Prozkoumejte zákoutí české historie

T. G. Masaryk - ilustrační foto
Naše dnešní nabídka knih potěší všechny milovníky toulek do více či méně vzdálené historie. Vydáme se objevovat lidské osudy spjaté se zámky Čech a Moravy, očima agenta a pozdějšího generála Františka Moravce prožijeme období druhé světové války, nahlédneme do života T. G. Masaryka a prostřednictvím  komiksu budeme svědky procesu s Rudolfem Slánským.

Léto je v plném proudu. Právě toto období využívá spousta lidí k návštěvám různých pamětihodností. Těm, kteří se chystají prohlédnout si některý z mnoha zámků na našem území, příhodně poslouží kniha Příběhy zámků v Čechách a na Moravě. Její autorka Magdalena Wagnerová v ní popisuje historii těchto staveb a životy jejich obyvatel. Titul vydalo nakladatelství Plot.

Příběhy zámků v Čechách a na Moravě

Autorka: Magdalena Wagnerová

Vydalo: nakladatelství Plot
Počet stran: 184
Vazba: pevná

Přečtěte si více o knize Příběhy zámků v Čechách a na Moravě

Zámek není jen dominanta kraje, elegantní rozsáhlá budova nebo výstavní obytný objekt některého z četných šlechtických rodů, jež žily na našem území, zámek je především místo s bohatou historií, sahající hluboko do národní minulosti. Ať už jde o zámek Konopiště, Hlubokou nebo Lednicko-valtický areál, vždy jde o dotyk skutečné historie. A přitom je každý ze zámků, uvedený v této publikaci, jiný – podobně jako se odlišovali zámečtí páni.

—————————————————————–

Kniha Guláš pro Masaryka, tentokrát z nakladatelství Mladá fronta, čtenáři umožní exkurz nejen do rodiny prezidenta Tomáše Masaryka. Autorka Milena Štráfeldová podává příběh kombinující fikci i fakta o životě v nově vzniklém Československu skrze vyprávění Poldinky, hostinské z jihomoravských Židlochovic. Rovněž nabízíme i ukázku z knihy.

Guláš pro Masaryka

Autorka: Milena Štráfeldová

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Počet stran: 376
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Guláš pro Masaryka

Guláš pro Masaryka je zčásti fiktivní rodinnou kronikou vyhlášené hostinské z jihomoravských Židlochovic, která skutečně vařila guláš pro prezidenta T. G. Masaryka. Kuchařka Poldinka je ale jen jednou z těch obyčejných ženských, které dokážou své blízké pokaždé chránit tím nejprostším způsobem – i uprostřed nejhorší válečné bídy, za epidemií a požárů postaví na stůl mísu s gulášem. A na pozadí této kroniky „bouří“ velké dějiny. Autorka se také kriticky dívá na nedotknutelné národní mýty.

—————————————————————–

Z první republiky se nyní přesuňme k dějinám vojenství. Generál František Moravec v publikaci Špion, jemuž nevěřili nabízí čtenářům své vlastní osudy v nezkrášlené podobě. Velkou pozornost zaměřuje především na působení v československé zpravodajské službě. Kniha o životě významného důstojníka vyšla v nakladatelství Leda. Přečíst si můžete také ukázku.

Špion, jemuž nevěřili

Autor: František Moravec

Vydalo: nakladatelství Leda
Počet stran: 424
Vazba: pevná

Přečtěte si více o knize Špion, jemuž nevěřili

Kniha pamětí generála Františka Moravce zachycuje fascinující životní příběh československého důstojníka, jehož válečné osudy začaly v roce 1915 odvodem do rakousko-uherské armády, pokračovaly ruským zajetím, činností v legiích a poté kariérou v armádě Československé republiky ve zpravodajské sekci generálního štábu. Moravcovo působení vyvrcholilo v anglickém exilu, kde v letech 1940–45 řídil československou zpravodajskou službu, která dodávala Spojencům cenné poznatky.

—————————————————————–

I poslední titul má s předchozími společné historické téma. V mnohém se však liší. Publikace Češi 1952 – Jak Gottwald zavraždil Slánského je totiž komiks. Scenárista Pavel Kosatík spolu s výtvarníkem Vojtěchem Maškem zpracovali příběh o čistce v řadách komunistických pohlavárů. Druhý díl série mapující originální formou novodobé dějiny Československa vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Češi 1952 – Jak Gottwald zavraždil Slánského

Autoři: Pavel Kosatík, Vojtěch Mašek

Vydalo: nakladatelství Mladá Fronta
Počet stran: 120
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Češi 1952 – Jak Gottwald zavraždil Slánského

Gottwald je čtvrtým rokem u moci. Mohl by být šťastný, ale není. Utápí se ve strachu a v alkoholu. Rusové se k němu i k nejvyšším představitelům Československa chovají jako k pomocnému personálu, nejde to přehlédnout. Teď se mezi československými soudruhy začíná šířit strach – bude třeba obětovat jednoho z nich, aby dokázali, že nepřátelé socialismu nejsou trpěni ani ve vlastních řadách. Jeden z nejtemnějších příběhů novodobé české historie postrádá kladné hrdiny.


Čtete rádi historické romány a naučnou literaturu? Který z uvedených tipů vás zaujal nejvíce? Neváhejte a podělte se s námi o své názory v diskuzi.

Všechny knihy i mnohé jiné můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy zámků v Čechách a na Moravě I
Jeviště života šlechtického

Wagnerová, Magdalena

Plot, 2014

zobrazit info o knizeGuláš pro Masaryka

Štráfeldová, Milena

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeŠpion, jemuž nevěřili

Moravec, František

Leda, 2014

zobrazit info o knizeČeši 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského

Kosatík, Pavel - Mašek, Vojtěch

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář