Domů?

Ja-uz-chci-domu-perex
Pět let museli čtenáři čekat na novou sbírku jednoho z nejpopulárnějších českých básníků současné doby, J. H. Krchovského. Ale sbírka s názvem Já už chci domů je tady. Kam se posunuly jeho básně během let 2011–2015? Objevte sílu veršů tohoto geniálního autora.

Život a smrt v řeči vázané; novinka kultovního autora české poezie

Po pěti letech se mohou příznivci poezie „dekadenta geniálního“ J. H. Krchovského potěšit četbou jeho nové sbírky nazvané Já už chci domů. Kam domů? Hádáme správně a autor to ve svých typicky vycizelovaných strofách potvrzuje: „Já už chci domů, stýská se mi tady / už přijeďte si pro mě, já chci domů! / Váš… Přilepil jsem známku slzou s brady / a neodeslal. Nemám kam a komu.“ Opět okoušíme hořká sousta trapnosti života, bezcílné prázdnoty dní, sexuálních kocovin i touhy po tom, co je krásné a něžné (a bohužel nám to nikdy nebude patřit). K těmto chodům porce černé šlehačky navrch – Krchovského humor vždy byl, a stále zůstává, velmi makabrózní, ale zároveň dokonale osvobozující. Znatelně přibylo motivů samoty, smutku a pohledů do nicoty. Kdesi ve spodních vrstvách úporné monotónnosti jeho čtyřverší však nalézáme i tenkou žílu lásky a věrnosti životu. Krchovský zůstává i v této své „řadovce“ dokonale svůj. Jeho „noční dílna“ opět expeduje literární skvosty s nezaměnitelným puncem po léta (právem) nejpopulárnějšího a nejčtenějšího současného českého básníka.

 

Já už chci domů

Autor: J. H. Krchovský

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-591-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Já už chci domů vydalo nakladatelství Host.

 

Ohlasy na knihu

Autorova poetika se v mnohém vrací k dekadentní tradici. Naplňuje ji temná atmosféra smrti, sexuálních obsesí a večerů nasáklých alkoholem. Témata, která byla nosnou linkou dekadence, však využívá a přetváří.

Tereza Radváková, Právo

Uznání došel též u kritiky: „kultovní autor“, „mistr nekrofilní imaginace“ či „jeden z nejsuverénějších českých básníků“. Třebaže se objevovaly hlasy, které ho už odepisovaly, posílaly do básnického důchodu, tak je tu stále důvod s ním čtenářsky pobýt.

Jiří Trávníček, Hospodářské noviny

 

J. H. Krchovský

Autor se narodil roku 1960 v Praze. V mládí byl ovlivněn prostředím pražského undergroundu a zejména osobností Egona Bondyho. Od svých dvaceti let publikoval v samizdatu a po roce 1989 i časopisecky. Vydal knihy Noci, po nichž nepřichází ráno (Host 1991), Leda s labutí (Host 1997), Dodatky… (Host 1997), Básně (souborné vydání předešlých titulů; Host 1998), Vše nejlepší… (Maťa 1998), Poslední list (Petrov 2003), Nad jedním světem ( Host 2004), Mladost – Radost… (Větrné mlýny 2005) a Básně sebrané (Host 2010).  Autor patří k nejoblíbenějším a nejčtenějším českým básníkům poslední doby, jeho knihy vyšly v mnoha reedicích.

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá už chci domů
Básně a zápisky veršem (2011–2015)

Krchovský, J. H.

Host, 2015

Napsat komentář