Další průšvihy jedné malé čarodějky

large (2)
Sotva začal na Akademii slečny Krákavé letní semestr, Mildred už je zase v maléru. Avšak tentokrát jí za něj hrozí „vyhazov“. Dokáže se dívka dalším potížím vyhnout, nebo ji z čarodějnické školy opravdu vyhodí?

Nakladatelství XYZ vydává v reedici druhý díl série Čarodějnice školou povinné (v org. The Worst Witch) pod názvem Mildred opět zasahuje. Autorkou příběhů o nešikovné čarodějce Mildred je britská spisovatelka Jill Murphyová, která v roce 2007 vydala závěrečný, šestý díl Ukradené kouzlo. U nás je série Čarodějnice školou povinné známá především díky stejnojmennému britskému televiznímu seriálu.

První den letního semestru na Akademii slečny Krákavé začal pro studentky prvního ročníku velmi nečekaně, do jejich třídy přibyla nová žákyně Enid Blínová a na starost ji nedostal nikdo jiný než průšvihářka Mildred Virválová. To se ale vůbec nelíbí Mildredině kamarádce Maud Měsíčkové, jež na Enid začne žárlit. Přestože nová spolužačka na první pohled vypadá nevýrazně a nudně, opak je ve skutečnosti pravdou. Enid zná totiž mnoho kouzel, která se nebojí bez rozmyslu použít. Avšak jejich následky si za ni odskáče nevinná Mildred…

Druhý díl série Čarodějnice školou povinné je napsán velmi čtivě, takže se u ní děti jistě nebudou nudit. Hlavní hrdince, mladé čarodějce Mildred Virválové, kouzlení moc nejde a stále se kvůli tomu dostává do problémů. Příliš jí také nepomůže svěřený úkol slečny Krákavé, aby se postarala o novou žákyni Enid, jež svým jednáním, byť nechtěně, Mildred spíše škodí, než aby jí pomohla stát se zodpovědnější.

Právě postava Enid částečně nahradí pozici Mildrediny nejlepší kamarádky Maud, která poté, co Mildred dostala novou spolužačku na starost, se na ni naštvala a začala se natruc přátelit s její protivnicí, nafoukanou šprtkou Ethel Svatouškovou.

Nová žákyně Mildred brzy ukáže, že není tak nudná, jak na první pohled vypadá, a dokáže vymýšlet spoustu ztřeštěností. Enid se před novou kamarádkou snaží předvést, avšak neuvažuje, jaké následky mohou její činy mít. Když se její potřeštěné nápady provalí, dělá, že se jí to netýká a klidně nechá Mildred, aby si za ni odpykala trest.

Murphyová jednáním Maud a Enid nastavuje společnosti zrcadlo, jelikož právě to, jak se vůči Mildred obě dívky zachovaly, je v kolektivu dětí běžné. Přestože žádná z nich nechtěla kamarádce úmyslně uškodit, jejich jednání nebylo správné, a na to autorka jasně poukazuje.

Stejně jako ostatní díly i knížku Mildred opět zasahuje spisovatelka sama ilustrovala. Obrázky příběh hezky doplňují a pomáhají dětem, aby si prostředí Akademie slečny Krákavé snadněji dokázaly představit.

Druhý díl série Čarodějnice školou povinné byl oproti dílu prvnímu z hlediska dynamiky děje akčnější, a také postavy už nejsou tolik schematické. Nová hrdinka v podobě Enid Blínové příběh zajímavě okořenila, a umožnila tak autorce ukázat malé čarodějky v trochu jiném světle, než jak jsme je dosud znali. Tuto knížku bych doporučila každému, koho láká prostředí čarodějnické akademie a nevadí mu, že hlavní hrdinka je spíše nešika než mocná čarodějka.

Ukázka z knihy

Už se chystala přejít chodbu a zabušit na dveře Maud, aby ji pro jednou překvapila tím, že už je vzhůru, ale pak si vzpomněla na Enid a vyrazila na opačnou stranu, aby ji probudila.

„Enid! Už jsi vzhůru?“ zavolala na ni skrz dveře.

„Chviličku!“ ozval se hlas její nové spolužačky. „Zrovna krmím opici.“

„Opici?“ zopakovala si Mildred polohlasně. „To jsem se snad přeslechla.“

Ale nepřeslechla. Když otevřela dveře, spatřila Enid sedící na okraji postele. Na rameni jí trůnila opice a pomalu uždibovala banán, který Enid podávala. (str. 22)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarodějnice školou povinné 2
Mildred opět zasahuje

Murphyová, Jill

XYZ, 2013

Napsat komentář