Literatura v rozhovorech

literatura_v_case_lovcu_nahledovy
Dnes vám představíme horkou knižní novinku, nad níž pookřeje každé literárně zaměřené srdce. Titul je totiž hotovou studnicí informací, které jsou poskytovány prostřednictvím rozhovorů s předními osobnostmi kulturního světa posledních dvou desetiletí. Pokochejte se s námi!

Kniha je výborem z téměř stovky rozhovorů s autory, literárními historiky a osobnostmi kulturního života, které autor připravil v posledních dvaceti letech pro časopis Host. Pětadvacet vybraných dialogů se spisovateli odhaluje nejen životní a tvůrčí osudy těchto osobností, jejich názory a postoje, ale mezi řádky zaznamenává i vývoj literatury v předchozích dvou desetiletích.

Samotný název knihy vychází z rozhovoru s Luborem Kasalem, který odkazuje na studii Zygmunta Baumana Tekuté časy a jeho rozlišení různých postojů člověka ke světu. Soudobého člověka označuje Bauman jako lovce, který se „vůbec nestará o celkovou rovnováhu věcí, ať přirozenou nebo umělou. Jediným jeho úkolem je lovit a jediným zájmem další úlovek…“. To se zdá být charakteristické i pro společenskou situaci, v níž se literatura ocitla po roce 1989, a tvoří rovněž leitmotiv mnoha otázek a odpovědí.

Odpovídali: Jiřina Hauková, J. H. Krchovský, Jiří Drašnar, Ota Filip, Jan Balabán, Jiří Kratochvil, Michal Viewegh, Pavel Kosatík, Petr Hruška, Miloslav Topinka, Miroslav Červenka, Petr Borkovec, Jiří Kuběna, Irena Dousková, Zdeněk Zapletal, Vít Slíva, Bogdan Trojak, Radek Fridrich, Inka Machulková, Petr Placák, Jiří Hájíček, Pavel Řezníček, Lubor Kasal, Ludvík Němec a Jan Němec, Petra Soukupová.

Literatura v čase lovců

Autor: Miroslav Balaštík

Počet stran: 375
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-408-9
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Literatura v čase lovců vydalo nakladatelství Host.

 

O autorovi

Miroslav Balaštík (*1971) je literární kritik a publicista. Od roku 1995 je šéfredaktorem časopisu a nakladatelství Host. Přednáší na Ústavu české literatury Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Je autorem knihy Postgenerace (Zátiší a bojiště poezie 90. let 20. století) a řady esejů, komentářů a rozhovorů.

Zdroj: nakladatelství Host


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLiteratura v čase lovců
Rozhovory se spisovateli 1995–2015

Balaštík, Miroslav

Host, 2015

Napsat komentář