Odmítaný fantasy román velkých kvalit

pisenkrve
Stejně jako například J. K. Rowlingová, i Anthony Ryan si vyslechl mnoho odmítavých frází, než mohl vydat svůj epický román Píseň krve. Zdali se mu čekání vyplatilo, může český čtenář posoudit díky nakladatelství Host.


Anthony Ryan, autor titulu Píseň krve, který je prvním dílem fantasy trilogie Stín krkavce, pochází ze Skotska. Je vystudovaným historikem a většinu svého života strávil v Londýně. Po dlouhé (a jistě i nudné) kariéře ve státní správě začal po úspěchu svého literárního debutu psát na plný úvazek. V současné době pracuje na druhém dílu plánované trilogie Stín krkavce, jenž nese název Tower Lord, a pokračuje v psaní sci-fi série Slab City Blues, jež vychází elektronicky. Jak již bylo řečeno, knihu Píseň krve u nás vydalo koncem roku 2014 nakladatelství Host.

Jen díky Ryanově vytrvalosti a odhodlání nenechat se odradit nepřízní nakladatelů lze konstatovat, že se zrodila potenciální hvězda fantasy literatury. Ryan byl s pokusy vydat svou knihu tak dlouho odmítán, až se ji rozhodl vypustit do světa elektronicky. Kladné recenze čtenářů začaly rychle přibývat, až si Písně krve všiml jeden washingtonský knihkupec, který domluvil její vydání v nakladatelství Penguin. Autor se tak dočkal nejen vydání své prvotiny, ale rovnou smlouvy na celou trilogii.

Hlavním hrdinou příběhu je Vélin al Sorna, syn nechvalně známého Pána bitev. Po smrti své matky se jej jeho otec v podstatě zřekne, když jej předá do výchovy Šestého řádu, kde jsou celé dny naplněny jen výcvikem a bojem. Řád fanaticky ochraňuje a brání Víru ve Sjednoceném království proti Popíračům. Vélinovi se dostane tvrdé výchovy v boji a bojových zkušeností a následně je postaven do čela vlastního vojska a vyslán do předem prohrané bitvy. Jeho vyprávění je zpovědí historikovi ve službách nepřítele.

Stejně jako jiní velikáni fantasy žánru, i Ryan vytvořil svůj vlastní úžasný svět, do kterého magie prostupuje jako skrytá tajemná síla, jejíž nositelé jsou vystaveni pronásledování. Rovněž Vélin v sobě ukrývá schopnost, která jej varuje zprvu jen ve chvílích nebezpečí. Dalšími typicky fantasijními prvky, jimiž román disponuje, jsou například řád mužů, jež se zřekli svých rodin, sirotek plný zášti a politické pletichaření, které však nedosahuje takové úrovně a složitosti, jak jej čtenář zná například ze známé Písně ledu a ohně.

Velkým překvapením pro mne byl závěr knihy, jímž jsou hlavní dějové linie téměř uzavřeny. To je pro epickou fantasy sérii, jejíž autoři holdují spíše otevřeným koncům, tak trochu netypické. Další méně obvyklou věcí je fakt, že na rozdíl od mnoha jiných fantasy příběhů není Píseň krve plná magie, ale je spíše o duchovnu (ostatně hlavním prvkem je tu Víra) a vojenství.

Titul Píseň krve doporučuji především fanouškům fantasy románů, jakým je například Píseň ledu a ohně. Na své si však přijdou všichni čtenáři, kteří rádi sáhnou po poutavě napsané knize plné akce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePíseň krve

Ryan, Anthony

Host, 2014

Napsat komentář