Ze tmy do světla

gangster2
Co má společného nemanželské dítě, mladistvý zločinec a kněz? Asi se budete divit, ale jedná se o jednu a tu samou osobu, která je zároveň vypravěčem svého životního příběhu. Možná si říkáte, že to není možné, ale otec René-Luc vás o pravdivosti svých slov jistě přesvědčí.

Vychoval mě gangster. Tak zní název autobiografické knihy, jejímž autorem je francouzský kněz a kazatel (zejména) pro mladé René-Luc. Knihu, která v originále nese název Dieu en plein coeur (Bůh v srdci), vydalo v roce 2013 Karmelitánské nakladatelství. Z francouzštiny ji přeložila Veronika Kloučková. Publikace je již 49. svazkem edice Osudy.

Život. Život sám o sobě je věcí složitou a komplikovanou. Natož když vám do něj vstoupí někdo, kdo ho ještě navíc pořádně zamotá. To by mohl dosvědčit i malý chlapec, který vyrůstá na francouzském venkově – na statku v Provence. Pět sourozenců jen s maminkou. I když chybí téměř vše a rodina žije velice chudě, nechybí to hlavní – láska. Ale to se má již brzy změnit, protože do života všech vstupuje nový muž – obchodník Martial.

Co se stalo, že z citlivého a hodného chlapce, kterého trápí pouze to, že do kolonky „jméno otce“ musí psát „neznámý“, vyrostl mladík, který začal krást, chovat se násilnicky a v srdci má ke všem nenávist? Jakým způsobem ovlivnil život René-Luca jeho nevlastní otec Martial, ze kterého se vyklubal člen francouzského podsvětí? A co znamenalo pro mladého Reného setkání s bývalým šéfem newyorského gangu Portorikánců Nickym Cruzem? Kde nastal v životě René-Luca zlom? Jaký byl jeho další životní příběh, že se z něj stal dokonce kněz? A setkal se někdy René-Luc se svým biologickým otcem? To vše a mnoho dalšího se dočtete v útlé knížce, která se okamžitě po svém vydání stala ve Francii bestsellerem.

Otec René-Luc píše přímočaře, nevyhýbá se negativním či složitým událostem ve svém životě, popisuje je tak, jak přicházely.

Hned večer si mě Martial zavolá: „René-Lucu, nahoru!“

Čeká na mě v kuchyni. Přistoupím k němu. Ubalí mi takovou, že se rázem ocitnu na druhé straně místnosti. Přísně se na mě podívá: „Tu máš, to tě odnaučí mlátit tvou sestru.“

No tak to je povedený! On si mlátí mou matku, jak se mu zachce, a mně bude dělat kázání, protože jsem jedinkrát udeřil svou sestru! Dnes je to ta jediná věc, za kterou jsem mu vděčný. I když neuměl dávat správný příklad, tak mě zarazil na šikmé ploše násilí, alespoň vůči mým sestrám. (str. 27)

Na druhou stranu o svém obrácení a proměně života píše velice skromně. Nepovažuje se za hrdinu. Když jako sedmnáctiletý mladík navštívil válkou zmítaný Libanon, aby zde svědčil o svém životě a podpořil mladé, nevyzdvihuje svou odvahu. Naopak cítí, že jeho příběh není ničím ve srovnání s tím, čím procházejí oni. A tato skromnost ho provází i nadále. Například když svědčí již jako zralý muž ve věznici, kde si svůj (většinou doživotní) trest odpykávají vrahové.

