Nenechte si ujít v týdnu od 14. do 20. října 2019

nenechte_si_ujit
Čas letí jako voda a máme tu půlku října. V našem článku se dozvíte, které literární akce můžete v příštím týdnu navštívit. Za všechny jmenujme například křest nové knihy Pavly Jazairové Jmenuji se Figaro nebo knihy Maminko, není mi dobře od Ladislava Hanouska.

Kromě toho ve Vyškově oslaví sté výročí vyhlášení prvního knihovního zákona a  v Praze i Brně se bude křtít série knih Hello Ruby.

A akcemi pro děti rovnou začneme. Pro ty úplně nejmenší, kteří si cestu ke knížkám teprve hledají, je ve středu 16. října v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně nachystané Setkání s Předčítánkem. Organizátoři si pro děti připravili výběr z knížek pro nejmenší spolu s pěkným čtením. Akce probíhá v rámci projektu S knížkou do života a začíná v 9.30 v dětské knihovně v Rokytnici.

Ve středu 16. října se pak v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně koná i první setkání čtenářského klubu pro děti. Mladí čtenáři si mohou popovídat s ostatními o tom, co právě čtou, a vzájemně si doporučit zajímavé knížky. A protože se jedná o úplně první setkání, bude se také vymýšlet jméno čtenářského klubu. Vše začíná v 15.00 v dětské knihovně na Dolním náměstí.

Dále se přesuneme do ostravského Domu knihy. Ve středu 16. října se zde uskuteční křest knihy Maminko, není mi dobře a přednáška jejího autora Ladislava Hanouska. Autor má mnohaletou zkušenost z práce na dětské ambulanci i v nemocnici a ve své knize radí, jak se zachovat v základních situacích, když dítěti není dobře. Rodiče v knize najdou nejen popisy dětských infekčních nemocí, ale také informace o běžných dětských problémech, jako jsou rýma, zácpa, bradavice či chrapot. Akce začíná v 16.00. Pokud vás toto téma zajímá, určitě dorazte.

Ve středu 16. října se koná křest knihy Pavly Jazairové v pražském Paláci knih Luxor. Tato známá rozhlasová novinářka napsala už více než dvě desítky knih, nicméně její nová kniha se přece jenom v něčem vymyká – knížka Jmenuji se Figaro je první knihou určenou dětským čtenářům. Jde o vyprávění pejska, který žije se svou paní na venkově, kde má plno kamarádů. Svět z jeho pohledu vypadá úplně jinak, než jsme zvyklí my, dospělí. Křest začíná v 17.00, tak si ho nenechte ujít.

Podíváme se také do Knihovny města Hradce Králové. Ve středu 16. října se zde uskuteční beseda s autorem knížky Rozpůlená srdce aneb Život mezi Československem a Izraelem Radkem Gálisem. Kniha přináší příběhy zajímavých lidí, kteří část svého života prožili v Československu a část v Izraeli. Autor vám povypráví o své práci novináře a setkávání s pamětníky. Akce začíná v 17.00.

Knihovna města Hradce Králové ještě jednou, ve čtvrtek 17. října se zde sejdou milovníci poezie. V 17.00 zde totiž začíná autorské čtení slovanských básníků. Přijede Jekatěrina Poljanská z Petrohradu, Miroslav Kapusta z Banské Bystrice a Věra Kopecká z východních Čech a budou návštěvníkům číst ze své tvorby. Atmosféru pohodového večera dotvoří malé občerstvení a sklenka dobrého vína.

Rodiče všech zvídavých dětí bude určitě zajímat křest knížek Hello Ruby. Jedná se o několik knih, které připravují děti dobrodružnou formou na počítačovou budoucnost, což je v dnešním světě velice důležité. Knížky děti naučí analyticky přemýšlet, podívat se na věc z jiných, nových úhlů a tvořit plány. Knihy pokřtí Dita Přikrylová, zakladatelka neziskové organizace Czechitas, která vzdělává ženy a děti v IT technologiích. Křty se uskuteční rovnou ve dvou dnech, ve čtvrtek 17. říjnapražském Centru současného umění DOX a v pátek 18. října v Czechistas vzdělávacím centru v Brně.

A týden uzavřeme v pátek 18. října ve VyškověKnihovna Karla Dvořáčka si bude totiž připomínat 100 let od vyhlášení prvního knihovního zákona. V 17.00 zde začne komponovaný večer nazvaný S námi přijde zákon, během kterého si můžete nejen prohlédnou tematickou výstavu, ale také zajít si na velice zajímavé přednášky. Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Města Vyškov. Přijďte tedy s knihovnou oslavit toto významné výročí, určitě nebudete litovat.

Na další literární akce se můžete podívat do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář