Čtenářská recenze: V záplavě květin aneb s háčkem v ruce

háčkování 1
Když jsem spatřila tu nádhernou obálku, pomyslela jsem si: „Tuto knihu musím mít!“ Barevné obrazce plné motivů květin mě přímo vybízely ke tvoření. Jako by říkaly: Uháčkuj mě! Z nás bude krásná šála! A z nás elegantní pléd!

Neváhala jsem, vždyť háčkovat jsem se učila již s maminkou jako malá holka. Co na tom, že v poslední době na háčkování nebyl čas? To se přece nezapomíná!

Když jsem knihu konečně držela v ruce, ponořila jsem se do té květinové záplavy. Sasanky, narcisy, sedmikrásky, růže či fialky, sněženky a chrpy… Ocitla jsem se v překrásné zahradě a obdivovala nepřeberné množství vzorů a barevných kombinací. Představovala jsem si, jak pod mýma rukama vzniká přehoz s netýkavkami pro podzimní večery na balkóně nebo lehounká šálka s křehkým vzorem jetele.

Pojďte se se mnou projít loukou plnou barev, s trochou fantazie ucítíte tu omamnou vůni letních podvečerů.

Autorkou knihy s názvem Háčkujeme květinové čtverce a jiné tvary, ve které nalezneme 75 vzorů na přehozy, přikrývky či módní doplňky, je britská odbornice na háčkování a návrhářka Betty Barndenová. Vzory na pletení a háčkování navrhovala např. pro firmy Sirdar nebo Patons a její modely se objevují na stránkách předních módních časopisů. Proto není divu, že její vzory nepostrádají originalitu a jsou přímo magnetem a pastvou pro oči. Knihu vydalo v letošním roce nakladatelství Metafora.

Kniha je rozdělena do 4 částí. V první nalezneme přehled materiálů a pomůcek vhodných pro práci, dozvíme se, jak si vybrat správný háček či jakou velikost motivu dostaneme při použití přízí o různé síle. Nechybí seznam zkratek a symbolů, součástí je i návod na čtení schémat použitých u předloh. Autorka též předkládá různé možnosti, jak lze jednotlivě vytvořené dílky vhodně uspořádat a spojit do výsledného celku a nabízí varianty zakončení práce pomocí různých typů ozdobných okrajů.

Ve druhé části nalezneme seznam motivů, které můžeme podle předloh v knize vytvořit. Návrhy jsou rozděleny do 4 barevných skupin – jarní zeleň, nebeská modř, letní růžová a podzimní zlato. V každé kategorii si můžeme vybrat z různých tvarů (trojúhelník, čtverec, kosočtverec, šestiúhelník a kruh) a obtížnosti provedení.

Třetí část je věnována pracovním postupům. Barevné fotografie jsou vždy doplněny detailním popisem postupu, nedílnou součástí jsou barevná schémata s vysvětlivkami, podle kterých se lze při práci snadno orientovat. Samozřejmostí je označení obtížnosti a způsob provedení práce (do kruhu nebo v řadách).

Poslední část knihy nabízí možnosti, jak lze vytvořené dílky s různými motivy použít. Příkladem je přehoz, povlak na polštářky, peněženka a šála. U každého výrobku je uveden konkrétní typ a množství materiálu, rozmístění barev a tvarů, typ spojení a ozdobný okraj. Cenné jsou též rady, jak si celý projekt předem pečlivě naplánovat. Na konci každého návodu je uveden tip, jak daný výrobek obměnit či přizpůsobit konkrétním představám.

Kniha je opravdu velkou inspirací pro všechny, kteří rádi tvoří s háčkem v ruce. Návody jsou přehledné a detailní schémata jsou při práci vynikajícím pomocníkem. Výhodou též je, že jsou jednotlivé háčkované dílky malé a skladné, práci si tak můžeme vzít s sebou do parku nebo na cestu vlakem. Různé typy obtížnosti umožňují postupně se vypracovat až ke složitějším vzorům.

Jen úplným začátečníkům bych radila začít nejprve s jinou publikací, ve které si mohou nastudovat techniky háčkování nebo si vzít k ruce zkušeného pomocníka. Autorka totiž tyto dovednosti u čtenářů předpokládá a již se jim v knize nevěnuje. Myslím, že by nebylo špatné na tuto skutečnost v publikaci upozornit nebo používané techniky přímo do publikace zařadit. Pomohlo by to i těm, kteří se háčkování delší dobu nevěnovali a některé věci již zapomněli.

A jak se mi tvořilo? Zpočátku mi trochu trvalo, než jsem oprášila své dovednosti o polosloupcích, nahozených sloupcích a pecičkách, s maminčinou pomocí se mi však brzy začalo dařit. Vyzkoušela jsem si několik návodů v různých barevných kombinacích a o různé tloušťce materiálu. Nejvíce mě zaujaly trojúhelníkové tvary, které již nyní před očima vidím jako nádhernou zimní šálu.

Už teď se těším, jak se pustím do práce a o Vánocích budu moci někoho obdarovat originálním výrobkem.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHáčkujeme květinové čtverce a jiné tvary

Barndenová, Betty

Metafora, 2013

Napsat komentář