Obstojí Sebevražedný oddíl v zatěžkávací zkoušce bojem?

sebevrazedny_oddil_3a
Tentokrát se bude muset Sebevražedný oddíl vypořádat s mimořádně nebezpečným nepřítelem, který hodlá sprovodit velitelku skupiny z povrchu zemského. Do děje zasáhne i zrádce ve vlastních řadách, jenž se nebojí prolévat krev svých kolegů.

Komiksovou knihu Sebevražedný oddíl 3: Vypálit do základů, kterou vydalo roku 2019 nakladatelství BB/art, vytvořil tým autorů pod vedením Roba Williamse. Rob Williams je velšský autor komiksů, mezi jehož práce patří například některá čísla sérií Uncanny X-Force, Captain America and The Falcon anebo Judge Dredd. Aktuálně se věnuje psaní série Suicide Squad. Třetí díl série Suicide Squad z řady Znovuzrození hrdinů DC obsahuje sešity č. 11 až 15 a speciál Suicide Squad Special: War Crimes.

Komiksová kniha přímo nenavazuje na předcházející díl, ale odkazuje na crossover vydaný pod názvem Liga spravedlnosti versus Sebevražedný oddíl (u nás vyšel ve dvou dílech). Právě v tomto crossoveru se poprvé objevil nepřítel, se kterým se má speciální oddíl superpadouchů tentokrát vypořádat. Tento nepřítel má za cíl zničit Amandu Wallerovou, a to se vším všudy – dětmi počínaje a věznicí Belle Reve konče. Kromě toho Sebevražedný oddíl čelí nepříteli z vlastních řad.

sebevrazedny_oddil_3

Zatímco druhá kniha série se zabývala především Harley Quinn a nedávala ostatním superpadouchům příliš prostoru, třetí díl se již věnuje celému týmu. Změna nastala i u atmosféry děje – zatímco předcházející díly byly (i přesto, že občas někdo drastickým způsobem umřel) většinově vtipné, Vypálit do základů je temnější a vážnější. Již nejde o nenáročnou zábavu pro milovníky akčních komiksů s množstvím násilných scén, ale o poměrně povedené drama, které si užijí i náročnější čtenáři. A aby těch změn nebylo málo, kreslíře Jima Leeho nahradil John Romita Jr., který se však výzvy chopil se ctí a vysoko nastavenou laťku neshodil.

Na příběhu jsem ocenila zejména jeho propracovanost – obzvláště v porovnání s dílem K zbláznění příčetná, který disponoval spíše jednodušší zápletkou, působí děj komplexněji a promyšleněji. Ačkoli kresba Jima Leeho se mi líbila více a podle mého názoru i lépe vystihovala charakter příběhu, John Romita mě vyloženě nezklamal. Titul Sebevražedný oddíl 3: Vypálit do základů doporučuji zejména čtenářům, kteří si potrpí na akční komiksy s propracovanějším příběhem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSebevražedný oddíl 3: Vypálit do základů

Barrows, Eddy – Romita, John – Williams, Robert

BB/art, 2019

Napsat komentář