Teď je řada na mě. Beru si mikrofon a postavím se před ně. Vězni poslouchají na balkonech. Cítím se trochu směšně, že se jim chystám vyprávět své trable, které jsou tak nepatrné ve srovnání s jejich strašnou minulostí… (str. 145)

 

Přidává se k nám Lorenzo. Bude mu tak šedesát. Byl odsouzen za to, že znásilnil a zabil patnáctiletou dívku. Povídá mi: „To je neuvěřitelné, co jsi prožil. Úplný román!“

Takové hodnocení jsem nečekal. Brblám odpověď: „Aha, Možná… V každém případě, ve srovnání s vámi… Jedno je ale jisté, kdybych se nesetkal s Ježíšem, tak opravdu nevím, co by ze mě bylo.“

David mě šťouchne do ramena: „Já vím. Byl bys tady, s náma!“

Všichni tři vyprskneme smíchy. (str. 146–147)

Kniha mě zaujala hned od prvních stránek, otec René-Luc píše přirozeným a velice čtivým způsobem. Nejedná se o žádné složité teologické úvahy, nýbrž o příběh jednoho člověka. Autor se nezdržuje předmluvou, čtenáři tak rovnou skočí rovnýma nohama do děje. Jeden příběh střídá druhý, kniha má spád.

Publikace je útlá, díky tomu neodradí ani sváteční čtenáře. Na druhou stranu však není strohá a nechybí jí detaily, které dokreslují konkrétní situaci. Z vyprávění je například cítit krásný a láskyplný vztah matky ke svým dětem. René-Luc ji pak vnímá jako stmelující prvek rodiny, velice si jí váží a obdivuje. Nebojácnou a otevřenou (dá s říct téměř živelnou) povahu René-Luca pak velmi pěkně ilustruje například jeho první setkání s papežem Janem Pavlem II.

Mám dobré místo, v první řadě hned za zábradlím. Počkám si, až domluví, a než se začne zdravit s další osobou, popadnu do hrsti všechnu odvahu a z výšky šestnáctiletého čahouna zakřičím: „Svatý otče, modlete se za mladé s kněžským povoláním!“

Zvedne hlavu směrem ke mně. Zahledí se na mě laskavým pohledem a na dálku mi žehná znamením kříže… (str. 75)

Životní příběh René-Luca je opravdu zajímavý, plný zvratů a změn. Autor chce svým svědectvím oslovit zejména mladé lidi, kteří se potýkají (nebo by se mohli potýkat) s podobnými životními těžkostmi, které potkaly jeho. Chce všem čtenářům dodat odvahu, aby se nebáli změnit svůj život. Aby si uvědomili, že je jejich špatná minulost nemusí svazovat, že nikdy není pozdě.

Co říci na závěr? Když se otec René-Luc rozhodl sepsat příběh svého života, mnozí ho upozorňovali, že to nebude jednoduché. Říkali mu: „Uvidíš, že sepisovat vlastní život, to s člověkem zamává.“ Zprvu si závažnost jejich slov neuvědomoval, později však poznal, že přátelé měli pravdu. I když o své životní cestě svědčil již v mnoha zemích, musel se při psaní této knihy znovu vyrovnávat s událostmi, které se zdály být již zcela zapomenuty, nebo o kterých se domníval, že se s nimi již zcela vyrovnal. Díky jeho odvaze se tak před našima očima může odvíjet příběh, který snad nikoho nenechá lhostejným.

Otec René-Luc žije v současné době ve Francii v diecézi Montpellier. Věnuje se především kazatelské činnosti, přičemž má zvláštním způsobem na srdci mladé lidi. Koho by jeho příběh zaujal a chtěl by se s ním dokonce setkat, má letos jedinečnou příležitost. Otec René-Luc bude jako host přednášet na Katolické charismatické konferenci v Brně, která se bude konat od 10. 7. do 13. 7. 2014 v areálu Brněnského výstaviště. Jedna jeho přednáška bude vyhrazena právě pro mladé.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVychoval mě gangster

René-Luc, P.

Karmelitánské nakladatelství, 2013

Ze tmy do světla - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Ján Faryad napsal:

    Dobrý den, nevíte, jak by se dala sehnat zmíněná kniha ve francouzském originále? Díky

  2. Ivana Sáčková Ivana Sáčková napsal:

    Už se moc těšíme na setkání s René-Lucem. Jsem zvědavá, jaký bude „naživo“ :-)

Napsat komentář