Výročí nedožitých devadesáti let českého kreslíře, jenž se dostal do Guinnessovy knihy rekordů

neprakta
Že neznáte českého kreslíře, humoristu a karikaturistu Jiřího Wintera Nepraktu? Stačí se podívat na pár jeho ilustrací a zjistíte, že s jeho dílem se setkáváte možná i po celý svůj život.

Letos 12. července je to devadesát let od chvíle, kdy se narodil kreslíř, karikaturista, ilustrátor a humorista Jiří Winter Neprakta. Jiří Winter se narodil roku 1924 a zemřel 30. října 2011. Po studiích na Reálném gymnáziu pokračoval na Státní grafické škole. Po několika semestrech studia Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy musel své studium ukončit kvůli druhé světové válce a uzavření českých vysokých škol nacisty. Sám Winter byl na více než rok uvězněn za přechovávání zbraní.

Uměleckou dráhu zahájil roku 1948, kdy publikoval první kresbu, a po mnoho let tvořil společně s námětářem Bedřichem Kopecným. S ním vymyslel svůj pseudonym Neprakta, jenž byl reakcí na skutečnost, že jejich vtipy byly v tehdejší budovatelské době považovány za neužitečné a nepraktické, jelikož „správný bolševik se ničemu nesměje“. Spolupracoval rovněž s populárním humoristou a spisovatelem Miloslavem Švandrlíkem, s nímž se dal dohromady na prvním ročníku festivalu Haškova Lipnice. Společně se Švandrlíkem patřil mezi hlavní autory československého humoristického a satirického časopisu Dikobraz.

knihy Miloslava Švandrlíka ilustrované Jiřím Wintrem Nepraktou

Jako autor byl Neprakta velmi plodný, nakreslil více než třicet pět tisíc kreslených vtipů. Za toto úctyhodné množství je dokonce uveden v Guinnessově knize rekordů. Ilustroval stovky humoristických knih (především tituly Miroslava Švandrlíka). Jde například o romány Černí baroni, Doktor od Jezera hrochů, Válka skřetů, Sek a Zula, S Nepraktou za zvířenou, o žácích Kopytovi a Mňoukovi, Kdo se bojí, nesmí na hřbitov… Sám Jiří Winter je autorem knih Špehýrky, 929x Neprakta, S Nepraktou v hospůdce a Tučná linka černou tuší (s Jaroslavem Kopeckým). Jeho obrázky se dotýkají širokého spektra témat (historie, sex, strašidla a mnoho jiných).

Jiří Winter Neprakta ilustroval sérii knih o žácích Kopytovi a Mňoukovi

Roku 2010 se na veřejnosti objevila neověřená zpráva o spolupráci Jiřího Wintera s StB, s níž měl spolupracovat pod krycím jménem Gráf. Následovalo soudní jednání, které skončilo rozsudkem, který pravil, že ilustrátor byl v materiálech bývalé Státní bezpečnosti evidován neoprávněně. Sám autor se k celé záležitosti na dotaz svého blízkého vyjádřil těmito slovy: „Ve svém věku nemám zapotřebí ze sebe dělat hrdinu. Kdyby to byla pravda, řekl bych ti to.“

O nesmrtelnosti Nepraktova díla hovoří kromě velkého množství jím ilustrovaných knih, plakátů, pohlednic a kalendářů fakt, že jeho vtipy zlidověly a staly se oblíbeným předmětem sběratelství.


Zdroje: www.neprakta.com, www.novinky.cz, www.cs.wikipedia.org, www.obrazkovysvet.cz
Zdroj fotky: www.neprakta.com

Doporučení:
Share

Výročí nedožitých devadesáti let českého kreslíře, jenž se dostal do Guinnessovy knihy rekordů - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Peter Závacký napsal:

    Vzpomínka na Nepraktu – rozhovor s jeho žákem…

    http://www.seniortip.cz/?module=article&id_article=4164

    Byl to Mistr svého umění…nejznámější český výtvarník 2. poloviny dvacátého století…

Napsat komentář