Rozmarné dny v Krokových Varech

leto
Tři letní dny v životě několika maloměšťanů prožívajících vcelku stereotypní život může oživit pouze příjezd kouzelníka a jeho asistentky. A že o zábavu nebude nouze, dokazuje i filmová adaptace této novely.

Vladislav Vančura se řadí mezi významné české spisovatele. K tomuto označení mu dozajista v nemalé míře pomohla i novela Rozmarné léto. Příběh se odehrává během třech červnových dnů ve městě zvaném Krokovy Vary, ležícím na řece Orši. Lidé zde žijící nemají nijak zvlášť pestrý život. Žijí v nudě, stereotypu a všednosti. Proto když do města přijedou kouzelník a provazochodec Arnoštek a jeho pomocnice Anna, vzbudí pořádný rozruch. Tři muži – kanovník, majitel lázní, a major – se o krásnou Annu ucházejí. Jenže ani jednomu není přáno, aby ji získal.

Mezitím jsme svědky mnoha humorných situací. Manželka Antonína, majitele lázní, přistihne svého manžela s Annou. Kanovník málem přijde o ucho a major je nakonec zbit holí. A to všechno kvůli jedné ženě. O komické situace tedy rozhodně není nouze. Na druhou stranu je téměř celá kniha napsána formou dialogu, a tudíž se čtenář nemusí ihned v ději zorientovat. Rovněž je text plný archaizmů a přechodníků, což k lehkému čtení rozhodně nepřispívá.

O zábavu se nám však nestará pouze ironický, místy až satirický Vančurův humor, ale i kresby význačného českého ilustrátora a karikaturisty Vladimíra Renčína. Ten svými vtipnými barevnými i černobílými kresbami obohatil nové vydání knihy, jež vyšlo v minulém roce v nakladatelství Jota. Jeho umění si můžeme prohlédnout téměř na každé ze sto čtyřech stran.

Celkový dojem z knihy lehce kazí stylistika. Jde o občas chybné rozdělování slov, resp. na konci řádku chybí rozdělovník, který by rozdělení slova indikoval. Rovněž čtenář, jenž je zvyklý na soudobý styl psaní, bude číst text minimálně s lehkými obtížemi. Již zmiňované archaismy či knižní obraty mu stejně jako zastaralá slova ubírají na čtivosti. To vše může činit potíže zejména dnešní mladé generaci.

Přesto si dle mého názoru kniha rozhodně zaslouží uznání, podobně jako autor sám. Ne nadarmo byla některá jeho díla zfilmována. Lze říci, že zatímco mnoho z nás si oblíbilo spíše filmovou adaptaci Rozmarného léta, u Vančurovy knihy Konec starých časů je literární předloha zkrátka nezapomenutelná a jistě se najde jen málo čtenářů, kteří by si román neoblíbili. Ale i zde platí staré dobré přísloví: Kolik lidí, tolik názorů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozmarné léto

Vančura, Vladislav

Jota, 2012

Napsat komentář