Francouzský spisovatel s psychickými problémy

Jean_Cocteau_b_Meurisse_1923
Je až s podivem, kolik významných umělců vzešlo z poměrů, které nelze označit za ideální. Jedním z takových zázračných talentů byl i Jean Cocteau, muž mnoha umů.

Jean Cocteau se narodil v malém městě nedaleko Paříže 5. července 1889 a zemřel ve věku 74 let 11. října 1963. Právě 5. července si tedy připomínáme již 125 let od jeho narození. Tento spisovatel, dramatik, malíř, básník a režisér prožíval zprvu harmonické dětství v rodině advokáta. Tato rodinná idyla však skončila roku 1898, kdy jeho otec Georges spáchal sebevraždu. Jean Cocteau se poté po celý zbytek dětství potýkal s psychickými problémy a častými nemocemi. V důsledku toho byl velmi nevyrovnaným a nezvladatelným dítětem. Jeho školní prospěch byl špatný, roku 1907 musel studium ukončit, když opakovaně nezvládl složit maturitní zkoušku.

Osobní život Jeana Cocteaua byl velmi dobrodružný. Měl povahu experimentátora a byl zvyklý žít naplno. Známá je jeho závislost na opiu, kromě toho byl prvním francouzským umělcem, který se veřejně přihlásil ke své homosexualitě. Měl vážnější vztah se spisovatelem Raymondem Radiguetem, který skončil tragickou smrtí Radigueta, jenž zemřel v dvaceti letech na tyfus. Dalším jeho životním partnerem byl Jean Marais, jenž mu byl múzou. Díky tomuto spojení vznikla díla patřící do zlatého fondu moderního francouzského umění.

Roku 1908 Cocteau poprvé publikoval svoje verše. Jeho tvorba v dalších letech byla ovlivňována hudbou Igora Stravinského, poezií Guillauma Apollinaire a ruským baletem choreografa Sergeje Ďagileva. Velký zlom nastal roku 1915, kdy se seznámil s malířem Pablem Picassem. Jeho dílo bylo ovlivněno avantgardními směry, například dadaismem, kubismem a surrealismem. Z poezie Jeana Cocteaua jsou známy především milostné verše adresované Maraisovi. Z beletristického díla se staly věčnými romány Thomas L´lmposteur (Tomáš Lhář) a Le Grand Ecart (Velký skok).

Styl Jeana Cocteaua byl natolik osobitý, že mnoho jeho divadelních her se setkalo s diváckým neúspěchem, jelikož publikum ne vždy dokázalo ocenit a pochopit jeho neobvyklý styl. Přesto lze z Cocteauových her vyzdvihnout tituly Svatebčané na Eiffelce, Modrý vlak a Král Oidipus, které patří mezi základní díla francouzské nové vlny. Nejen tyto jeho divadelní hry se hrají dodnes v mnoha zemích.

Roku 1925 vkročil Jean Cocteau do světa filmu, když se jako režisér představil krátkometrážním snímkem Jean Cocteau fait du cenéma. Vrcholem jeho filmové tvorby jsou snímky Kráska a zvíře, Orphée a Orfeova závěť. O třicet let později se tento všestranný umělec stal členem Francouzské akademie.


Zdroje: www.csfd.cz, www.cs.wikipedia.org

Doporučení:
Share

Napsat komentář