování – výroba šitých šperků

Fejtková, Drahomíra

Fragment, 2013

Vyrobte si své vlastní originální šperky! - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Simona napsal:

    Jj mě to taky baví. Nedávno jsem začala vyrábět náramky i pro známé pod stromeček. Ale dělám jenom náramky, na ty pak přidám nějaké přívěsky. Třeba polodrahokamy, nebo něco jako jsou tyto http://www.sperky-stribrne-ocelove.cz/5200-privesky/

  2. Ivana Sáčková Ivana Sáčková napsal:

    Korálky, to je moje, jednu dobu jsem se tím docela zabývala. Takže super knížky!

Napsat komentář