Pojďte si sami vyrábět – kosmetiku, léky i dárky pro radost

Zdraví a životní styl
Tvůrčí činnost rozvíjí nejen kreativitu, ale i fantazii! Pojďte s námi nahlédnout do receptů domácí kosmetiky, léčivých prostředků, nakládaných sýrů nebo umění háčkování!

Doma se dá vyrobit téměř všechno, od luxusní pěsticí kosmetiky přes léčivé extrakty k prevenci běžných neduhů až po čisticí prostředky pro domácnost Pojďte si s knihou Děláme si to doma sami také něco vyrobit! Knihu vydalo nakladatelství Jota.

Děláme si to doma sami

Kniha Děláme si to doma sami populární blogerky Aleny Thomas je sbírkou více než stovky receptů, které budete chtít okamžitě vyzkoušet. Jejich zásadní výhodou je, že vycházejí z omezeného množství ingrediencí. Všechny ingredience jsou cenově dostupné, lze je u nás bez problémů sehnat a využijete je v mnoha variacích. Často najdete vše potřebné u sebe ve spíži – pár lžic olivového oleje, trocha mleté kávy, zasypat třtinovým cukrem a luxusní tělový peeling je na světě, stačí se jen odebrat do koupelny a hýčkat se.

Přečtěte si více o knize Děláme si to doma sami a ukázku z ní

 

Přírodní pleťové tonikum

Pleťová voda je základ kosmetické výbavy, proto s ní začneme. Tahle je čistě přírodní, účinná a voňavá. A jednoduchá na přípravu. Navíc s minimálními náklady. Přejete si snad od domácí kosmetiky ještě něco jiného?

Potřebujeme:
1 lžíce heřmánku
1 lžíce listu vilínu (Hamamelis virginiana)
50ml citronové šťávy
5 kapek rostliného glycerinu
5 kapek esenciálního oleje z levandule
2 kapky esenciálního oleje z máty peprné

1. Nejdřív si připravte silné čaje z převařené destilovan vody – z heřmánku a z listu vilínu. Obojí luhujte 20 minut, sceďte a nechte vychladnout.

2. Promíchjte 250ml čaje heřmánku a 120ml čaje vilínu se všemi dalšími ingrediencemi.

3. Protřepte a spotřebujte. Připravujte vždy čerstvé, uschovávejte v chladu maximálně jeden týden.

S receptem můžete volně improvizovat a zkusit, co dělá vaší pleti nejlépe. Výborná je třeba růže – plet zjemňuje, zklidňuje a toniku dodá krásnou barvu.

————————————————————

A u výroby léčivých prostředků ještě chvíli zůstaneme. Následující publikace Léčivé rostliny z nakladatelství Grada nám poradí, jak zpracovat je poznat a následně zpracovat, abychom využili jejich účinky v plném rozsahu.

Léčivé rostliny

Stále více lidí věří v sílu léčivých rostlin a pro běžná onemocnění chce jejich účinky využít. V této knize najdete více než 60 návodů – popsaných a nafocených krok za krokem k domácí výrobě kapek, sirupů, čajů, krémů, koupelové soli, ochuceného medu a dalších léčivých přípravků. V další části knihy je přehled léčivých rostlin a koření s barevnými fotografiemi. Podle této knihy můžete vyrobit léčivé přípravky pro celou rodinu od dětí až po generaci nad 50 let. Využijte léčebnou sílu rostlin pro pomoc celé vaší rodině.

Přečtěte si více o knize Léčivé rostliny s podtitulem Nejlepší recepty pro zdraví celé rodiny autorky Melanie Wenzel

Šalvějové bonbony

Šalvěj je klasická léčivá rostlina působící proti bolestem v krku a při zánětech dásní, úst nebo hltanu. Likviduje choroboplodné zárodky a rychle zmírňuje bolest.

Postup

1. Šalvěj (10 g – 10 snítek) krátce opláchněte pod studenou vodou a pomocí papírové kuchyňské utěrky  opatrně osušte. Potom otrhejte lístky a najemno je nakrájejte. Pokud používáte sušenou šalvěj, roztlučte ji v hmoždíři na prášek.

