Hudba jako droga

Rum a Coca Cola
Marek Mahler přepsal dědečkovy deníkové zápisky z let 1929 až 1946 a díky tomu umožnil čtenáři nahlédnout do této doby, která znamenala konec starého řádu. Přepis nebyl jednoduchý, hlavně kvůli dvojjazyčnosti a také „škrabopisu“ pamětníka.

Lidská energie se rodí z euforie nebo frustrace.
Na počátku 20. století se zrodila moderní doba, která definitivně rozbila stávající řád, nastalo období extází a depresí, nesmírně tvůrčí a nebezpečné.
Píseň Rum a Coca-Cola od The Andrews Sisters motivovala americké vojáky za druhé světové války. Hudba je jako droga: umí utišit jako heroin nebo nabudit jako kokain, ostatně jako každé opravdové umění.
Ve Španělsku říkají „Si, si.“
Ve Francii uslyšíš „Oui, oui.“
Každá holandská dívka říká „Ya, ya.“
Každá mladá Ruska říká „Da, da.“
Ale, miláčku, stále netuším,
Ať to zkouším, jak to zkouším,
Proč mi neříkáš „Ano“, velice,
V žádném mně známém jazyce.
The Andrew Sisters: Say Si Si

Ukázka z knihy

Je mi dvacet pět let a musím se svým životem něco dělat. Rád bych si našel krásnou dívku, oženil se a vydělával hodně peněz. Závislost na rodičích je ponižující. Matka by si také přála, abych se usadil , chtěla by vnoučata. Sháněla mi dokonce manželku v židovské komunitě, ale líbí se mi nordické typy, bledé štíhlé dívky s modrýma očima a světlými vlasy.
Vím, že mám pověst lehkomyslného mladého muže bez pevného zaměstnání, pro bohaté pražské rodiny nejsem vhodnou partií. Hendikepem je i můj poloviční židovský původ a antisemitismus v posledních letech vzrůstá nejen v Německu.
Od zkušených mužů slýchávám, že muž by měl mít budoucnost a žena by neměla mít minulost. Nechci být moudrý, miluji moderní svobodomyslné ženy, které si umějí užívat života. Velkou rodinu mít asi nebudu, protože moderní dívky nestojí o hodně dětí, ty jen kazí postavu a vztah mezi partnery.

Rum a Coca-Cola

Autor: Marek Mahler

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7428-349-9
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Rum a Coca-Cola vydalo nakladatelství Plot.

O autorovi

Marek Mahler se narodil 3. března 1966 v Praze. Vystudoval ČVUT, a potom pracoval jako programátor v bance. Od poloviny 90. let obchoduje s uměleckými předměty a několik let provozuje aukční síň. Napsal knihy Vyhnanci z Ráje, Bublinový svět a Projekt Hereze – ta byla v roce 2011  a řazena do výpůjčního fondu Bodleian Library University of Oxford.

Zdroj informací: nakladatelství Plot


Nakladatelství PLOT vydává knihy o psech, strašidlech, historii nebo pověstech a o spoustě dalších věcí, které baví jeho redaktory i čtenáře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRum a Coca-Cola

Mahler, Marek

Plot, 2018

Napsat komentář