Baron Prášil už je zase tady!

Strycek-Ludvik-ve-svycarske-pousti
Strýček Ludvík, který by se dal nazvat novodobým baronem Prášilem pro nejmenší, je zpátky v nových příbězích, které potěší nejen ty nejmenší…

V dubnu letošního roku vydalo nakladatelství Práh první díl volné série o chlapíkovi, který vypráví dětem ty nejneuvěřitelnější příhody, jež údajně zažil na vlastní kůži. Ty, které vyprávění zaujalo, jsou nepochybně nadšeni, protože v říjnu letošního roku vyšel další díl pod názvem Strýček Ludvík ve švýcarské poušti. Autorem je Jannec Levi, izraelský spisovatel a scénárista. Zdatně mu svými ilustracemi opět sekunduje Janiv Šimoni, jehož obrázky jsou skvěle propracované, veselé a dokonale ztvárňují probíhající děj.

Nutno vyzdvihnout, že obě publikace byly vybrány do seznamu doporučovaných knih tamějším ministerstvem školství.

Ludvík se opět dostává do blízkosti svých svěřenců, Cyrila a Jakuba, kterým ve volných chvílích vypráví své zážitky z cest. Pro tentokrát spolu s ním děti zavítají třeba do země čokolády, zjistí, proč nebyl lidstvu dopřán lék, jenž by každému věnoval dlouhé zdraví, a jaké to bylo v Nulistánu, kde se Ludvík stal skutečně uznávanou celebritou…

Ve všech příbězích se jedná o nádherné vyprávění ze země fantazie, kde je dovoleno téměř vše. Pohádkám nechybí ono pověstné kouzlo, které učaruje nejen dětem, ale i dospělým. I tato knížka, stejně jako předchozí, nabízí neopakovatelný zážitek svou kombinací humoru, ironie a pohádkového světa.

Titul ale nabízí opět daleko víc. Jannec Levi v něm poukazuje na různé lidské vlastnosti a vysvětluje určité typy chování. Jako příklad se nepochybně hodí hned první příběh, ve kterém se strýček Ludvík stane váženou celebritou, z čehož má zprvu obrovskou radost. Jenže záhy pochopí, že není vlastně o co stát. Brzy ho neustálé napodobování jeho chování obyvateli zdejší země začne otravovat, touží být sám, užívat si soukromí, jež mu není dopřáno. Autor dětem ukazuje vlastně i dnešní svět. Na to, jak toužíme po úspěchu za každou cenu a nebereme ohledy na ostatní. Je to ale ta správná cesta?

I ostatní pohádky jsou vystavěné na podobném základu. Vyzdvihují sílu lidské vůle a dobré skutky, neopakovatelnost každého z nás apod.

Zcela nepochybně se vyplatí, aby si knížku četli dospělí společně s dětmi. Je velmi vhodné po přečtení diskutovat právě o tom, co strýček Ludvík prožívá, jaké udělal chyby, jak by se měl zachovat a snažit se u dětí o pochopení správného chování.

Titul se doporučuje pro děti od pěti let. Jedná se o pohádky delší, než je obvyklé pro nejmenší čtenáře. Ale stejně jako u předchozí publikace, nebudou mít jistě problém s koncentrací. Příběhy jsou velmi čtivé, psané poutavě tak, aby přitahovaly pozornost po celou dobu. Vynikají originálností, kterou se každá dětská kniha pochlubit nemůže. A právem by měly patřit do každé knihovničky malých čtenářů.

A co dodat na závěr? Snad jen, že nezbývá než se nedočkavě těšit na další, již třetí díl, ve kterém strýček Ludvík zavítá pro změnu do sibiřské džungle.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrýček Ludvík ve švýcarské poušti

Levi, Jannec

Práh, 2012

Napsat komentář