2. Cukr (100 g) nasypte do malého hrnce a za stálého míchání na mírném plameni pomalu rozpusťte. Pokračujte v míchání, až cukr mírně zhnědne.

3. Poté do cukru přimíchejte šalvěj. Pozor – díky vodě obsažené v čerstvé šalvěji začne hmota syčet, bublat a „prskat“ do výšky. Výroba těchto bonbonů tedy není vhodná pro děti.

4. Sejměte hrnec z plotýnky a pomocí vařečky nanášejte na plech vyložený pečicím papírem porce cukrovo-šalvějové hmoty o velikosti bonbonů. Pozor – cukrová hmota je velice horká!

5. Pokud nejste spokojeni se vzhledem bonbonů, pak jakmile hromádky trochu zchladnou, uvolněte je od pečicího papíru a rukama zformujte do požadovaného tvaru.

 

————————————————————

Pamatujete si, kdy jste poprvé ochutnali nakládaný hermelín? A zkusili jste si ho někdy doma sami připravit? Jestli nevíte, jak na to, s knihou Velká sýrová nakládačka to nebude žádný problém! Tento titul vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Velká sýrová nakládačka

Pokud vás už nebaví klasický hermelín s česnekem a cibulí a rádi vyzkoušíte něco nového, pak je tady Velká sýrová nakládačka se spoustou originálních i svérázných receptů. A nebudou chybět ani recepty na jiné sýrové delikatesy. Vše doplní fotoreportáž z každoroční soutěže o nejlepší nakládaný hermelín či praktický pracovní postup, jak se má hermelín správně nakládat. V dobrém sýru najdeš sílu, zvláště pak v nakládaném hermelínu – a tak neváhejte a pusťte se do nakládání!

Přečtěte si více o knize Velká sýrová nakládačka Ivy Bartošové a Kateřiny Suché.

————————————————————

Závěrem představujeme knihu pro šikovné ruce! Myslíte si, že botičky pro naše nejmenší musíme vždycky jen kupovat v obchodě? Ale kdepak! Můžeme si je vyrobit i doma. Přesněji řečeno uháčkovat s knihou Háčkované botičky autorky Cendrine Armani, kterou vydalo nakladatelství Metafora.

Háčkované botičky

V téhle krásně ilustrované knížce s podrobnými návody, vysvětlivkami, schématy a barevnými fotografiemi najdete spoustu nejrůznějších modelů i jejich variant. Dozvíte se nejen, jak přesně a jakými oky háčkovat, ale také jak jednotlivé díly šít a spojovat do konečného výrobku. Vyberete si pro každé roční období – v létě se tak vaše miminko může pyšnit pestrými sandálky, v zimě si nožky hřát v jiném modelu. Roztomilé botičky se rovněž výtečně hodí jakooriginální dárky přátelům či příbuzným, například u příležitosti přírůstku do rodiny.

Přečtěte si více informasí o knize Háčkované botičky a nepřehlédněte také ukázku z knihy!

 


Preferujete domácí přírodní kosmetiku a máte nějaké dobré tipy, či recepty? Napište nám!

Nenechte si ujít šanci a vydražte si tyto knihy se spoustu dalších
našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěláme si to doma sami

Thomas, Alena

Jota, 2014

zobrazit info o knizeVelká sýrová nakládačka

Suchá, Kateřina - Bartošová, Iva

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeHáčkované botičky

Armani, Cendrine

Metafora, 2014

zobrazit info o knizeLéčivé rostliny
Nejlepší využití pro zdraví celé rodiny

Wenzel, Melanie

Grada, 2014

Pojďte si sami vyrábět – kosmetiku, léky i dárky pro radost - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. vrbik5 napsal:

    Dobrý den,
    dnes mi v pořádku dorazila kniha Děláme si to doma sami, je velmi zajímavá, určitě budu zkoušet, děkuji

Napsat komentář