Monstra a napětí – děsuplné příběhy

bagdad_temne-blues_nahled
V dnešních tipech vám přinášíme překladové i tuzemské napětí! Podívejte se do očí monstru ve válkou zmítaném Bagdádu a rozpomeňte se na klasičku Mary Shelly. Poté se vydejte po stopách zombies, démonů, zrůd či magických bohyní a zažijte další ze sexy děsuplných a paranormálních jízd Františka Kotlety!

Ahmad Saadáwí ve své nejnovější knize Frankenstein z Bagdádu zavede čtenáře právě do neklidného válečného Bagdádu, ve kterém po vzoru Mary Shelly stvoří svého Frankensteina. Oživlou mrtvolu složenou z kusů roztrhaných těl, která se rozhodne nekompromisně vraždit provinilé. Čeká vás však nejen napětí, ale rovněž vytříbený, inteligentní literární zážitek s nominací na prestižní Man Bookerovu cenu. Pojďte se tak zamyslet se s námi – lze se v srdci válečné zóny ničím neprovinit? A co pro vás znamená trest a spravedlnost?

Frankenstein z Bagdádu

Autor: Ahmad Saadáwí
Přeložila: Jitka Jeníková

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7470-460-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Frankenstein z Bagdádu vydalo nakladatelství Akropolis.

Po americké invazi a svržení Saddáma Husajna se Irák ponořil do hlubin chaosu. Bagdád je v ohni a na ulicích plných sutin sbírá místní opilec a pábitel Hádí kusy těl roztrhaných výbuchy a skládá je dohromady, aby vytvořil jedno kompletní tělo. Každý má přeci právo na to být náležitě pohřben. Jenže poskládaná mrtvola po jedné bouřlivé noci zmizí a přes město se přežene vlna záhadných vražd. Začnou se šířit zprávy o děsuplném nesmrtelném zločinci. Hádí si brzy uvědomí, že za tím je jeho výtvor: monstrum, které potřebuje lidské maso, aby přežilo, nejdřív těch, kteří stojí za jeho vlastní smrtí, a pak všech ostatních, kteří se na někom provinili. Ale dá se uprostřed válečné vřavy vůbec najít někdo úplně nevinný?

Saadáwího inteligentní, satirická variace na klasický román Mary Shellyové, v níž se mísí nadpřirozeno s obrazy tvrdé reality, se dočkala mezinárodního ohlasu, mimo jiné získala cenu IPAF a probojovala se do užšího výběru na Man Bookerovu cenu. Není totiž jen unikátním obrazem života v zemi zmítané válkou, klade univerzální otázky o vině, trestu a spravedlnosti, na které hledají odpovědi lidé na celém světě.

Ukázka z knihy

bagdad-uk

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Ahmad Saadáwí (*1973) je irácký prozaik, básník, scenárista a dokumentarista. V roce 2010 byla první kapitola z tehdy rozpracovaného románu Frankenstein z Bagdádu vybrána do prestižní antologie Bejrút39, která obsahovala ukázky z tvorby 39 nejslibnějších arabských autorů mladších 39 let. Žije a pracuje v Bagdádu.

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis

O nakladateli

Nakladatelství Akropolis se soustředí na vydávání kvalitní beletristické, historické a bohemistické literatury, včetně učebnic češtiny jako cizího jazyka. Nakladatelství vzniklo v roce 1990.

 ————————————————

František Kotleta tak jak ho znáte v knize Temné blues v New Orleans vrací na scénu jednu ze svých nejúspěšnějších postav a nabízí čtenářům pořádnou dávku záhad, zombie, magických bohyní, jezinek a démonů. A aby toho nebylo málo, paranormální detektiv Tomáš Kosek místo miminek čeká zrůdičky! Jaký bude osud detektiva a jeho potomků? Proč se američtí mariňáci mění v zombie? Odpovědi naleznete právě v této akcí, napětím a magií nabité knize!

Temné blues v New Orleans

Autor: František Kotleta

Počet stran: 416
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-278-0099-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Temné blues v New Orleans vydalo nakladatelství Epocha.

Paranormální detektiv Tomáš Kosek má problémů víc než dost. Nejenže dluží CIA službičku a musí pro ni vyřešit, proč se z amerických mariňáků stávají zombie, ale má na krku i pár hladových naštvaných démonů a bohyně, které získaly prastarou magii. K tomu mocného sumerského démona, jezinky a starou dobrou babu Jagu. To však není nic proti tomu, že se mu místo dcer mají narodit dvě děsivé zrůdičky. Ale kdo jiný by si s tím měl poradit než právě on? František Kotleta se vrací k jedné ze svých nejúspěšnějších literárních postav a je to jízda víc než podařená.

Ukázka z knihy

Nemohl jsem se dočkat noci. Seděl jsem na zápraží, pil čaj, který jsem tu našel po svých hol-kách a nervózně nutil Slunce, aby už konečně zapadlo a vyšla první hvězda. Kozlíci ve sklepě žalostně mečeli.
„Sorry, kluci, je to buď vy, nebo moje ženy,“ omluvil jsem se kozlíkům, i když jim to bylo k ničemu. Utěšovalo mě jediné, že na té farmě je stejně prodávali na maso, takže by je nejpoz-ději do konce příštího týdne koupil někdo jiný, zabil a snědl.
Já je jíst nehodlal.
Kolem vysychajícího oka jsem namaloval křídou čarovný kruh a zapálil několik svíček. Přitáhl jsem k němu oba kozlíky a postupně je podřezal. Nejhorší byl ten první. Věděl, co jej čeká. Bránil se, vzpouzel, a nakonec, když mu z tepny prýštila krev, snažil se utéct. Naštěs-tí neměl moc sil. Jak slábl, jeho krev jsem mohl z bezvládného těla lépe nasměrovat do kru-hu. Stačila chvíle a magie se začala probouzet a prýštit. Všechno se postupně poddalo rituálu.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

František Kotleta (*1981) je rodák z Bruntálu, spisovatel, jesenický Mauglí a řezník, ale hlavně jeden z nejúspěšnějších autorů nejen fantastiky, ale české literatury obecně. Autor trilogie Bratrstvo krve, románů Vlci, Lovci, Příliš dlouhá swingers party, Velké problémy v Malém Vietnamu, dilogie Perunova krev a tetralogie Spad, Poločas rozpadu, Rázová vlna a Řetězová reakce. Jeho tituly bourají žebříčky bestsellerů mixem akce, hlášek, násilí, strhujícího děje a sexu. Tady nebudete přemýšlet, tady se budete bavit. Díky velkému zájmu jsou všechny jeho knihy pravidelně dotiskovány a řadu z nich si můžete pořídit i v audiopodobě.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

O nakladateli

Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Jeho ediční profil byl tehdy vyhraněný, soustředil se na historii prezentovanou životopisnými monografiemi významných postav českých, ale i světových dějin. V roce 2002 se Epocha rozšířila, a to nejen personálně, ale především koncepčně. Její ediční záběr se rozrostl o další žánry a s tím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje. Dominantním směrem ediční koncepce zůstává i nadále literatura faktu a historie, nově je velký prostor v edičních plánech věnován fantastice.

 


 Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímá vás tematika děsivých monster, magie a nadpřirozena? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFrankenstein z Bagdádu

Saadáwí, Ahmad

Akropolis, 2022

zobrazit info o knizeTemné blues v New Orleans

Kotleta, František

Epocha, 2022

Napsat komentář