Kde leží kořeny všeho zla?

liga_spravedlnosti
Liga spravedlnosti se tentokrát střetne se zlem, které je stejně staré jako lidstvo samo. V dávné minulosti otevřela dívka jménem Pandora skříňku. Její zlo dlouho trávilo lidstvo. Nyní má vygradovat.

Komiksovou knihu Liga spravedlnosti: Válka velké trojky vydalo nakladatelství BB/art v roce 2018. Hlavními autory jsou J. M. DeMatteis, Doug Mahnke, Geoff Johns, Ivan Reis, Jeff Lemire a Ray Fawkes, kteří spolupracovali s množstvím výtvarníků, jež pomohli dát komiksu jeho výraznou atraktivní grafickou podobu.

liga2

 

Kdysi dávno otevřela dívka jménem Pandora skříňku, ze které se následně vyřítilo sedm smrtelných hříchů, aby trávily lidstvo. Ačkoli Pandora nevěděla, co svou zvědavostí činí, byla společně se dvěma dalšími hříšníky odsouzena jako jedna z nejhorších provinilců, které kdy lidstvo poznalo. Jejím trestem byla nesmrtelnost – na věčné časy musela bezmocně sledovat, jak její démonické „děti“ ničí obyvatele planety Země ve vzájemných půtkách.

Nyní se však světem plíží ještě větší zlo a nejsilnější muž světa Superman jím byl nakažen. Zdá se, že v záchvatu nekontrolovaného hněvu zabil jednoho ze superhrdinů, kteří měli bránit svět. Superman musel být zneškodněn a uvězněn, dokud se situace nevyšetří. Tohoto obtížného úkolu se chopí tři různé ligy spravedlnosti, jejichž členy tvoří široká plejáda superhrdinů s různými superschopnostmi.

liga1

Přes tři sta stran kvalitního komiksu představuje čtenářům spletitý příběh, který potěší i náročné komiksové fanoušky. Předností titulu Liga spravedlnosti: Válka velké trojky je hlavně dobře promyšlený příběh a úchvatná kresba, na které se podílel výběr z těch nejlepších komiksových kreslířů. Ocenila jsem i vedlejší dějové linie, jež vysvětlovaly záležitosti, jež by nemusely být nezkušeným čtenářům komiksů na první přečtení zřejmé. Šlo například o vysvětlení toho, kde Pandora získala své schopnosti a co vlastně dělala během dlouhých tisíciletí, které uplynuly mezi otevřením skříňky a Supermanovým prohřeškem.

liga3

Komiksoví nadšenci se mohou těšit na své oblíbené postavy. Wonder Woman, Superman, Batman, Green Arrow, Flash, Catwoman a další hrají v příběhu menší i větší role. Autorům se podařilo dobře vystihnout motivy a charaktery jednotlivých postav. Tím docílili toho, že spojení hrdinů, kteří disponují každý vlastní komiksovou řadou, nezničilo jejich jedinečnost, které získali v samostatných příbězích. Děj obsahuje četné odkazy na jiné komiksové knihy – například skutečnost, že Superman zabil člověka, znají čtenáři již z jiného titulu. Většinou však nejde o záležitosti, které by čtenář musel znát, aby příběh plně pochopil. Snad jen u scény, kde se zjeví živý John Constantin, který v jiné knize zemřel a v další se zase vrátil, mohou být někteří čtenáři mírně zmateni.

Knihu doporučuji obdivovatelům vynikající komiksové kresby a dynamického příběhu, který tuto kresbu výborně doplňuje. Titul obsahuje množství celostránkových kreseb, kde mohli kreslíři předvést svůj talent v plné parádě. Některé z větších kreseb byly umístěny na dvojstranu, bohužel se však tímto řešením některé detaily ztratily kvůli vazbě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLiga spravedlnosti: Válka velké trojky

Johns, Geoff – Mahnke, Doug – Reis, Ivan

BB/art, 2018

Napsat komentář